Бронзов медал на национална олимпиада по астрономия за Момчил Петров от СОУ „Васил Левски” – Троян

Бронзов медал на национална олимпиада по астрономия за Момчил Петров от СОУ „Васил Левски” – Троян

Висок успех и престижно място завоюва ученикът от Xа клас от СОУ „Васил Левски” Момчил Петров. За пореден път той доказа, че в света на астрономията няма тайни за него. Под ръководството на д-р Надка Данкова – преподавател по физика и астрономия, той се подготви за Национална олимпиада по астрономия, която се проведе от 27 април до 29 април 2012 г., в гр. Ямбол. Тя бе XV-та по ред, а домакин на събитието бе Математическа гимназия „Атанас Радев”.
Участниците в олимпиадата демонстрираха знания и умения в двата кръга – теоретичен и практически. Единственият представител от Троян бе Момчил Петров, който участва във възрастова група IX- и Х клас. „Спечелвайки бронзов медал, той разби хегемонията на природо-математическите гимназии.” – коментира успеха му Розалина Русенова – директор на СОУ „Васил Левски”. За съпоставка, трябва да се отбележи, че другите участници в олимпиадата, които представиха добри резултати, бяха ученици от природо-математически гимназии и единствен Момчил Петров бе от общообразователно училище.
С този успех на националното състезание Момчил придоби право да се яви на подборен кръг за участие в Международната олимпиада по астрономия в Южна Корея, но това не е първият сериозен резултат на младият звездоброец и активен член на Школата по астрономия към СОУ „Васил Левски”. „През 2010 година Момчил успешно участва в Международната олимпиада по астрономия в Украйна”, припомни д-р Надка Данкова и добави, че със своите високи постижения Момчил Петров допринася за издигане престижа на училище СОУ „Васил Левски”, на Троян и на Школата по астрономия.”

Ралица Бенчева /„ Вътрешно-училищни медии и PR”-СОУ „Васил Левски”,гр. Троян/