Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ

ЛОВЕЧ

Дейностите по ремонта на центъра на Ловеч са на етап подготвителни работи

От община Ловеч съобщиха,че се работи по проект „Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централната градска част на гр. Ловеч – ул. „Търговска“ в участъка от Покрит мост до ул. „Ал. Стамболийски“, (вкл. градската градина и пл. „Екзарх Йосиф I“) и пл. „Г. М. Димитров“ – площадното пространство пред ОББ и комплекс „Космос“.

Дейностите са на етап подготвителни работи (трасиране на ел. и ВиК мрежите), заснемане терен и уточняване на основни материали.

Последователността ще бъде: подземна инфраструктура, настилки, зелени площи, градинско и парково обзавеждане.

Организацията на работа ще бъде съобразена с срока от 13 месеца за изпълнение на СМР, с технологията на полагане на настилката и със свеждане до минимум на затрудненията за пешеходното движение. Ще се работи на няколко участъка (от 2 до 4 броя), като при възможност пешеходното движение няма да бъде прекъсвано.
В тази връзка, както вече имахме възможност да изтъкнем, Община Ловеч разчита на търпението и разбирането на гражданите.

Ловеч тържествено отбеляза 22 август – денят, в който преди 140 години прегърна свободата

С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал днес Ловеч отбеляза датата 22 август – денят, в който преди 140 години посрещна Освобождението си от Османското иго и постави основите на местното самоуправление. Основното събитие днес бе от 19 часа пред Белия паметник в парка „Стратеш“, където се събраха много граждани, военнослужащи и гости на града.
„Събитията от 22 август 1877 г., които днес съживяваме, имат своя дълбок съвременен смисъл. Спомените трябва да ни насърчават да работим неуморно за мир между хората, за разбирателство между държавите. Живата памет ни помага да разберем, че европейското строителство е истински шанс да се спре безкрайният цикъл на войни, на съперничество и отмъщения“, изтъкна в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни високата цена, която са платили всички – и военни, и ловчалии за двойното освобождение, тъй като руските войски два пъти превземат града, като междувременно турската войска устройва масово клане на местното население.
Слова произнесоха и руският посланик Анатолий Макаров и митрополит Гавриил. Кметът Корнелия Маринова връчи специален почетен позлатен знак за 140-годишнината от Освобождението.
„Ценя всеотдайната Ви работа за развитието на общината и усилията за превръщането й в предпочитано място за живеене и бизнес инвестиции“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от президента на Република България Румен Радев.
Бъдете горди с миналото на Вашия град, живейте в мир и любов и нека всички заедно за градим еднопо-светлото и по-доброто бъдеще, пише в адреса на министър-председателя Бойко Борисов.
Поздравителни адреси и цветя бяха получени и от министър Николай Нанков, от заместник- министър председател Екатерина Захариева Екатерина Захариева, от кметове на близки и далечни градове, от политически и обществени организации.
Сред гостите на празника бяха депутатите Милко Недялков и Калин Василев, Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България, областният управител Георги Терзийски, председателят на Общински съвет Петър Цолов, бригаден генерал Валери Цолов, началник на щаба на сухопътните войски, както и делегациите от побратимените градове Лотошино и Рязан.
Тук бяха и представители на руска туристическа група, организирана под наслов „140 години памет – среща със 140 наследника на участници в епопеята“.
Силен емоционален момент беше награждаването на 63 автори, включени в детската книжка „Освобождението на Ловеч от османско иго“. В изданието малките художници дават израз на своите представи за историческите събития.
По-рано днес в храма „Света Троица“ се състояха панихида за загиналите и благодарствен молебен, водени от Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение със свещеници от епархията. Заедно с официалните лица на ритуала присъства и посланик Анатолий Макаров, двамата депутати, областният управител на Ловеч и други официални лица.
Цветя и венци бяха поднесени на паметника в двора на храма, както и пред останалите паметни места в Ловеч. Това са паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, Кървавият паметник в кв. „Дръстене“, паметникът на Гложенеца в парк „Стратеш“, Черният паметник в парк „Стратеш“, както и обновените паметници в Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“.
Вечерта завърши с голям концерт на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков с участие на гостуващата от Лотошино група „Душа“ и на ансамбъла на НЧ „Бяла Анаста 2016 г.“

Лъвът в зоопарка в Ловеч е добре. В интернет се появи информация, че е измършавял

Лъвът в зоопарка в Ловеч е добре. Снимката, която се разпространява във Фейсбук е от преди месеци, когато той е бил болен. Това каза за радио Зетра д-р Ивайло Станков, директор на зоопарка. Преди няколко месеца той страдаше от болезнено възпаление на лигавицата на устната кухина , поясни д-р Станков. Тази болка не позволявала нормалното хранене на животното и то видимо е било отслабнало. Благодарение на навременните грижи на персонала лъвът е излекуван и в момента е напълно здрав. Животното, което е на 17 години, в момента е добре и не изглежда както на снимката. Д-р Ивайло Станков каза още, че в Ловешкия зоопарк расте още един лъв, чийто данни сочат, че ще стане един от най – големите и най- красивите в България. Лъвчето е на 3 години и се отглежда в Ловеч от бебе.

