Област Ловеч е пример за антикризисна политика

Област Ловеч е пример за антикризисна политика

Възстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. постепенно се ускорява и още през 2014 година брутният вътрешен продукт достига предкризисното си ниво, каза в Националния пресклуб на БТА Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика ИПИ. Екип на института представи резултатите от изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България за 2015 година.
Делът на бедните хора остава стабилен в периода 2007-2013 г. и се колебае между 21 и 22 на сто. Област Пазарджик е с едни от най-неблагоприятните показатели за бедност и условия на живот към 2013 г., но бързото възстановяване на местния пазар на труда през 2014 г. вероятно ще подобри тези показатели, смятат в ИПИ. Освен област Пазарджик с близо една трета от населението под линията на бедност се откроява и област Сливен.
През 2014 г. настъпва дългоочакваният положителен обрат на пазара на труда както на национално ниво, така и в повечето области, отчитат експертите. Коефициентът на заетост нараства в 19 от 28-те области, но все още в повечето заетостта е далеч от нивата си преди кризата. Въпреки възстановяването на заетостта в по-голямата част от страната, няколко области не участват в този процес и остават с критично ниска заетост под 40 на сто. Всички те се намират в Северна България – Видин, Враца, Ловеч и Силистра. Тези области, с изключение на Ловеч, се характеризират и с много високи коефициенти на безработица – 18,1 на сто за Враца и над 22 на сто за Видин и Силистра за 2014 година.
С настъпването на кризата в края на 2008 г. чуждите инвестиции понасят сериозен удар, като в някои области дори се наблюдава нетен отлив. Сред тях са Варна, Перник и София (столица), в които бумът на строителството до 2008 г. бе най-изявен. В същото време области като Бургас, Пловдив, София, Стара Загора и Пазарджик привличат значителни чуждестранни преки инвестиции (ЧПИ) след кризата. Някои области успяват да компенсират ниските частни инвестиции след 2009 г. с европейски средства. Пример за такава антикризисна политика са общините в област Ловеч, които нареждат областта на трето място по усвояване на европейски средства към 31 януари 2015 г. – близо 1000 лв. на човек от населението. Докато областите Габрово и Бургас остават лидери по усвояване на европейски средства, водещи икономически центрове като София (столица), Варна, Стара Загора и Пловдив се представят относително слабо.
Като цяло възстановяването от кризата обхваща все по-голяма част от страната, но някои области остават изолирани от този процес и всички те са в Северна България – Видин , Враца, Ловеч и Силистра. Това потвърждава ясната разделителна линия между по-изостаналия Север и по-развития Юг, смятат в ИПИ. Икономически по-развитите области се радват и на по-добри показатели в образованието и имат по-оптимистични демографски тенденции, смятат в ИПИ.
Наблюдава се и зависимост между икономическото развитие и социалната среда по отношение на сигурността и правосъдието в областите, но тя е обратно пропорционална, отчитат още експертите. Колкото по-развита е една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на правосъдната система, така и в регистрираните престъпления срещу личността и собствеността. Общо за страната в периода 2010 – 2013 година пада натовареността на наказателните съдии в окръжните съдилища/ от 10,8 на месец през 2010 година на 8,3 дела на месец през 2013 година/. Тази тенденция донякъде може да се обясни с намалелия брой регистрирани престъпления през 2013 спрямо 2010 година, във всички области без изключение. Възможно обяснение за този спад е намаляването на регистрираните престъпления. Вероятно хората имат по-малко доверие в полицията и като цяло в правозащитната система, и те не обявяват престъпленията, смятат в ИПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *