Дамската вокална студия „Аойда“с приз „Мис Фестивал“

Дамската вокална студия „Аойда“с приз „Мис Фестивал“

С парична награда за успешен дебют, диплом  и приз „Мис Фестивал“ се завърна от Балчик Дамската вокална студия „Аойда“ от Ловеч  с диригент Теодора Николова.   Вокалната група участва в десетото юбилейно издание на музикалното събитие „Черноморски звуци“. В него взеха участие 60 български и чужди хорови формации. Фестивалът се проведе от 2 до 6 юни 2021 г. на сцената пред ТИЦ „Мелницата“ и на сцена „Нимфеум“ в КЦ  „Двореца“.                                  

Поради пандемичната обстановка повечето изпълнения бяха на видео или с преки включвания. Чуждестранните формации във фестивала бяха от САЩ, Сърбия, Румъния, Полша, Дания, Италия, Турция, Испания, Словения и Швеция. Някои от българските състави се представиха с преки включвания от София и Пловдив, а други – със записи.

Репертоарът на ловешкия  състав е разнообразен – включени са  произведения на Цезар Франк, Карл Дженкинс и обработен фолклор.

Традиционно участие взеха едни от водещите хорови формации и изпълнители от страната. На живо в Балчик се изявиха местни състави начело със Смесен хор „Черноморски звуци“ с диригент Валентина Георгиева, която е и артистичен директор на фестивала. Също и Вокален ансамбъл „Езерец“, Академичен смесен хор „Ангел Манолов“ София и нашата новосъздадена група „Аойда“.     

Голямата цел на фестивала е да строи мостове между нации, култури, композитори, диригенти и хорови състави от цял свят.  Организатори са Община Балчик, Сдружение „Музикален свят – Балчик; Смесен хор „Черноморски звуци“ и НЧ „Паисий Хилендарски“. Това е първият форум  в България за хорова музика, който предизвиква толкова голям зрителски интерес. Над 41 хиляди зрители в цял свят са гледали концертите, излъчвани онлайн.

Дарина Конакчиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.