 

 

 

Това е снимката, която се разпространява в интернет

РЗИ-Ловеч проверява гробищни паркове, училища, плувни басейни, хотели, фризьорски и козметични салони

За периода 14.08.2017г. – 18.08.2017 г. здравните инспектори при РЗИ гр. Ловеч извършиха 55 проверки на обекти с обществено предназначение (11 гробищни парка, 9 места за настаняване, 8 училища, 7 плувни басейни, 6 хотела, 5 фризьорски и козметични салони, 4 местни водоизточници, 2 ученически общежития и по 1 обект – спортна зала, компютърна зала и игрална зала) в градовете Ловеч, Троян, Априлци, Луковит, Угърчин и Тетевен и селата Велчево, Орешак, Патрешко, Изворче, Соколово, Драгана. При извършените инспекции се установи, че обектите отговарят на нормативната уредба.
Взети са проби вода-питейна от два обекта за временно настаняване, захранвани от ведомствен водоизточник, за изследване по микробиологични и химични показатели. Водата съответства на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, с изключение по показател „остатъчен активен хлор (0,0 mg/dm3) при стойност и допуск на показателя „остатъчен хлор 0,3-0,4 mg/dm3”.
На управителите на двата обекта, където не се извършва обеззаразяване на водата са издадени предписания за осигуряване на течаща вода, отговаряща на Наредба №9; ежедневно обеззаразяване на водата, следене на остатъчния активен хлор и отразяването му в дневник и са изпратени покани за съставяне, предявяване и връчване на актове за установено административно нарушение от юридическо лице.
За същия период в отдел „Лабораторни изследвания” при РЗИ гр.Ловеч са изследвани:
• 7 проби вода-питейна по микробиологични и химични показатели от: с. Калейца, с. Дебнево, с. Дълбок дол, с.Старо село, с. Ломец, с. Врабево
Заключение: По изследваните показатели пробите вода-питейна съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели
• 6 проби вода от плувни басейни по микробиологични и химични показатели от: с. Велчево, гр. Априлци, с. Орешак, с. Патрешко.
Заключение: По изследваните показатели (микробиологични и химични) пробите вода от плувни басейни съответстват на изискванията на „Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка”
• 1 проба вода от обществен местен водоизточник по микробиологични и химични показатели от: с. Дълбок дол
Заключение: По изследваните показатели пробата вода съответства на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и „Санитарно технически норми и правила за строителството и експлоатация на съоръженията при водоснабдяването на населените места и промишлеността с питейна вода”

Продължават събитията в Ловеч, посветени на 140-годишнината от Освобождението на града

Продължават събитията в Ловеч, посветени на 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местната власт.
Вчера, 21 август 2017 г., в Художествена галерия – Ловеч проф. Пламен Митев изнесе обзорна лекция за Руско-турската освободителна война. „От гледна точка на голямата история на Руско-турската война битката за Ловеч е един изключително важен епизод, защото той променя хода на бъдещите събития, свързани с големите сражения в Плевен, а от там и решаването на изхода от войната“, каза проф. Пламен Митев.
Показана бе и 40-минутната документална презентация „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”, дело на Регионалния исторически музей.
Директорът на РИМ Капка Кузманова представи и новото специализирано издание „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век – част първа. 1806-1812, 1828-1829 г.”
Със специален юбилеен плакет „140 години от Освобождението на Ловеч 1877 – 2017“, изработен по поръчка на РИМ, както и част първа от юбилейната книга, бяха отличени заслужили гости и граждани. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи отличията на Екатерина Долгасова, кмет на град Лотошино, Русия, на Сергей Широков, началник-отдел по култура, младежки дейности, спорт и туризъм в администрацията на Лотошинския муниципален район, на кмета на Рязан, Русия, Олег Булеков чрез присъстващия Юрий Еременко, представител на администрацията в Рязанската градска Дума. Отличени бяха и проф. Пламен Митев, Атанас Балевски, председател на Районен клуб „Васил Левски“ при Национално дружество „Традиция“, и Марин Карапанчев, доайен на местния клуб „Васил Левски“.
„Искам да благодаря на нашите гости , че намериха време и са тук в един толкова важен за нас момент. Паметта е тази, която осмисля настоящето и която сигурно ще направи по-добро бъдещето ни. Благодаря и на НД „Традиция“ – разтърсващо беше това, което представихте на 20 август с възстановката на боя при „Стратеш“, каза в словото си кметът Корнелия Маринова.
Последваха размяна на подаръци от страна на гостите от Рязан и Лотошино. Впечатление направи подаръкът на Екатерина Долгасова – парадна униформа на генерал Столетов, която бе връчена на музея в Ловеч.
За днешните кулминационни тържества, на 22 август, в Ловеч трябва да пристигне Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България. Очакват се и много други гости. Тържествата започват с панихида за загиналите за Освобождението и благодарствен молебен в храм „Света Троица“ от 17.30 часа. Поднасяне на венци и цветя на паметните места е от 18 часа. От 19 часа е гражданското поклонение пред Белия паметник в парк „Стратеш, а от 20.30 часа е тържественият концерт на руската група „Душа“ и НЧ „Бяла Анаста 2016“ на площад „Тодор Кирков“ .

Нови 23 случая на остър вирусен хепатит тип “А” в Ловешко

Регистрираните заразни заболявания за област Ловеч в периода 14.08. – 21.08.2017, включително и предприетите противоепидемични мерки в огнищата са както следва:

Остър вирусен хепатит тип “А” – 23 случая, като
– регистрирани за гр.Луковит -17 болни – 9 са поредни случаи в семействата от квартал “Изток” във възрастта до 15 години, останалите 8 са първи случай в семействата
– от с. Тодоричене- 1 заболял, възможна връзка с болни от Луковит

– от гр.Ловеч са заболели петима. Трима от тях са контактни на болни с ВХ тип А от предходните седмици, двама са първи случаи в семейството. Няма рискови контактни от хранителни обекти и обекти за търговия с храни.

Гастроентероколит – 2 случая от гр.Тетевен – на 1 и 7 години без епидемична връзка помежду си.

Острите респираторни инфекции и Грип за гр.Ловеч оформят ниска заболяемост –52,9 на 10 хил. население, при 47,05 на 10 хил. за предходната седмица.

Детски рисунки за събитията около Освобождението на Ловеч преди 140 години и автентични оръжия от епохата бяха експонирани днес в Ловеч на Покрития мост и на пл. „Тодор Кирков“

Детски рисунки за събитията около Освобождението на Ловеч преди 140 години и автентични оръжия от епохата бяха експонирани днес в Ловеч на Покрития мост и на пл. „Тодор Кирков“. Изложбата на децата разкрива богатото въображение и познания за славните събития, довели до освобождението на града през 1877 г. Експозицията на Покрития мост е пред Туристическия информационен център и привлича вниманието на минувачите.

Не по-малък интерес има и към автентичните хладни и огнестрелни оръжия, униформи и предмети от бита, представени на щанд на близкия площад. Децата проявяват подчертан интерес да пипнат оръжията, както и да се снимат за спомен с униформите на руски войници и опълченци. Оръжията са представени от РК. „Васил Левски“ – Ловеч, при НД „Традиция“.

Ловеч отбелязва днес 140 години от Освобождението от османско иго и установяване на местно управление

На 6 септември предстои откриване на паметна плоча на загиналите през войните в село Къкрина

Предстои откриване на паметна плоча на загиналите през войните, събитието е на 6 септември, сряда, Ден на съединението. Изпълнението е проект „Паметна плоча на загиналите във войните от с. Къкрина“ на сдружение за „Заедно за Къкрина“ с председател на УС на Сдружение Марияна Тотева.
Финансирането е осъществено по реда на Раздел Първи „Финансиране на инициативи на НПО от Правилника за функциониране на Общински проектен фонд.
Жертвите са дадени през Сръбско-българската война 1885 г., Балканските войни през 1912 – 1913 г. и Първата световна война 1915 – 1918 г. На плочата са изписани общо 37 имена на офицери, подофицери и редници, загинали в трите войни.
В резултат е оформен кът за отдаване на заслужена почит към загиналите във войните и за поднасяне на цветя и венци на възпоменателни и бележити дати.
Бюджетът на проекта е от 3435.30 лв., като 2500 лв. е финансирането от Община Ловеч, а 935.30 лв. са собствен принос. Също така е положен и доброволен труд от населението. Участвали са и 102 дарители от село Къкрина и други населени места.

Основно реставрирани са паметниците на руските воини в Ловеч

В чест на 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местна власт е извършено основно почистване, реставриране, укрепване, възстановяване на надписи и орнаменти на паметниците на руските воини в Ловеч. Това беше обещано на 14 февруари т.г, когато кметът на Община Ловеч прие представители на Посолството на Руската федерация у нас.
В резултат руското посолство със свои средства извърши реставрацията на всички паметници, разположени в алеята. Подсилени са плочите и са обновени надписи още на Белия паметник, на който са изписани всички части на Руската армия, участвали в бойните действия за Освобождението на Ловеч.
Черният паметник също е реставриран и приведен в образцов вид.
Община Ловеч от своя страна се погрижи за почистване на прилежащите територии, в това число подстъпи, огради и стъпала, както и за паметника на българските опълченци в алеята.
Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“ е едно от паметните места в Ловеч. Повечето погребани там войници и офицери са паднали в боевете на 22 август 1877 г. в хода на битката за освобождаване на Ловеч.

3000 патрони изгърмяха във военната възстановка на боя за превземането на Ловеч преди 140 години

Солидно количество муниции бяха използвани за историческо-военната възстановка на боя за превземането на Ловеч на 22 август 1877 г., която се състоя на 20 август, неделя, т.г. В „боя“ и подготовката за него бяха употребени около 3000 патрони, 500 пиратки „Биг Тайгър“, 100 кг фугин, 10 пиробатерии, както и учебни гранати.
Участниците в грандиозната жива картина бяха над сто души – представители на 22 клуба от Национално дружество „Традиция“. Ръководител на възстановката бе подполковник Мануш Христов, като военните маневри преминаха без произшествия. След Ловеч голяма част от членовете на „Традиция“ ще участват в честването на връх Шипка на 26 и 27 август.
Жителите на Ловеч посрещнаха с голям интерес и ентусиазъм живата картина на тези исторически събития. Подобна възстановка като мащаб и зрелищност се прави за първи път в града. Тя бе посветена на 140-годишнината от Освобождението на града и установяване на местно управление.

21 пожара в Ловешко за два дни

През двата почивни дни служителите на РС ПБЗН на територията на областта са реагирали на 21 сигнали за произшествия. Две от произшествията са с незначителни материални щети, а останалите са пожари на сухи треви / РСПБЗН – Луковит гаси около 150 м² сухи треви в изоставен двор на къща на ул. „Кракра“ , РСПБЗН-Ловеч гаси около 200 дка суха трева в землището на с.Скобелево и около 120 дка суха трева в землището на с. Славяни./

Историческият музей ще предсатви книга и документален филм със заглавие „Ловеч в руско – турските войни през XIX век”

Регионален исторически музей – Ловеч ще предсатви книга и документален филм със заглавие „Ловеч в руско – турските войни през XIX век”.

По време на представянето проф. Пламен Митев ще изнесе обзорна лекция.

Инициативата ще се проведе на 21 август от 17.30 часа в Художествена галерия – Ловеч.

Топовни гърмежи разтърсиха парка „Стратеш“ – жива картина показа боя за освобождението на Ловеч преди 140 години

Топовни гърмежи и викове „Ура“ разтърсиха днес парка „Стратеш“ в Ловеч. Тичаха войници, артилерията заемаше позиция, избухваха снаряди и палежи, руски генерали чертаеха планове – това бяха част от показаните сцени.
Спектъкълът започна със съпротивата на ловчалията Цачо Шишков срещу настъпващата турска войска и неговата героична смърт. За целта в парка бе изградено селище, построен бе военен лагер със санарет, както и бойни позиции на двете военни сили.
Над сто участници се включиха в грандиозната жива картина, която се представя за първи път в Ловеч по повод 140-годишнината от Освобождението на града и установяване на местно управление. Това бе невиждано досега зрелище, гледано от стотици ловчалии и гости на града, които окупираха парка от всички страни. Майки предупреждаваха деца да не се плашат от гърмежите, полиция охраняваше да не се влиза в забранените зони. В зрелищната участват представители от 22 клуба при Национално дружество „Традиция“, пристигнали от цялата страна. Освен военните действия зрителите видяха предмети от бита, старинно въоръжение и военни ритуали.
На финала ръководителят на възстановката подполковник Мануш Христов рапортува на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за изпълнената задача, като получи поздравления. С бурни ръкопляскания възнагради участниците. Нито един човек не пострада по време на стрелбите, като за всеки случай бе осигурено медицинско и противопожарно присъствие. След края децата търсеха гилзи из тревата за спомен от преживяното, както и си правеха снимки с войниците и офицерите.
На демонстрацията присъства официалната делегация от побратимения град, Лотошино, Русия, водена от кмета на Екатерина Долгасова. Тук бяха и изпълнителите от руската група „Душа“, която ще изнесе концерт на 22 август, когато е кулминацията на тържествата.
Събитието е част от богатата програма на Община Ловеч, Регионален исторически музей, Регионална библиотека и Художествената галерия за честване на 140-годишнината от Освобождението на Ловеч. Следващите дни до 22 август Ловеч е наситен с множество изяви по повод годишнината и установяване на местно управление.

Съболезнователно писмо изпрати кметът на Община Ловеч до посолството на Кралство Испания в България

Съболезнователно писмо по повод жертвите на терористичните нападения в Барселона и Камбрилс на 17 август е изпратил кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова до посолството на Кралство Испания в България.
„Изразяваме най-искрени съболезнования и съчувствие на близките и роднините на загиналите. Същевременно се надяваме ранените граждани бързо да се възстановят и Вашите красиви градове да се върнат към нормалния ритъм на живот“, се казва в посланието.
Кметът на Ловеч е убеден, че са необходими единство и решими действия в борбата срещу тероризма, като остро осъжда всички актовете на кърваво насилие над мирното население на Обединена Европа.

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 21 – 25 август

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 21 – 25 август 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

Област
Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/

Ловешка област
Община Априлци
На 21.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 22.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 23.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 24.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 25.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Априлци, Общ. Априлци: Мядна/Острец/, „Русалийски проход“/Острец/
Община Ловеч
На 21.08.2017 г. /09:30 – 11:30 ч./ – Александрово, Общ. Ловеч: Бузлуджа, Витоша, Лъга, Павел Баев, Родопа
На 21.08.2017 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Брестово, Общ. Ловеч: Александър Бойчев, Братойска, Братя Ватеви, Васил Левски, Вежен, Витоша, Влашка, Волов, Георги С. Раковски, Дойран, Доктор Найден Стефанов, Здравец, Каймазка, Канаджийска, Карапетровска, Кованджиевска, Коларска, Крайхристовска, Крайчанска, Лальо Винчев, Мазлевска, Местност Горни Каменец, Местност Райкова Стубла, Могилска, Оборище, Одрин, Орешковска, Осми март, Отец Паисий, Перущица, Пиронковска, Пирот, Пряспа, Родопи, Селище, Славовска, Станчевска, Стара планина, Стойчо Мазлев, Странджа, Топалска, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Църковна, Чаталджа, Чурковска, Шейново, Шипка, Ялмовска; Горно Павликене: Александър Стамболийски, Антон Иванов, Бачо Киро, Васил Левски, Васил Петлешков, Велко Баев, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Димитър Благоев, Димитър Грънчаров, Иван Вътев, Йорданка Николова, Любен Каравелов, Малчика, Местност Майренец, Местност Чапаровец, Нейко Баев, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Панайот Волов, Патриарх Евтимий, Петко Петков, Подем, Поп Богомил, Професор Кънчо Цафаров, Сергей Румянцев, Стара планина, Стефан Караджа, Страцин, Тодор Михов Христов, Тодор Табаков, Трети март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Янко Забунов; Изворче: Местност Горен Бабаковец; Катунец: Кирил и Методий; Къкрина: Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Андрея Арабаджиев, Антим I-ви, Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Левски, Вяра, Георги С. Раковски, Денчо Цонев, Доктор Никола Сяров, Дружба, Еделвайс, Зарезанска, Илинден, Кирил и Методий, Ловджийска, Марин П. Луканов, Мария Сиракова, Местност Кайнака, Неофит Рилски, Николчо Цвятков, Оборище, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Патриарх Ефтимий, Петко Генчев Петков, Райна Княгиня, Родината, Розова Долина, Столетов, Сяро Глабиняков, Сяро Цонев, Тодор Кирков, Трети март, Хан Крум, Хан Омуртаг, Христо Ботев, Христо Иванов-Големия, Христо Цонев-Латинеца, Цар Асен Първи, Цар Иван Шишман, Цар Калоян, Цачо Сяров
На 21.08.2017 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Къкрина: Антим I-ви, Васил Левски, Георги С. Раковски, Доктор Никола Сяров, Дружба, Еделвайс, Кирил и Методий, Мария Сиракова, Николчо Цвятков, Панайот Волов, Патриарх Ефтимий, Петко Генчев Петков, Тодор Кирков, Трети март, Христо Иванов-Големия, Цачо Сяров
На 21.08.2017 г. /09:45 – 10:10 ч./; на 25.08.2017 г. /15:15 – 15:30 ч./ – Каленик, Общ. Угърчин: Бачо Киро, Васил Левски, Витоша, Ген. Скобелев, Ген. Радецки, Ген. Столетов, Дунав, Здравец, Караджата, Кирил и Методий, Любен Каравелов, Местност Ялията, Отец Паисий, Пенчо Славейков, Рила, Средец, Христо Ботев, Шипка; Катунец:36662. 308. 15 Местн Горна Ялия, Ангел Кънчев, Асен Златаров, Бачо Киро, Братя Миладинови, Буковец, Васил Априлов, Васил Левски, Вит, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Детелина, Евлоги Георгиев, Здравец, Иван Вазов, Искър, Казанджийска, Кирил и Методий, Кокиче, Котел, Любен Каравелов, Люлин, Македонска, Максим Горки, Места, Местност Драго Дол, Осъм, Пенчо Славейков, Пирин, Присоето, Първи май, Републиканска, Рила, Родопска, Росица, Стара планина, Стефан Караджа, Струма, Топалска, Трети март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Черковна, Шипка, Юмрукчал, Янтра;ц Ловеч:43952. 533. 118, Акация, Бачо Киро, Васил Героя, Витоша, Възрожденска, Габрака, Гозница, Дълбокия път, Дядо Дончо, Искър, Люлин, Местност Бабаковец, Местност Кючука, Местност Червен бряг, Младост, Момина сълза, Момчил войвода, Нарцис, Ната Стоянова, Освобождение, Пано Рогозаров, Пладнище, Подп. Александър Кусев, Райкова Кошара, Ракита, Синчец, Тодор Чернев, Цар Иван Александър, Червен бряг, Чуклата, Янтра; Орляне: Акация, Александър Стамболийски, Васил Левски, Габровска, Георги Бенковски, Градинките, Дунав, Калето, Македонска, Местност Исака, Панайот Волов, Розова Долина, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Трети март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шести май; Радювене: Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Арда, Асен Златаров, Балика, Балчик, Бенковски, Ботев връх, Бранковска, Бузлуджа, Бялка, Васил Левски, Велко Йонов Караджов, Веслец, Ветрен, Витоша, Вълко Тодоров, Вълко Цанов, Вълчо Гетов, Гео Милев, Горномалянска, Горча, Гробарска, Дебелец, Димитър Благоев, Драва, Дългуша, Захари Стоянов, Иван Вазов, Иванова Могила, Искър, Камчия, Кирил и Методий, Козл0Дуй, Козя Стена, Ловешка, Любен Каравелов, Марагидик, Марин Колев, Марица, Местност Динковското, Милин камък, Митю Комитата, Никола Д. Петков, Опълченска, Панайот Волов, Перущица, Петко Д. Петков, Пирин, Полето, Първа, Първи май, Радецки, Райко Даскалов, Раковски, реката, Република, Рила, Родопи, Росица, с. Радювене Цех, Сергей Румянцев, Скобелевска, Стефан Караджа, Стоян Едрев, Стоян Заимов, Тодор Каблешков, Тодор Кирков, Тодор Маринов, Топлик, Тополница, Трети март, Христо Ботев, Христо Вълков, Христо Смирненски, Христо Ясенов
На 21.08.2017 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Ловеч: Местност Бабаковец, Местност Клетища, Местност Печковец, Местност Сливек, Южна Индустриална зона
На 22.08.2017 г. /14:00 – 16:00 ч./ – Ловеч: Местност Печковец
На 22.08.2017 г. /11:00 – 13:00 ч./ – Ловеч: Освобождение, Северна Индустриална зона
На 21.08.2017 г. /09:00 – 15:30 ч./; на 22.08.2017 г. /09:00 – 15:30 ч./; на 23.08.2017 г. /09:00 – 15:30 ч./; на 24.08.2017 г. /09:00 – 15:30 ч./; на 25.08.2017 г. /09:00 – 15:30 ч./ – Славяни: Александър Стамболийски, Изгрев, Любен Каравелов, Марица, Мизия, Плиска, Свети Иван Рилски, Свети Кирил и Методий, Стефан Караджа, Съединение, Трети март, Христо Ботев
Община Луковит
На 22.08.2017 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Бежаново, Общ. Луковит: XXіі, Алеко, Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Асен Златаров, Аско Махмудов, Бачо Киро, Беласица, Боровец, Бръшлян, Васил Левски, Вежен, Вит, Гео Милев, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Димитър Дяков, Димитър полянов, Добри Комитата, Дунав, Иван Вазов, Иван Иванов, Иван Роснев, Искър, Йордан Йовков, Калето, Клокотница, Козлодуй, Кокиче, Любен Каравелов, Местност Куньовското, Мир, Никола Йонков Вапцаров, Никола Цоцов, Опълченска, Орелец, Осми март, Осогово, Отец Паисий, Панайот Волов, Патриарх Евтимий, Пейо К. Яворов, Плевен, Първи май, Сергей Румянцев, Сини Вир, Сливница, Стара планина, Стефан Караджа, Стублата, Филип-тотю, Христо Ботев, Христо Смирненски, Христо Татарлийски, Юрий А. Гагарин; Дерманци: Александър Стамболийски, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Раковски, Крайна, Куделин, Любен Каравелов, Мизия, Околовръстна, Скобелев, Цар Борис 1
На 22.08.2017 г. /09:15 – 15:45 ч./ – Драгана: Александър Стамболийски, Беклемето, Васил Коларов, Васил Левски, Гео Милев, Георги Бенковски, Горник, Гороглед, Гоце Делчев, Иван Вазов, Изгрев, Калето, Каменица, Коларска, Ловешка, Любен Каравелов, Местност Езерото, Оборище, Освобождение, Отец Паисий, Панайот Волов, Пенчо Славейков, Раковска, Сан Стефано, Стефан Караджа, Стоян Заимов, Тинтява, Хаджийска, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шаферска, Яне Сандански
На 23.08.2017 г. /08:00 – 17:00 ч./ – Карлуково: Александър Стамболийски, Александър Стамболийски, Васил Левски, Васил Левски, Георги Иванов, Георги Иванов, Градище, Градище, Дико Илиев, Дико Илиев, Дунав, Дунав, Здравец, Здравец, Иван Ангелов, Иван Ангелов, Искър, Искър, Кокиче, Кокиче, Петър Трантеев, Петър Трантеев, Работническа, Работническа, Юрий А. Гагарин, Юрий А. Гагарин
На 21.08.2017 г. /08:00 – 17:00 ч./; на 22.08.2017 г. /08:00 – 17:00 ч./; на 24.08.2017 г. /08:00 – 17:00 ч./; на 25.08.2017 г. /08:00 – 17:00 ч./ – Карлуково: Александър Стамболийски, Васил Левски, Георги Иванов, Градище, Дико Илиев, Дунав, Здравец, Иван Ангелов, Искър, Кокиче, Петър Трантеев, Работническа, Юрий А. Гагарин
На 25.08.2017 г. /09:00 – 14:15 ч./ – Луковит: Възраждане, Златна Панега, Кирил и Методий, Панака
На 21.08.2017 г. /08:00 – 16:30 ч./; на 22.08.2017 г. /08:00 – 16:30 ч./; на 23.08.2017 г. /08:00 – 16:30 ч./; на 24.08.2017 г. /08:00 – 16:30 ч./; на 25.08.2017 г. /08:00 – 16:30 ч./ – Торос:157023, Бузлуджа, Валето, Васил Левски, Вишиндол, Грънчар, Дило Йотов, Дило Йотов, Кичера, Кокиче, Кулата, Мелнична, Младост, Никола Вапцаров, Пейо К. Яворов, Стоян Георгиев, Торос, Хан Аспарух, Цар Симеон, Цвятко Алексиев, Шипка
На 22.08.2017 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Ъглен: Ангел Каралийчев, Ангел Кънчев, Баба Илийца, Баба Тонка, Васил Левски, Васил Петлешков, Вратеник, Ген. Гурко, Георги Раковски, Дуловска, Еделвайс, Елин Пелин, Иван Вазов, Иглен, Изгрев, Изток, Илинден, Илия Волен, Капитан Петко войвода, Кирил и Методий, Кокаланска, Криволак, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, Люляк, Мизия, Освобождение, Осми март, Отец Паисий, Пейо К. Яворов, УПИ ХVі-456, Кв. 47, Хан Крум, Цанко Церковски, Цар Калоян, Цар Симеон, Чайка, Шипка, Шопска
Община Тетевен
На 21.08.2017 г. /11:00 – 15:30 ч./; на 22.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./; на 23.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./; на 24.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./; на 25.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./ – Глогово:020009, 2204, Водна, Георги Бенковски, Еделвайс, Иван Вазов, Къдрева, Люляк, Мах. Водна, Местн. Три Могили, Местност Мастяк, Местност Ратлака, Христо Ботев
На 21.08.2017 г. /09:30 – 14:00 ч./ – Глогово: Местност Ратлака, Пенка Михайлова, Хаджи Димитър, Христо Ботев
Рибарица, Общ. Тетевен: Брязово, Георги Бенковски, Даковото, Никола Вапцаров, Студентска
На 24.08.2017 г. /09:00 – 14:00 ч./ – Рибарица, Общ. Тетевен: Басарим, Георги Бенковски, Георги Иванов, Горуньово, Крайречна
На 21.08.2017 г. /12:00 – 13:00 ч./ – Тетевен: 72343. 30. 160, Алеко Константинов, Безименна, Боровец, Васил Петров, Воловийте, Вършец, Гаванците, Дочо Мръвков, Здравец, Иван Вазов, Иван Туйков, Калена Плоча, Люляк, Махала Равнище, Пенка Михайлова, Равни камък, Станьо Петков, Трети март, Христо Габровчето
На 22.08.2017 г. /11:30 – 13:00 ч./ – Тетевен: Бели Вит, Вършец, Ключ, Конски дол, Махала Драгиновдол, Махала Скрибътна, Пладнището, Топлика
На 22.08.2017 г. /09:00 – 11:00 ч./ – Тетевен: Боева Могила, Вежен, Емил Марков, Иван Фурнаджиев
На 25.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./ – Тетевен: Конски дол, Местност Конски дол
На 23.08.2017 г. /09:00 – 14:00 ч./ – Тетевен: Махала Глотното, Махала Скрибътна, Местност Атанашкото, Местност Върбака, Местност Глотното, Местност Пейков дол, Местност Преграда, Местност Присоето, Местност Просеченик, Преграда
На 21.08.2017 г. /09:15 – 13:00 ч./ – Черни Вит: Васил Левски, Местност Остриля, Нейо Крачунов, Остриля
Община Троян
На 21.08.2017 г. /09:00 – 16:00 ч./; на 22.08.2017 г. /09:00 – 16:00 ч./; на 23.08.2017 г. /09:00 – 16:00 ч./; на 24.08.2017 г. /09:00 – 16:00 ч./; на 25.08.2017 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Калейца: Васил Ватев, Дамян Банчев
На 21.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 22.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 23.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 24.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./; на 25.08.2017 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Орешак, Общ. Троян: Мах. Баба Стана
На 21.08.2017 г. /09:00 – 12:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Троян, Общ. Троян: Акад. Ангел Балевски
На 22.08.2017 г. /09:30 – 10:45 ч./ – Троян, Общ. Троян: Асен и Петър, Байкал, Балатон, Балкан, Бочо Попов, Васил Левски, Васил Спасов, Вежен, Ген. Карцов, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Димитър Икономов-Димитрика, Захари Стоянов, Македония, Мизия, Общ. Ж. П. Гара, Опълченска, Осъм, Петко Р. Славейков, Поч. Дом Капина, Пряспа, Станка Исикийска, Стефан Стамболов, Тодор Петков, Христо Гадевски, Христо Цонковски
На 23.08.2017 г. /13:00 – 15:00 ч./ – Троян, Общ. Троян: Байкал, Балатон, Васил Левски, Георги С. Раковски, Димитър Икономов-Димитрика, Захари Стоянов, Опълченска, Тодор Петков, Христо Гадевски, Христо Цонковски
На 21.08.2017 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Троян, Общ. Троян: Борова, Димитър Гимиджийски, Мир, Неофит Бозвели, Стадион, Христо Ботев
На 22.08.2017 г. /08:00 – 16:00 ч./; на 23.08.2017 г. /08:00 – 16:00 ч./; на 24.08.2017 г. /08:00 – 16:00 ч./ – Черни Осъм: Амбарица, Девети септември, Жилища на Горското стопанство, Общ. ДЗ Обнова, Първи май, Стара планина
Община Ябланица
На 22.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./; на 23.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./; на 24.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./; на 25.08.2017 г. /09:30 – 15:30 ч./ – Ябланица, Общ. Ябланица: Ангел Кънчев, Вежен, Възраждане, Ген. Гурко, Георги Бенковски, Георги Раковски, Дунав, Здравец, Искър, Кв. 54 Пл. Възраждане, Лисец, Мико Петков, Оборище, Рила, Симеон Велики, Скобелев, Средна гора, Хан Аспарух, Хан Крум, Христо Ботев
На 21.08.2017 г. /09:00 – 14:00 ч./ – Ябланица, Общ. Ябланица: Месност Плочката, Местност Атанас, Местност Блатото, Местност Братевец, Местност Плочката.

В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www.cez-rp.bg/bg/grafici/grafik-na-planirani-remonti/.

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозахранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www.cez-rp.bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp.bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозахранването в района, който Ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на захранването.

Историческа възстановка на Освобождението на Ловеч от османско иго

Историческа възстановка на Освобождението на Ловеч от османско иго, изпълнена от клубове при НД „Традиция“. Ще бъде представена жива картина от първото и второто освобождение на града, като ще бъде даден акцент на героичната саможертва на ловчалията Цачо Шишков.

– начало при езерото в парк „Стратеш“ от 10:30 ч.

По време на Руско-турската война (1877-1878), Ловеч на два пъти е освобождаван от руските войски. Първото превземане на града е на 5 юли 1877 г. В началото на юли 1877 г. в Севлиево е формиран Сборен отряд с командир полковник Алексей Жеребков и началник-щаб полковник Пьотър Паренсов и общо 400 войника и две оръдия. След боеве с две роти низам и до 1 500 башибозуци и черкези при с. Аканджилари (дн . Петко Славейково), с. Киречли Павликяни (дн. Горно Павликени) и на хълма Стратеш Ловеч е превзет на 5 юли/17 юли 1877 г. Тук остават 400 руски войници. Те охраняват околностите от разбягали се турски войници и цивилно население, които в посока на Троян и София грабят и опожаряват българските села.

Настъпващият към Плевен Осман паша нарежда завземане на Ловеч. Целта е възстановяване на контрола на пътя София-Орхание-Ловеч-Плевен, по който се извършва снабдяването на неговите сили и вероятно съединяване с корпуса на Сюлейман паша, който атакува Шипченския проход. След еднодневно сражение на 15 юли/27 юли 1877 г.) Рифат паша превзема Ловеч, отбраняван от малочислени руски сили (командир полковник Бакланов) и българи – доброволци от градската въоръжена стража (командир учителят Найден Войнов). Загиват отбраняващите града доброволци Васил Колев и Цачо Шишков. Подразделения на редовната турска войска, нередовни черкези и башибозуци безчинстват из града и околните му села. Загиват около 1500 българи.
Братска могила на повече от 70 българи, убити в този ден, е КЪРВАВИЯТ КАМЪК, който се намира в дн. квартал Дръстене.
След тридневни тежки боеве Ловеч е освободен окончателно на 22 август/3 септември 1877 г.

За изминалите 9 седмици от началото на лятната кампания, данъчните патрули от офиса на приходната агенция в Ловеч обходиха 231 търговски обекта

За изминалите 9 седмици от началото на лятната кампания, данъчните патрули от офиса на приходната агенция в Ловеч обходиха 231 търговски обекта. Патрулите от по двама инспектори, облечени в разпознаваеми жилетки обикаляха фирмите в Ловеч и Луковит. Явните наблюдения се извършват два пъти седмично по предварително зададен маршрут, като всяка седмица инспекторите от патрула се сменят. Кампанията е безсрочна, като целта е да се обиколят обектите за търговия на дребно, питейни заведения, заведения за хранене, места за настаняване и други търговски обекти в населените места от Ловешка област. Данъчните инспектори извършват явни наблюдения като превантивно раздават уведомителни писма, с които се акцентира върху отчитането на всички продажби чрез регистрирано в НАП фискално устройство, както и уведомяват фирмите какви биха били последствията за тях, ако не спазват законовите разпоредби.
Данъчните допълват още, че санкцията за неиздаден фискален бон ( касова бележка) при извършена продажба е до 2 000 лв., а при повторно нарушение – до 4 000 лв. Освен това за неиздадена фискална касова бележка или извършване на продажби без да има фискално устройство, свързано с НАП, се пристъпва към незабавно запечатване на обекта за срок до 30 дни.

9 фирми са засечени в нарушение при извършените проверки на търговските обекти

9 фирми са засечени в нарушение при извършените проверки на търговските обекти, работещи на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства и на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“ в с. Орешак, съобщават от НАП-Ловеч.

През периода от 12-и до 15-и август съвместна група инспектори от Ловешкия и Плевенския офис на НАП следяха за спазването на данъчно-осигурителното законодателство на панаира в с. Орешак. При контролните проверки са засечени 8 фирми да извършват дейност без да имат касов апарат и една- без да издава касови бележки за извършените продажби. На нарушителите веднага са съставени актове за установяване на административни нарушения. Акцията е част от засиления контрол на търновската дирекция на НАП по спазване на данъчно-осигурителното законодателство при провеждане на масови обществени прояви като изложения, концерти, фестивали, панаири и други. От началото на лятото се проверяват обекти, работещи по време на масови прояви на открито. Календарът на културните и спортни събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите, казаха още от приходната агенция.

Полицаи от РУ Ловеч са установили 31-годишна жена от Плевен, като извършител на кражба от магазин в Ловеч

Полицаи от РУ Ловеч са установили 31-годишна жена от гр.Плевен, като извършител на кражба от галантерия в гр.Ловеч. В търговския обект на бул. «България» е проникнато в периода от 11 до 13 август, като по данни на собственичката са отнети 4 дебитни и една кредитна карта, 8 бр. блузи, 6 лева, тетрадка с написани в нея пин кодове за картите, мобилен телефон и др.
Част от отнетите вещи са открити и иззети по съответния ред, работата по случая продължава.

Средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч е 809 лева и нараства с 6.2%

В област Ловеч средната брутна месечна работна заплата за април 2017 г. е 811 лв., за май – 829 лв., а за юни – 789 лева, съобщават от статистиката. През второто тримесечие на 2017 г. средната брутна месечна работна заплата за областта е 809 лева и нараства с 6.2% спрямо първото тримесечие на 2017 г. В обществения сектор средната брутна месечна работна заплата е по-висока от средната за областта с 8.4% и с 12.0% по-висока в сравнение с частния сектор. През второто тримесечие на 2017 г. средната брутна месечна работна заплата е с 22.2% по-ниска от средната за страната и се нарежда на 16-то място. В област Ловеч брутната месечна работна заплата на наетите жени, които са 51.3% от всички наети през тримесечието, е с 7.0% по-ниско от средната за областта и с 13.6% по-ниска от средната месечна заплата на мъжете. В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. средната брутна месечна работна заплата за Ловешка област нараства с 9.9%.