Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ

ЛОВЕЧ

На 27 април в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч ще бъде представена книгата „Камино – пътят на завръщането“

На 27 април (петък) от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч ще бъде представена книгата „Камино – пътят на завръщането“ от Тихомир Иванов. В края на срещата всеки желаещ ще има възможност да си закупи от книгата и получи автограф от автора

ЗА АВТОРА:
Неблагоприятната семейна среда, в която израснах, ме стимулира още от малък да търся отговорите на важни житейски въпроси. Като участник, а по-късно и като асистент на водещия в множество издания на семинар за личностно развитие към фондация „Същност“, имах възможността да наблюдавам и да работя в реална среда над собствените си и чужди его-модели.

Придобитото знание ме подтикна да продължа пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, за ролята на миналото си и на всички фактори, моделиращи живота ми, се озовавах на Камино де Сантяго.

ЗА КНИГАТА :
„Камино: Пътят на завръщането” е книга на три равнища. Първият пласт е Камино с всичко, което може да предложи на поклонниците – пътеписната част в творбата. На втори план излизат личният път и житейската ми история. Разголвам душата си, егото си, търсейки себе си и показвам модела, по който съм го постигнал. Но най-ценно е третото равнище, което разкрива и мотивацията ми да напиша книгата. Това са личните преживявания и осъзнавания на читателя, който през физическото и духовно приключение на Камино ще има възможността да пътешества метафорично не само по пътеките и селищата на слънчева Испания, но и ще открие Истини за самия си!

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова е взела отношение по случая в видеото, показващо агресия на деца в училище „Васил Левски”

Чрез социалната мрежа Фейсбук кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова информира, че взела отношение по случая в видеото, показващо агресия на деца в училище „Васил Левски”. След като беше разпространено видеото, в което се вижда как момиче крещи на друго дете в класната стая, в интернет пространството започнаха стотици коментари по темата.

Ето какво написа Корнелия Маринова във Фейсбук:

Обявиха резултатите от ХХ-то Национално състезание по химия и опазване на околната среда, провело се в Ловеч

Обявиха резултатите от ХХ-то Национално състезание по химия и опазване на околната среда „Тестови задачи за ученици в гимназиалния етап“, което се проведе в Ловеч на 21 и 22 април. При отборите на първо място са представителите на НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ (София) с 86.63 точки, следвани от СМГ „ П. Хилендарски“ (София) с 76.87 точки и ПМГ „ В. Друмев“ (В. Търново) с 73.56 точки.
Индивидуалните победители са подредени така:
На първо място е Явор Георгиев Пеев от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ (София), 10 клас, с 92 точки, второ място е за Кирил Теодоров Тошев от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“, 10 клас, 91,3 точки, и две трети места за Ралица Веселинова Златанова от ПМГ„Васил Друмев” (Вeлико Търново), 12 клас, и Йоана Руменова Чорбаджийска от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ (София) 12 клас – и двете с 91,0 точки.
Домакините от ПЕГ“Екзарх Йосиф I“ бяха представени от Трифон Трифонов Попов, 11 клас, който постигна 78,3 точки.
В състезанието участваха 132 ученици от цялата страна, които формираха 11 отбора по шестима и отделно имаше 66 индивидуални състезатели.
Награждаването стана на 22 април в слънчевия двор на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ в присъствието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, Емилия Григорова, главен експерт в МОН, д-р Иваничка Буровска, старши експерт в РУО и директора на ПЕГ Радослав Хитов.
Кметът Корнелия Маринова, която връчи първите награди, поздрави всички участници с успешния финал на състезанието. Тя подчерта колко е важно то за проверка на знанията, как дава увереност в собствените сили и възможност да се сравняваме с постиженията на национално ниво. Винаги сте добре дошли в Ловеч, завърши словото си Маринова.
Тържественото откриване на състезанието по химия и опазване на околната среда стана на 20 април вечерта в Ловчанско читалище „Наука-1870 г.” с участието на зам.- кмета на Община Ловеч Венцислав Христов, Еленко Начев – началник на РУО-Ловеч, и други официални лица.
Община Ловеч, пресцентър
22.04.2018 г.

Намалява безработицата в Ловешко

215 по-малко са безработните, регистрирани в Бюрата по труда в Ловешка област от началото на годината до момента. Според Регионалната служба по заетостта в Ловеч тенденцията за намаляване на безработицата в региона е устойчива.
5860 са били регистрираните безработни в Ловешка област през март. Те са със 180 души по-малко спрямо февруари и 1304 по-малко спрямо броя на безработните през март миналата година. „Данните от статистиката на Агенцията по заетостта сочат устойчива тенденция за намаляване на безработицата в областта, като през март регистрираното равнище продължава да намалява и достига 10,5 %. Един от обичайните фактори за това е сезонната заетост. Сравнението с предходния месец показва понижаване с 0,3%, а на година база намалението е от 2,3 процентни пункта”, каза Христомир Василев от ДРЗС-Ловеч. Традиционно най-ниско е нивото на безработица в община Троян – 5,3 %. Втората община в региона, в която безработицата е по-ниска от средната за страната, е Ловеч – 5,5%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – над 35 % и Ябланица – над 30 на сто. В Априлци нивото на безработица е 7 на сто, в Тетевен – 16,5 %, в Летница – 19,4% и в Луковит – 21,1%. Новорегистрираните през месец март безработни в региона са 523, като 28 на сто от тях са младежи. През месеца на работа са постъпили 605 души, със 140 повече, отколкото през февруари. 566 от тях са започнали работа на първичния трудов пазар. Обявените работни места в реалната икономика през март са 36.

Домът за стари хора „Върбовка” край Ловеч получи ново дарение

Домът за стари хора „Върбовка” край Ловеч получи Nово дарение от готварска печка, препарати за миене и комплекс занимателни игри. Всичко това е закупено с лични средства на френското семейство Мишел и Клодин Го, което за пореден път доставя радост на възрастните хора.

Заедно с дарителите при възрастните хора беше и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Директорът на дома Галя Петрова изрази радост от придобивката.

Мишел Го е дългогодишен и активен член на Асоциация „Доверие България“. На Празника на Ловеч – 11 май 2017 г., той бе удостоен с „Почетен медал на гр. Ловеч“.

Домът за стари хора „Върбовка” има капацитет 30 души и е предназначен за хора в пенсионна възраст, незагубили възможността си да се придвижват самостоятелно, както и да се самообслужват. Те обаче имат необходимост и получават подкрепа в ежедневието.

Община Ловеч получи годишната награда „Асеневци“ на церемония по време на 15-тото международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Община Ловеч получи годишната награда „Асеневци“ на церемония по време на 15-тото международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. Награда бе връчена на 20 април и е за развитие на културния туризъм в региона и цялостен принос за популяризиране на българското културно-историческо наследство.
Високото отличие бе прието от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова от ръцете на Ирина Найденова, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/.
Кметът на Ловеч благодари за оценката с думите: „За мен е голяма чест да получа наградата „Асеневци“ точно във Велико Търново – градът, станал столица на Втората българска държава. Това е станало след въстанието на Асен и Петър през 1185 г. срещу ромейската власт. А както е известно, мирът с Византия е сключен в крепостта Ловеч, така че наградата „Асеневци“ ни е особено ценна“.
Над 50 български и чуждестранни изложители се представиха на борсата „Културен туризъм“ 2018, състояла се от 19 до 21 април във Велико Търново,
В Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ имаше щандове на 35 общини, между които и на Община Ловеч. Представени бяха нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.
На 19 април Корнелия Маринова взе участие и в международна кръгла маса за културния туризъм, организирана от Министерството на туризма.

Градът е по-чист след акцията „Да почистим Ловеч заедно”, която се проведе на 21 април

Заедно със служителите в акцията се включиха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметове и директори на дирекции, както и общински съветници

Служителите на Община Ловеч масово се включиха в доброволческата акция „Да почистим Ловеч заедно”, която се проведе преди обяд на 21 април 2018 г., събота. Идеята беше да посрещнем Световния ден на Земята – 22 април, в един по-чист и приветлив град.
На 11 възлови места се насочиха усилията на служителите, за да се почистят изхвърлените през зимата отпадъци. Заедно със служителите в акцията се включиха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметове и директори на дирекции в общината, както и общински съветници.
Вниманието бе насочено главно към зелените площи в междублоковите пространства, детските площадки и местата за отдих. Община Ловеч осигури за всички чували и ръкавици. Отпадъците бяха събрани в чувалите и складирани за извозване.
След като приключи акцията в ЖК „Младост“, кметът Корнелия Маринова се запозна със състоянието в някои от останалите участъци. Почистването обхвана ЖК „Червен бряг“, ЖК „Здравец“ , кв. „Вароша“ и кв. „Дръстене“ , кв. „Дикисана“ и кв. „Колю Фичето“ , кв. „Гозница“ , кв. „Продимчец“ , пътя от автогара Ловеч до кв. „Гозница“ , детелината на изхода на Ловеч към Угърчин, изход от Ловеч към Севлиево и парка „Стратеш“.
По-рано беше отправена поканата към всички фирми и организации, администрации и жители, да се включват активно в почистването. Част от гражданите наистина се включиха дейно, например Андрей от кв. „Гозница“ окоси крайпътната трева. Други се оправдаваха, че не знаят за акцията, въпреки разгласата, включително с бележки по входовете на блоковете.
Важното е, че след като миналата събота Ловеч стана по-зелен с 1200 новозасадени дръвчета, тази събота стана и по-чист.
Община Ловеч, пресцентър
21.04.2018 г.

Тимът на „Бързи и яростни” спечели женското автомобилно рали

17 дами застанаха на старт, кметът Корнелия Маринова връчи плакет на състезател по мотоциклетизъм

В събота преди обяд на площада пред ж.п. гарата се проведе традиционното пролетно автомобилно състезание за жени, организирано от Община Ловеч и ловешкия клон на СБА. То трябваше да се състои на 24 март, но бе отлагано на два пъти – веднъж поради влошените атмосферни условия, а преди седмица заради обявения Ден на национален траур. На старт застанаха 17 дами от 4 отбора, които водиха интересна и оспорвана надпревара, разделени по групи в зависимост от кубатурата на двигателя на автомобила. Състезателките изпълниха два манша по трасето, което включваше различни по трудност елементи.

В клас I (автомобили с кубатура на двигателя до 1400 куб. см.) победата спечели софиянката Констанца Томова от тима на „Хоби кар” с автомобил „Фиат Сейченто”. Тя е дългогодишен навигатор на известния пилот Тихомир Златков, с доста богат опит в ралита у нас и в чужбина. Подгласнички на Констанца станаха Натали Събчева („Бързи и яростни”) с „Фолксваген поло” и Венислава Стоянова от отбор „Розовите пантери” с „Фиат пунто”.
В клас ІІ (автомобили с кубатура на двигателя от 1401 до 1600 куб. см.) победителка стана Ирина Илиева (Община Ловеч) с автомобил „Рено клио”, следвана от Деница Тодорова („Розовите пантери”) с „Опел астра” и Лилия Попова (от Община Ловеч) с „Мерцедес 150”.
В клас ІІІ (над 1601 кубика) триумфира представителката на „Розовите пантери” Иванета Макавейска с „Лексус”. Тя изпревари състезателките на „Бързи и яростни” Кристина Петкова (с „Мазда”) и Галя Миткова (с „Фолксваген голф”).
Отборната победа пък спечели тимът на „Бързи и яростни”, следван от „Розовите пантери”, „Хоби кар” и Община Ловеч. За победителките и призьорките в индивидуалното и отборното класиране бяха осигурени купи, парични премии и бутилки шампанско. Наградите връчиха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, директорът на ловешкия клон на Съюза на българските автомобилисти инж. Димитър Василев и Валентина Янкова от СБА-Ловеч, която е и общински съветник. Организаторите присъдиха и няколко индивидуални приза. Наградата за най-млада състезателка получи Елица Преславова, а Стефка Анастасова бе уважена като най-дългогодишен участник.
Директорът на ловешкия клон на „Асет Банк” Минчо Казанджиев, който е един от основателите на ралито, връчи парична награда на избраната за „най-емоционална състезателка” Натали Събчева. Геновева Владкова пък беше отличена със специален приз за „воля и спортен хъс”.
Участничките в състезанието бяха поздравени от кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Наред с това тя връчи специален плакет на 21-годишния състезател по мотоциклетизъм от гр. Павликени Красимир Димитров – Кантара. В паузите на състезанието той направи зрелищни демонстрации по „стънт” и заслужи овацииите на публиката.
Женското автомобилно рали е стара традиция за Ловеч. То е прекъснато през 1988 г., но през 2004-та е възобновено по инициатива на Община Ловеч и местната организация на Съюза на българските автомобилисти.

В Ловеч се проведе продължаващо обучение за професионалисти по здравни грижи

В Ловеч на 14 април 2018 г. се проведе поредното продължаващо обучение за професионалисти по здравни грижи, в което се включиха медицински специалисти от Многопрофилна болница за активно лечение – Ловеч, Държавна психиатрична болница – Ловеч, ЦСМП, детските ясли, здравните кабинети на училищата, детските градини и социалните услуги на територията на общината. На обучението присъстваха и медицински специалисти от болниците в Троян и Тетевен.
Темата на обучението „Професионалното лицемерие в съвременната практика на професионалистите по здравни грижи“ беше много интересна, актуална и по интригуващ начин за всичките 81 присъстващи беше презентирана от лектора Макрета Драганова – Доцент в катедра „Медицинска етика, управление на здравните грижи и информационни технологии“ към Медицински университет – Плевен. Доц. Драганова е преподавател в бакалавърски и магистърски програми на специалност „Управление на здравните грижи“ по дисциплините: Управление на времето, Управление на здравните грижи, Здравни проекти, Методика на обучението по практика по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, История на здравеопазването и здравните грижи. Преподавател е по специалностите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Опазване и контрол на общественото здраве“ по дисциплината „Долекарска помощ“. Има научна дейност с издадени над 60 заглавия.
Целта на обучението в Ловеч е надграждане на знанията и уменията на медицинските специалисти за по-качествена работа в условията на дефицит на кадри. Да придобиват все повече знания в различни тематични области за по-качествено предлагане на здравните грижи, а освен това да получат обща кредитна оценка, съответстваща на сертификационния курс.
На обучението се разискваха взаимоотношенията на професионалистите по здравни грижи в ежедневната им работа. Обсъди се и проблема с недостатъчния брой медицински специалисти в България, който е характерен и за други страни.
Какво всъщност е професионално лицемерие? Необходимо ли е то и до каква степен? Как да не сме поредното стъпало на лицемера към успеха? Как да се справим, а после да продължим напред след професионално предателство? Интересни въпроси с интересни отговори. Обърна се внимание и на Кодекса за професионална етика на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти.
„Няма съвършени хора. Всеки от нас ще направи или вече е правил грешна стъпка в даден момент от професионалния си път! Но не позволявайте на нечие лицемерие да бъде причина да спрете, да се предадете или да се откажете от нещо! Понякога отнема години, понякога дни, но вместо да се фокусирате върху това как и кога ще се случи, просто се съсредоточете върху продължаването си напред с достойнство!“, каза в заключение доц. Макрета Драганова.
След провеждане на курса, всичките медицински специалисти, присъствали на обучението ще получат кредитни точки и удостоверения. В Ловеч, продължаващо професионално обучение в областта на здравните грижи е традиция от 8 години насам. Обученията се организират от председателят на Регионалната колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Ловеч – г-жа Мимоза Кирова, като форма на продължаващо обучение на медицинските специалисти, членуващи в БАПЗГ.
До настоящия момент в Ловеч са проведени общо 9 продължаващи обучения, организирани от РК на БАПЗГ-Ловеч на различни теми, свързани с актуални проблеми в здравеопазването, като до края на 2018 г. – през месец октомври се предвижда още едно обучение.

Младежки дебати на немски за Северна България в Ловеч

Проектът „Международни младежки дебати на немски език“ се финансира от Германия и се провежда в 12 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на училищен, регинален, национален кръг и завършват с международен финал. Целта на проекта е да подтикне младите хора на Европа към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване на немски език.

През 2018 година България за първи път се включва в този проект с няколко пилотни езикови гимназии, сред които и Ловешката Езикова, която беше домакин на финала за Северна България. Участваха 8 ученици от 11 клас на езиковите училища в Русе, Монтана и Ловеч. В началото с приветствени думи се обърна директорът Радослав Хитов, който пожела успех на всички участници. Журито, съставено от учители от трите гимназии, избра 4 финалисти, които дебатираха за и против въвеждането на задължителен учебен предмет „Практически умения за справяне в ежедневни житейски ситуации“. Тази тема е особено актуална в някои страни от Европейския съюз. Финалистите Екатерина и Михаел от Русе и Александра и Теодор от Ловеч убедително и аргументирано с много примери защитаваха различните позиции. За победител журито обяви Александра Балканска от 11 а клас на Ловешката езикова гимназия, която ще бъде една от осемте финалисти и ще представи Северна България на националния финал в София през май.

Отложеното автомобилно състезание за жени ще стартира на 21 април

Отложеното поради обявения на 14 април национален траур автомобилно състезание за жени с приложен характер ще стартира на 21 април, събота, от 10 часа. Условията за провеждане остават същите.
Състезанието се организира от община Ловеч и СБА – клон Ловеч, като председател на организационния комитет е кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Директор на състезанието е Ивелин Йончев, зам.-председател е Валентина Янкова.
Ралито се провежда на площада пред ж. п. гарата в Ловеч. За участие се допускат автомобили, разделени по групи в зависимост от кубатурата на двигателя – клас I – до 1400 куб. см, клас II – от 1401 до 1600 куб. см, и клас III – над 1601 куб. см. Един състезателен клас може да бъде формиран, ако се състои най-малко от три автомобила. Отбор се сформира от най-малко два автомобила, като при повече от два автомобила за отборното класиране се вземат двете най-добри времена.
До участие се допускат водачи, притежаващи свидетелство за правоуправление, категория „В“. Водачите трябва да имат и редовна застраховка „Гражданска отговорност“, допълнителна състезателна застраховка не се изисква. Не се изисква предсъстезателен преглед и състезателни лицензии. Автомобилът трябва да е преминал ГТП.
В състезанието се включва майсторско управление на автомобил, което се провежда по приложена схема към програмата. Стартира се от място с работещ двигател. При слалома пилоните се поставят на разстояние един от друг на 8 м. При паркиране в гаражи автомобилът се спира така, че при преден гараж предните гуми да са преминали линията или стъпили на нея, а при заден гараж – задните гуми да са преминали линията или стъпили на нея.
Размерът на гаражите е ширина 2.6 м и дълбочина 5 м. Обръщане посоката на движение в квадрат в размер 10/10 м. Състезателките изпълняват два манша, като за класирането се взема по-доброто време. Самото класиране се извършва по класове и отборно. Победителите ще получат купи, парични награди и плакети.
Крайният срок за записване на участниците в офиса на СБА е 20 април 18 часа. В деня на ралито от 8.00 ч. ще се проведе административната проверка и теглене на жребий за номера.

През февруари в област Ловеч са функционирали 69 места за настаняване с над 10 легла, от които 42 с една и две звезди, 23 с три звезди и 4 с четири и пет звезди

През февруари 2018 г. в област Ловеч са функционирали 69 места за настаняване с над 10 легла, от които 42 с една и две звезди, 23 с три звезди и 4 с четири и пет звезди. Броят на стаите в тях е 1 797, а на леглата 3 710. В сравнение с предходния месец общият брой на местата за настаняване (функционирали пред периода) се запазва същия, а на леглата в тях намаляват – с 2.5%. Спрямо февруари 2017 г. общият брой на местата за настаняване се намалява с 1.4%, но леглата в тях се увеличават – с 0.5%.
Реализираните нощувки в област Ловеч са 17 432 като 17 024 (97.7%) от тях са от български граждани, а 408 (2.3%) – от чужденци. Спрямо януари 2018 г. нощувките се увеличават с 5.1%. В сравнение със същия период на предходната година през февруари 2018 г. реализираните нощувки се увеличават – с 11.6%.

Фиг.1 Реализирани нощувки в местата за настаняване в област Ловеч по месеци

Приходите от нощувки през февруари 2018 г. са 624 235 лв., като от български граждани са 601 835 лв., а от чуждите – 22 400 лева. Спрямо предходния месец общите приходи от нощувки намаляват – с 2.4% , приходите от нощувки на българи намаляват с 1.0%, а тези от чужденци – с 28.7%. Спрямо февруари 2017 г., през февруари 2018 г. общите приходи от нощувки се увеличават – с 6.3%, като приходите от нощувки на български граждани се увеличават с 8.8%, а приходите от нощувки на чужденци намаляват- с 34.4%.

Фиг.2 Относителен дял на приходите от нощувки от българи и чужденци
в област Ловеч през февруари 2018 година

От 2012 г. статистическото изследване на дейността на местата за настаняване се провежда месечно в съответствие с Регламент № 692/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно европейската статистика на туризма и Регламент № 1051/2011 на Европейската комисия за прилагане на Регламент 692/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно европейската статистика на туризма по отношение на структурата на отчетите за качеството и предаването на данните. В наблюдението се включват категоризирани хотели, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, функционирали през съответния период.
Повече информация и данни за местата за наставане могат да бъдат намерени в рубрика Статистически данни или в информационна система Инфостат на интернет страницата на НСИ.

Мобилни полицейски екипи в помощ на хората от малките и отдалечени населени места

По разпореждане на главния секретар на МВР и по график утвърден от ръководството на ОД МВР-Ловеч, мобилни екипи от служители на отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ ежемесечно посещават селата, в които няма постоянно полицейско присъствие.
Ангажираните с тази превантивна дейност служители осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт, като целта е хората да имат възможността пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни институции.
След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място и се предприемат действия за проверка.

 19.04.2018г. на територията обслужвана от РУ-Ловеч
 от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Деветаки
 от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Брестово,

 26.04.2018г. на територията обслужвана от РУ-Луковит и РУ-Угърчин
 от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Тодоричене
 от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Каленик

Пресцентър ОД МВР-Ловеч

Изследваха водата в Ловешко

За периода от 02.04. до 13.04.2018г. в отдел „Лабораторни изследвания” при РЗИ-Ловеч са изследвани 34 бр. проби вода-питейна от централни водоизточници по покзатели от група А от: гр.Троян, с.Орешак, с.Черни Осъм, с.Бели Осъм, с.Чифлик, с.Долно Шипково, с.Белиш, с.Гумощник, с.Балканец, с.Терзийско, с.Горно Трапе, с. Дойренци, гр.Ловеч – кв.Продимчец, кв.Червен бряг, кв.Вароша, кв.Младост, с.Изворче, с.Скобелево; с.Горско Сливово, с.Крушуна, гр.Летница, с.Александрово, с.Гостиня, с.Йоглав, с.Брестово, с.Горно Павликени, с.Дъбрава, с.Къкрина, с.Малиново, с.Прелом, с.Стефаново, с.Българене, с.Лешница, с.Хлевене и 21 бр. проби от група Б от: гр.Троян, с.Орешак, с.Черни Осъм, с.Бели Осъм, с.Чифлик, с.Долно Шипково, с.Белиш, с.Гумощник, с.Балканец, с.Терзийско, с.Горно Трапе, с.Горско Сливово, с.Крушуна, гр.Летница, с.Александрово, с.Гостиня, с.Йоглав, с.Брестово, с.Горно Павликени, с.Дъбрава, с.Хлевене – без отклонения от Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, с изключение на с. Йоглав –несъответствие по показател „нитрати“.
За установените поредни отклонения на питейната вода в с. Йоглав по показател „нитрати“, на ВиК АД Ловеч е издадено предписание за обследване на причините и предприемане на действия за снижаване на наднормената им стойност.
в) 11 проби вода от обществени местни водоизточници от: с.Лисец – чешма „Върха”, с.Славяни – чешма „Мурговото” и чешма ФФ-център; с.Скобелево – чешма „Чешмите”, с.Чифлик – „Ловджийската чешма”, с.Бели Осъм – чешма на ул. „Ст.Българенчето” №72; с.Терзийско – чешма „Слатината”, с.Пещерна – чешма десен чучур и чешма ляв чучур; с.Деветаки – чешма „Беляновец”, с.Пресяка – „Лальовска чешма”.
По изследваните показатели (микробиологични и химични) пробите води от обществени местни водоизточници съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и „Санитарно технически норми и правила за строителството и експлоатация на съоръженията при водоснабдяването на населените места и промишлеността с питейна вода”, и не съответстват показатели „нитрати” в с.Деветаки – чешма „Беляновец” – 121,8 mg/l и „коли титър и микробно число” в с.Деветаки – чешма „Беляновец” – к.т. < 30 (0,1) Ешерихия коли, м.ч.72 КОЕ/cm3; с.Пресяка – „Лальовска чешма” – к.т. < 30 (0,1) Ешерихия коли м.ч.74 КОЕ/cm3. За установени през предходни години отклонения по показатели „нитрати” и „коли титър и микробно число” в с.Деветаки – чешма „Беляновец” и „коли титър и микробно число”, с.Пресяка – „Лальовска чешма” на кметовете на горе-цитираните села са издадени предписания за уведомяване на населението по подходящ начин, че водата от тези чешми не е годна за питейни цели. г) 7 проби вода от плувни басейни от гр.Ловеч, с. Чифлик и гр. Троян-без отклонения от Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка. д) 4 проби вода за пиене и водоналиване от обществени минерални водоизточници (обществени чешми и др.) от с.Шипково; 1 проба вода за лечебни и профилактични цели от с.Шипково; 1 проба вода от водоизточник на минерална вода от с.Крушуна, които по изследваните микробиологични показатели съответстват на изискванията на Наредба №14 на МЗ за курортните ресурси, курортните местности и курортите.

30 случая на варицела в Ловешко

За периода 02. 04. 2018 – 15. 04. 2018 година включително на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:
Дихателни инфекции:
• Варицела 30 сл . – 17сл. за гр.Ловеч, 4сл. за гр.Ябланица, 3сл. за гр.Тетевен , по 2 сл.за гр.Луковит и с.Златна Панега и по 1сл. за с.Славяни и с.Румянцево.
• Скарлатина – 2сл.
– 1сл. за гр Троян ДГ „Буковец” – контактните не са изследвани, тъй като детето не е посещавало детското заведение в рамките на инкубационния период.
– 1сл. за с.Румянцево – 8г.ученик в СУ „Алеко Константинов”
• Хепатит А – 5сл. .
– 2сл. за гр.Тетевен – 11г. ученик в ОУ „Георги Бенковски” и 8г. ученик в ОУ „Х.Генчо”- 1-ви клас, пореден случай в семейството. Издадено предписание за изследване на контактните.
-1сл. за гр.Троян – 46г. безработен
-1сл. за с.Гложене – 28г.безработна
– 1сл. за гр.Ловеч – 51г.безработна
• Хепатит неопределен – 1сл. за гр.Тетевен – 73г. пенсионер
• Гастроентероколит – 1сл. за с.Карлуково – 2г.не посещава ДЗ.
• Лаймска борелиоза – 1 сл. за гр.Троян 45г. служител

Жена е блъсната на пешеходна пътека в Ловеч

Жена е блъсната на пешеходна пътека в Ловеч днес. Инцидентът е станал на бул. България. За Зетра от ловешката полиция съобщиха, че жената е с наранявания, без опасност за живота. Екипът ни Ви съветва да шофирате разумно.

Обсъдиха бившата казарма в Ловеч

Oбществено обсъждане на заданието за архитектурен конкурс на тема „Концепция за преустройство на терена на бившата казарма в централната градска част на град Ловеч в градски парк“се проведе на 16 април 2018 година в заседателната зала на Община Ловеч. Концепцията бе представена от главния архитект на общината арх. Минчо Петков. В разговора взеха участие кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, зам.-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов, общински съветници, граждани.
„Тази идея е заложена отдавна в Общия градоустройствен план на града, а от края на миналата година стана изключително важна цел на Общината. Желанието ни е да придобием преди бъдещия конкурс най-добрата устройствена и архитектурна концепция за територията. Целта на това обсъждане да се направи предварителен преглед на повечето идеи, да се чуят гражданите, да се приобщят. Хората искат да видят конкретни неща, но това е един процес. След като обсъдим заданието за парка, ще знаем какво да искаме от бъдещите проектанти. Чак тогава ще обявим конкурса, после ще има журиране и до края на годината трябва да се договорим с колектива – победител“, съобщи арх. Минчо Петков.
Ние по закон не сме длъжни да правим това обсъждане, но решихме, че е абсолютно задължително да попитаме гражданите на Ловеч какво желаят и да се съобразим с тях. Считаме, че е важно колкото може повече хора от общността да се ангажират и участват със свое мнение и идея, така ще отговорим на очакванията“, каза кметът Корнелия Маринова.
Сред гражданите най-голяма бе групата на бившите военни, чието мнение изложи о.з. полк. Гриша Генов, председателят на УС на СОСЗР. Тяхната идея е да се запази основната сграда на щаба, да се изгради мемориална стена на загиналите ловчалии и елемент на вечния огън, както и други паметници. Ние заставаме зад този проект и ще бъдем ваши партньори, каза полк. Генов.

Премиера на пиесата «Шемет» предстои в ловешкия Драматичен театър. Първата премиера е на 17, а втората – на 18 април

Премиера на пиесата «Шемет» предстои в ловешкия Драматичен театър. Първата премиера е на 17, а втората – на 18 април, съобщи директорът на културната институция Цвятко Стоилов. Пиесата, чиито автори са Жан Жак Брикер и Морис Ласег, е комедия. Ролите се изпълняват от Петър Стойчев, Ленко Гурков, Гьорги Трайков, Катя Йочева и Златина Никифорова, а режисьор на спектакъла е Цвятко Стоилов. В основата на фабулата е едно семейство, в което жената се занимава с контразузнаване, а мъжът – с политика. Един ден жената изчезва, за да се върне, след пластична операция, като мъж, за да види сина си. Според директора на театъра, цялата бъркотия се заплита към финала, където става ясно, че не всичко е така, както изглежда. След двете представления в Ловеч, на 19 април жителите на Ямбол също ще имат възможност да видят пиесата. До края на месеца ловешкият Драматичен театър започва репетиции на друга пиеса – «Опашката, която върти кучето». Тя ще бъде поставена от Йосиф Сърчаджиев.

Мъж от Ловеч е задържан за притежание на наркотични вещества

На 17 април около 00.30ч. при полицейска проверка в игрална зала в града е установен 31 – годишен ловчалия, който в джобовете на якето си държи пликче със суха зелена на цвят тревиста маса и спринцовка с прикрепена за нея игла и съдържаща прозрачна на цвят течност, наподобяваща „метадон“. На веществата предстои да бъде назначена експертиза, мъжът е задържан за срок от 24 часа , а по случая е образувано досъдебно производство.

Постоянните комисии на Общински съвет-Ловеч, ще заседават днес и утре

Постоянните комисии на Общински съвет – Ловеч, ще заседават на 17 и 18 април. Във вторник от 8.30 часа се събира Постоянната комисия по бюджет, финанси и европроекти. Ще се разглеждат десет точки – сред тях е приемане на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация, отчет на бюджета на Община Ловеч за 2017 година, приемане на Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в Община Ловеч., както и информация за дейността на „Общински пазари-Ловеч“ ЕООД.
Ще бъде обсъден и доклад за осъществените читалищни дейности в изпълнение на Програмата за развитие на читалищните дейности в Община Ловеч през 2017 година, както и програма за развитие на туризма.
От 12.30 часа ще заседава Постоянната комисия по обществен ред, сигурност и безопасност на движението с председател Иван Иванов в заседателната зала по шест точки.
Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и НПО с председател Росица Маринова ще заседава на 17 април от 14.30 часа. Сред шестте точки са приемане на Общинска програма за закрила на детето за 2018 година, доклад за осъществените читалищни дейности в изпълнение на Програмата за развитие на читалищните дейности в Община Ловеч през 2017 година, годишен доклад за наблюдението на изпълнението на Общински план за развитие на Община Ловеч 2014-2020 г. за периода 01.01.2017- 31.12.2017 година, както и определяне на помещения-частна общинска собственост, находящи се на трети етаж в сграда- Бивша стоматологична поликлиника, с адрес бул. „България“ №3, за специализирани помещения за щадящо изслушване на деца, жертви или свидетели на престъпление.

На 18 април от 10.00 часа заседава Постоянната комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт с председател Ангел Заимов по 14 точки. Сред тях са приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на Община Ловеч, приемане на Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в Община Ловеч, информация за дейността на „Общински пазари-Ловеч“ ЕООД», както и одобряване на бюджетна прогноза за местните дейности за периода 2019-2021 г. на Община Ловеч.
Постоянната комисия по здравеопазване с председател д-р Лидия Несторова ще заседава по четири точки на 18 април от 14.30 часа в кабинета на общинския съветник. Сред тях са приемане на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински сьвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация. Ще се обсъжда и Общинска програма за закрила на детето за 2018 година.
Постоянната комисия по образование, култура, вероизповедания и международно сътрудничество с председател Иво Райнов се събира от 16.00 часа в заседателната зала и ще разгледа седем точки, между които програма за развитие на туризма и годишен доклад за наблюдението на изпълнението на Общински план за развитие на Община Ловеч 2014-2020 г. за периода 01.01.2017- 31.12.2017 година, както и предложението за удостояване на арх. Петко Илиев Еврев със званието „Почетен гражданин на Ловеч“.
На 18 април от 16.30 часа ще заседава Комисията по развитие на селските райони, земеделие и гори с председател Венцислав Петрушев в заседателната зала по осем точки. Сред тях са приемане на Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в Община Ловеч, доклад за осъществените читалищни дейности в изпълнение на Програмата за развитие на читалищните дейности в Община Ловеч през 2017 година, програма за развитие на туризма, както и годишен доклад за наблюдението на изпълнението на Общински план за развитие на Община Ловеч 2014-2020 г. за периода 01.01.2017- 31.12.2017 година.

На 18 април от 11.30 часа заседава Постоянната комисия по икономическа политика, туризъм и приватизация с председател Димитър Димитров по 11 точки. Сред тях приемане на отчет на План за развитие на социалните услуги в Община Ловеч за 2017 год. и план за развитие на социалните услуги в Община Ловеч за 2019 година, както и информация за дейността на „Общински пазари-Ловеч“ ЕООД.
От 15.00 часа заседава Постоянната комисия по жалби и контрол на решенията на Общински съвет и мониторинг на обществени и възлагателни поръчки с председател Васил Василев по дневен ред с 10 точки. Сред тях са доклад за наблюдението на изпълнението на Общински план за развитие на Община Ловеч 2014-2020 г. за периода 01.01.2017- 31.12.2017 година, както и удостояване на арх. Петко Илиев Еврев със званието „Почетен гражданин на Ловеч“.
От 13.30 часа в кабинета на общинския съветник се събира Постоянната комисия по социална, демографска и жилищна политика с председател Станимир Стоянов, която ще разгледа пет точки.
Общински съвет Ловеч, пресцентър
16.04.2018 г.

Община Ловеч обявява ден на отворени врати на 18 април

По повод Международния ден за опазване на паметниците на културата -18 април, сряда, Община Ловеч обявява ден на отворени врати. Желаещите граждани и гости на града ще могат да посетят при вход свободен следните обекти:
– Ловешка средновековна крепост,
– Стара градска баня „Дели Хамам“
– Деветашка пещера, както и останалите обектите на РИМ – Ловеч.
Международният ден за опазване на паметниците на културата се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля. Акцията има за цел да привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.
Община Ловеч, пресцентър
16.04.2018 г.