Общинските администрации са с по-висок рейтинг по активна прозрачност в сравнение с останалите институции в Ловешка област

Общинските администрации са с по-висок рейтинг по активна прозрачност в сравнение с останалите институции в Ловешка област

Общинските администрации са с по-висок рейтинг по активна прозрачност в сравнение с останалите институции в Ловешка област. Това показват резултатите от традиционното национално годишно проучване, което от 2010-а година насам прави Програма „Достъп до информация” (ПДИ).
В периода 10 март – 23 април 2016 Програма Достъп до Информация е прегледала и оценила 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт.
Целта на проучването, което ПДИ прави от 2010 г. насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.
Фокусът на проучването през 2016 г. са измененията в ЗДОИ от декември 2015 и новите задължения за активно публикуване на информация в Интернет, които те въвеждат.
В сравнителния рейтинг от 565 институции община Ловеч е на 13 място, като се е изкачила доста позиции нагоре в сравнение с миналата годината, когато е била на 151-то място. Сега е първенец в сравнение с останалите общини в областта, което се дължи на засиления граждански интерес към работата на администрацията през последните години. С три позиции по-надолу е слязла община Летница – от 33-то място миналата година на 36, а община Троян от 23-то място е отишла на 39-то. Община Ябланица също почти запазва позициите се на прозрачност, като в момента е на 72-ро място /преди е била на 84-то/. След нея са общините Угърчин, Тетевен и Луковит, съответно на 163, 165 и 198-мо място. Общините Угърчин и Тетевен са слезли 100 места надолу, а община Луковит се е изкачила от 289-мо място.
Най –лоша е ситуацията с прозрачността в Община Априлци, която е на 322 позиция, била е на 154.
Областна администрация – Ловеч е на 262-ро място, Регионалната дирекция по горите – Ловеч /283/, РЗИ – Ловеч /298/, Областна дирекция „Земеделие” /309/. По надолу в таблицата са Регионалният инспекторат по образованието – на 440-то място, и Областната дирекция на МВР – 509-то място.
Според графиките и статистиката Областна дирекция на вътрешните работи – Ловеч, и общините Ябланица, Угърчин, Априлци и Троян не са предоставили на Интернет страниците си нормативната база, която определя с какво се занимава тази институция. Устройствен правилник няма публикуван от община Троян и Областната дирекция на МВР. Единствена Регионалната дирекция по горите не е представила структурата на администрацията. Липсва представяне на функциите на общините Тетевен, Угърчин и Троян, Областна дирекция на вътрешните работи – Ловеч. Не е ясно община Тетевен и Регионалната дирекция по горите какви услуги предоставят, тъй като не са посочени. Половината от изследваните институции в Ловешка област не са публикували вътрешни правила, свързани с предоставянето на административни услуги. Община Луковит и ОДМВР не са публикували списък на нормативните актове: правилници, наредби, инструкции и постановления. Двете институции, както и Областна администрация, Регионалната дирекция по горите и Регионалният инспекторат по образованието също нямат на страниците си в Интернет текстовете на нормативните актове, издадени от органа. Общините Летница, Угърчин и Априлци, както и РЗИ, РИО и Областна дирекция „Земеделие” в Ловеч нямат публикувани отчети за дейността им.
Нито една администрация или институция до края на изследването не са обособили секция – информация, предоставена повече от три пъти по заявления за достъп. Секция „Достъп до информация” нямат община Априлци и Регионалната дирекция по горите. Само РЗИ и РИО са публикували информация за реда и условията за повторно използване на информация от обществения сектор и само РЗИ – таксите за предоставяне на такава информация. Според данните всички изследвани институции приемат електронни заявления по ЗДОИ. Само община Угърчин има на страницата си публикуван списък на категориите информация, квалифицирани като служебна тайна, но няма качен бюджета за 2016 г.
Тримесечни отчети за изпълнението на бюджета се откриват за общините Тетевен, Ябланица и Троян. Всички общини в областта имат секция „Профил на купувача”, но нямат публикуван Общ устройствен план /ОУП/ и Подробен устройствен план /ПУП/.
В две нови секции към страницата на проучването, ПДИ публикува за пръв път всички отговори по заявленията, подадени до 565-те институции, както и получената информация – съответните актове, уреждащи организацията и движението на документооборота в институцията. Системата позволява да се проследи и статистиката на предоставяне на информация по електронните заявления за достъп до информация. Освен това онлайн базираният модул на проучването е част от Вътрешната информационна система на ПДИ и дава възможност за генериране на справки по всеки един от индикаторите, по всички институции, по области, по вид институция и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *