Готова е програмата на Община Ловеч по повод 145 години от освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление

Готова е програмата на Община Ловеч по повод 145 години от освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление

Готова е програмата на Община Ловеч по повод 145 години от освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Както е известно, след тридневни боеве на 20 – 22 август 1877 г., съпроводени с много жертви на военни и цивилни граждани,  най-после идва чаканото освобождение.

Програмата започна на 15 август 2022 г. с изложбата „Личности, които промениха Ловеч“, дело на РБ „Проф. Беню Цонев“ Откриването е от 17.00 часа на  Покрит мост. На 19 август, петък, се открива изложбата „Памет и почит към миналото, отговорност към бъдещето“,  подредена от Клуба на дейците на културата, мястото е до Община Ловеч, от 17.00 часа.

На 22 август 2022 г. от17:30 ч. е предвидена панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „Св. Троица“. От 18:00 ч. е едновременното поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на Кървавия паметник в кв. „Дръстене“, пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“, на Черния паметник в парк „Стратеш“ и на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“.

От 18:15 ч.  е  гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парк „Стратеш“. След това  се открива изложбата от Международния пленер за живопис „Дувари 2022“. Мястото е в ХГ „Проф. Теофан Сокеров“, начален час 19.00 часа.

От 20:00 ч. НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“ ще представи музикално-танцов спектакъл „Ние Българите“, на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков“.

За 24 август, сряда, ще бъде представена книгата на Кирил Петров „С ръце строили – с душа изградили“ за майсторите, издигнали Паметника на свободата на връх „Шипка“.

Това ще стане от17:30 ч. в  ХГ „Проф. Теофан Сокеров“.

Община Ловеч, пресцентър

27.07.2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *