В Голям извор отбелязаха 184 г. от рождението на Васил Левски и 149 г. от създаването на Първи окръжен революционен комитет в Българско

В Голям извор отбелязаха 184 г. от рождението на Васил Левски и 149 г. от създаването на Първи окръжен революционен комитет в Българско

В Голям извор тържествено бяха отбелязани 184 г. от рождението на Васил Левски и 149 г. от създаването на Първи окръжен революционен комитет в Българско. Традиционно събитието се състоя пред къщата – музей „Васил Левски“, където отново оживя силата на българския дух, непоколебимостта и жаждата за свобода.

Организатори на програмата бяха кметство с. Голям извор и НЧ „Найден Григоров 1900“ – с. Голям извор, с подкрепата и съдействието на Община Тетевен.

Честването започна с приветствие от кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, а след нея към присъстващите се обърна и кмета на Голям извор – Илиян Маринов. Сред присъстващите на събитието бяха още зам.-кметът на Тетевен Борис Врабевски, народният представител Младен Маринов, общински съветници, представители на сдружения и комитети, гости и жители на селото.

Във всяко българско сърце живее споменът за него – Апостола, неуловимия Дякон, мъжа с най – чистата душа. Всяко дете започва да учи българската история с неговото име, име – символ на безгранична обич към род и Родина, каза д-р Бояджиева. Тя подчерта, че Левски е личност, която не трябва да бъде забравяна. Личност, която трябва гордо да носим в нас и да предаваме заветите, които ни е завещала, на идните поколения.

Програмата продължи с литературно-музикални изпълнения, подготвени от самодейци към НЧ „Найден Григоров 1900“ – с. Голям извор и дейци от клуб „Традиция“. Те представиха на присъстващите и драматургичната постановка „Левски пред турския съд”.

В знак на признателност бяха поднесени цветя и венци пред барелефа на Левски от: кметовете на Тетевен и Голям извор, Общински съвет – Тетевен, ОУ „Васил Левски“, с. Голям извор, НЧ „Найден Григоров 1900“, с. Голям извор, Комитет „Васил Левски“, с. Голям извор, клуб на пенсионера и инвалида, с. Голям извор, представители на Общински комитет „Васил Левски“ – гр. Луковит, потомци на Витко Лалев, граждани.

Вечерта завърши с тържествена заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *