Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ

ЛОВЕЧ

Позиция на Община Ловеч относно някои публикации за асфалтирана улица

Относно появата на някои публикации за асфалтирана ловешка улица, Община Ловеч дава следните обяснения. Твърди се, че първо е положен асфалт, а после той е премахнат. Това е груба манипулация с явна политическа цел.
Въпросният участък от ул. “Пано Рогозаров” в кв. „Гозница“ в Ловеч е част от предвидените за ремонт улици за 2017 г. и то с целеви средства от държавния бюджет. Процедурата за избор на изпълнител обаче беше обжалвана, което забави изпълнението с месеци. Последното решението е в полза на Община Ловеч и предстои сключване на договори.
Предвид нормативно изискуемите срокове за сключване на договор (срок, в който следва да се сключи договор), а както и предвид зимния сезон, е взето решение състоянието на улицата да се направи поносимо.
За целта повредите и неравностите в настилката бяха запълнени с фрезовъчен материал. И това бе направено.
Материалът е собственост на Община Ловеч, поради което не е извършен допълнителен разход на финансови средства.
Трябва ясно да се каже, а то се вижда и от снимките – улицата е в ремонт и не е била асфалтирана, а насипана.
Изпълнителят има подписан договор за поддръжка на уличната мрежа в града. Той уверява, че може да използва подходящите условия през декември за започване на същинския ремонт, което и прави. Така взетите решения за насипване и възложен ремонт са в посока безопасността и комфорта на гражданите.
Всички други интерпретации на течащия ремонт, свързването му с визитата на министър Красимир Вълчев или други събития в същото време, са свободни фантазии на хора, търсещи скандали, интриги и конспирации.
Ако си припомним друг ловешки „скандал“ на 15 септември т.г. с песен на Азис – ще видим същия механизъм на същите сценаристи. А той е – вземаш две съседни и различни събития, грубо променяш някои факти и правиш свободни политически съчинения.
Истината е, че ремонтът на улиците вече е факт. А това явно не се харесва на една малка група хора.

Акция «Жълти стотинки – деца помагат на деца». Дарените от област Ловеч средства са 8464,23 лева

Декември е месецът, в който всички ние почистваме и украсяваме домовете си, отваряме сърцата си за добрина, любов и съпричастност към близките ни и към хората в нужда. За акция «Жълти стотинки – деца помагат на деца», Никулден беше обявената крайна дата за даренията ни през 2017 година. След седмица на сортиране и подготовка за предаване на стотинките в банката, можем да отчетем, че на 15-ти декември окончателно дарените от област Ловеч средства са в размер на 8464,23 лв. Отличен резултат за всички, които през цялата година активно се влючваха в предаването на стотинките и не спираха ежедневно да правят добрини. Символично изразяваме благодарността към тях с красивите грамоти.
Предстои отчитане на събраните в цялата страна суми, след което предоставяне на закупената за педиатричните отделения в Ловеч, Благоевград, Карлово и Смолян апаратура, за което отново ще ви информираме своевременно.
Както знаете в детското отделение на областната болница в Ловеч ще бъдат доставени: стерилизатор за съдове за хранене, инфузионна помпа – 2 броя, компресорни инхалатори – 3 броя, ротаметър за кислородна инсталация – 4 броя, кислородни палатки за кърмачета – 5 броя, и електрически парен стерилизатор за пластмасови шишета и биберони.
Тук изказваме голямата ни благодарност и уважение към всички вас – малки и големи дарители, които се включихте до момента и към тези, които ще се включите догодина, а най-вече към доброволците – Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”, Ловеч, БЧК – Ловеч и всички приятели, които отделят от своето лично време за популяризиране, организиране и провеждане на блестящата кампания!
За тези, които не успяха да направят дарение, а имат желание да го направят, по всяко време могат да направят дарение по специалната дарителска сметка на акцията, която можете да откриете на: www.stotinkite.com и info@stotinkite.com
Акцията продължава и през следващата година, когато ще бъдат събирани средства за апаратура и ремонти за други детски отделения в страната.

В навечерието на рождественските празници и новата 2018 година – бъдете здрави, бъдете добри, бъдете съпричастни, бъдете добротворци!
Дарявайте и получавайте – любов, усмивки и благодат, вие и вашите семейства и приятели!

Ирина Митева – координатор на “Жълти стотинки – деца помагат на деца” за област Ловеч.

Областният управител върна решение на Общински съвет Ловеч

Областният управител Георги Терзийски върна за ново разглеждане решение на Общински съвет Ловеч, прието на 30 ноември т.г. То касае изменение на прието вече през 2013 г. решение, отнасящо се до изменение на подробен устройствен план – план за регулация и застрояване за имоти в центъра на града – сградата на бившата община в началото на Покрит мост. Тогава на този имот е предвидено да бъде изградена нова сграда с конкретно посочени показатели на застрояване, етажност и озеленяване.
С върнатото сега решение съветниците приемат промяна в тези показатели /приети 2013 г./, които не отговорят на изискванията на Наредба 7 от 2013 г., която установява правилата и нормативите за устройството на отделните видове територии и устройствени зони.
При проверката на решението е установено още, че има несъответствия и в преотреждането на имота. В скицата към предходното решение от 2013 г. имотът е с отреждане за „За туристически център, подземен паркинг и озеленяване“. В скица за служебно ползване от 2017 г. имотът е отреден за „Озеленяване и подземен паркинг”. В последната скица – предложение, съпътстваща техническото задание към приетото на 30 ноември решение, имотът е отреден за „Туристически център, паркинг и озеленяване”.
Пълният текст на заповедта на Областен управител може да се види в сайта на Областна администрация, в секция „Заповеди и решения”.

Софийският районен съд – 122-ри състав прекрати дело срещу ловчанския митрополит Гавриил

Софийският районен съд – 122-ри състав прекрати дело срещу ловчанския митрополит Гавриил. То е образувано по тъжба на архимандрит Дионисий /Мишев/, подадена срещу митрополит Гавриил, с която е предявено искане той да бъде осъден за обида и клевета – престъпления, които според архимандрит Дионисий ловчанският владика е извършил чрез даденото от него интервю за вестник „Монитор“, съобщава официалният сайт на БПЦ. Първоначално делото беше насрочено за 23 август. На тази дата митрополит Гавриил не успя да се яви в съдебно заседание поради обективни причини, но въпреки това беше обвинен от тъжителя, че умишлено протака процеса. На повторно насрочената дата за заседание – 11 декември, архимандрит Дионисий и неговият процесуален представител не се явиха и това стана причина с оглед правилата на Наказателно-процесуалния кодекс делото да бъде прекратено. Можем само да предполагаме причините, поради които тъжителят не се яви в съдебната зала за насроченото заседание. Като имаме предвид, че за първото по делото заседание архимандритът се яви с процесуален представител – Мария Славова-адвокат от САК, ние имаме убеждението,че той знае, че неявяването му в съдебна зала на 11 декември означава прекратяване на образуваното наказателно частен характер дело, което е всъщност отказ от поддържаното от него обвинение за извършени „престъпления“ от ловчанския митрополит Гавриил, уточняват от съда.

Задържаха 26-годишен мъж, заради цигара с канабис

В РУ Ловеч за срок от 24 часа е задържан 26-годишен мъж от града след като при полицейска проверка извършена на 13 декември около 14.15ч. в джоб на дрехите му е открита ръчно свита цигара с канабис. Намереното наркотчино вещество е с бруто тегло около 0.43 грама. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Общински съветници искат оставката на председателя на общински съвет Ловеч Петър Цолов

Общински съветници искат оставката на председателя на общински съвет Ловеч Петър Цолов. Това става ясно от внесено предложение за предсрочно прекратяване пълномощията на председателя Цолов от 13 местни депутати – от тях 9 са от групата на БСП, а останалите четирима са независими. В искането за оставката се казва, че през последната година председателят на съвета системно не изпълнява задълженията си и системно нарушава на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ловеч, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация. Очаква се предложението за оставката да бъде разгледано на заседанието на Общинския съвет, което е насрочено за 19 декември.

Наградиха служителите на РС ПБЗН-Ловеч, са участвали при спасяването на 22 пострадали и изваждането на телата на 6 загинали при тежката катастрофа, край с.Микре

„За сетен път Вие изпълнихте думата помощ със съдържание“ с тези думи директорът на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов започна срещата си със състава на Регионалната дирекция в Ловеч и се обърна към десетимата служители на РС ПБЗН-Ловеч , които на 17 ноември край с.Микре активно са участвали при спасяването на 22 пострадали и изваждането на телата на 6 загинали граждани при тежката катастрофа между автобус и камион. Огнеборците са отговаряли и за разчистването и обезопасяването на пътното платно след пътния инцидент.
Гл. комисар Николов отбеляза, че въпреки тъжния повод за наградите е горд със своите служители, защото те са необходим положителен пример за цялото общество.
С “ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” с парична награда в размер на 100 лв. бяха наградени:
Мл. експерт Румен Кунев – началник на дежурна смяна в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Мл.експерт Димитър Димитров – командир на екип в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Мл. експерт Йовчо Трифонов – командир на екип в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Мл.експерт Светлин Хубанов – – командир на екип в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Мл.експерт Бранимир Банов – – командир на екип в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Мл.инспектор Мариян Събев – старши пожарникар в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Мл. инспектор Христо Бързашки – водач на специален автомобил в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Мл. инспектор Емил Стоянов – водач на специален автомобил в група “Пожарогасителна и спасителна дейност” в РС ПБЗН-Ловеч
Инспектор Станислав Стефанов – инспектор по ЗН IVстепен в сектор “Пожарогасителна и спасителна дейност”
и инспектор Тодор Тодоров – инспектор IVстепен в група “Оперативен център” на сектор “Пожарогасителна и спасителна дейност”
На церемонията присъстваха директорът на РД „ПБЗН“ – Ловеч комисар Владимир Кацарски и зам.-областният управител Бойко Пъдарски.

Болниците в Ловеч и Враца, както и всички останали болници в тежко състояние, ще бъдат преструктурирани в рамките на три месеца

Болниците в Ловеч и Враца, както и всички останали болници в тежко състояние, ще бъдат преструктурирани в рамките на три месеца, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.Той припомни, че за ловешката болница е договорен график за разплащане с кредиторите, който ще бъде валиден за следващите месеци.“По сметката на болницата бяха блокирани 800 000 лева. След разговорите те останаха само 80 000 лева. На практика това означава, че като получат парите си от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) те ще се разплатят с кредиторите с 80 000 лева, а с останалата част ще могат да си платят заплатите за септември и да закупят кислород и основни материали и медикаменти, които са необходими за работа“, заяви Ананиев.

Кметът на Ловеч с покана от вестник „Стандарт” за участие в Годишните награди „Чудесата на България” 2017 г.

Кметът на Община Ловеч има покана от екипа на вестник „Стандарт” за участие в тържествената церемония по връчване на Годишните награди „Чудесата на България” 2017 г., на която ще бъде присъдено отличие в категория „Музей на годината“-2017 г. на нашия музей „Васил Левски“.
Церемонията е на 19 декември 2017 г. (вторник) от 18 ч. в Хотел „Анел”, София, на бул. „Тодор Александров“ 14.

В годината на най-великия българин – Апостола на свободата Васил Левски, наградата се присъжда за активната дейност на музея „Васил Левски“ – Регионален исторически музей Ловеч, която не би била възможна без подкрепата и съдействието на общината.
На церемонията ще присъства и директорът на РИМ – Ловеч Капка Кузманова.

Специално участие в церемонията ще вземат Илияна Йотова, вицепрезидент на България и патрон на националната кампания за опазване на културно-историческото наследство на България „Чудесата на България”, Боил Банов, министър на културата, Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г., народни представители, кметове, историци, археолози, представители на бизнеса, неправителствените организации и медиите.
„Чудесата на България“ са най-добрата визитка на страната ни, особено в годината, когато България ще бъде председател на Съвета на ЕС. Провежданата седма година кампанията „Чудесата на България” е един от малкото емблематични фактори на национално обединение. В рамките на инициативата са проведени над 50 регионални и национални дискусии, решени са десетки казуси, свързани със собствеността, реставрацията и промотирането на културно-историческите обекти, както и създаването на над 20 нови маршрута за културно-исторически туризъм, доказаха необходимостта от развитие и разгръщане на мисията. По недвусмислен начин е доказана необходимостта на българите да преоткрият и наложат пред света наследството на 7 цивилизации, което пазят земите ни.

Два турнира организира Община Ловеч преди Коледа

Два турнира организира Община Ловеч преди Коледа.На 21.12.2017г. (четвъртък) от 14.30 ч. Община Ловеч и ОС на БФС Ловеч за поредна година организират Коледен турнир по футбол за деца от трети и четвърти клас.
Турнирът ще се проведе в Многофункционална спортна зала в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. До всички ловешки училища е отправена покана за участие в турнира.
Отборът, класирал се на първо място, ще получи купа, медали, футболна топка и грамота. Отборът на второ и трето място ще получат медали футболна топка и грамота. Останалите отбори ще получат футболна топка и грамота.
Учредени са награди и за:
– Най добър вратар;
– Най-добър защитник;
– Най-добър нападател;
– Най добър състезател.
Всички награди са осигурени от Община Ловеч.

На 14.12.2017 г. (четвъртък) от 11.00 часа в Спортна зала Ловеч ще се проведе хандбален турнир в памет на Виктор Симеонов. В него ще вземат участие отборите на „Осъм“-Ловеч, „Раховец“-Горна Оряховица и „Левски“-гр. Левски.
Турнирът е включен в Спортния Календар на Община Ловеч за 2017 г. и се провежда за първи път.
Община Ловеч пресцентър
13.12.2017 г.

Новият катедрален храм е отличен в конкурса „Сграда на годината 2017“

Приключи гласуването в националния конкурс „Сграда на годината 2017“. Победителят ще бъде обявен на галавечерята и церемонията по награждаване на 14.12. 2017 г.
ЦЕРЕМОНИЯТА ПО НАГРАЖДАВАНЕТО Е 14 ДЕКЕМВРИ 2017 г. Тя ще се излъчи от 15:00 ч. на 16 декември 2017 г. по БНТ1.
В раздела „Паметници на културата“ участват шест обекта от цялата страна. Според предварителна информация от Ловчанския митрополит Гавриил, нашият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ е победител в категорията.
Националният конкурс „Сграда на годината“ е учреден през 2012 г. и е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата.
Конкурсът “Сграда на годината” се организира от „ГРАДЪТ Медиа Груп“ под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – Камара на строителите в България, Камара на архитектите в България, Съюз на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Медиен партньор на събитието е БНТ и церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ1 и “БНТ Свят”.

Деца с изявени дарби са подпомогнати с по 720 лева

Според справка на изплатените средства за подпомагане на деца и ученици с изявени дарби в Община Ловеч са подпомогнати седем деца с по 720 лева. Общата сума е 5040 лв., като за 12 месеца на дете са отпускани по 60 лв. Средствата са по Общинската програма за подпомагане на деца и ученици с изявени дарби за периода от 01.01.2017 г. до 01.12.2017 г.
По Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища за същия период е подпомогнато едно дете с 1620 лв. (135 лв. х 12 месеца).
Община Ловеч пресцентър
13.12.2017 г.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов ще посети Регионалните дирекции във Велико Търново и Ловеч

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов ще посети Регионалните дирекции във Велико Търново и Ловеч, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той ще се срещне със служителите на двете дирекции и ще връчи награди за постигнати високи професионални резултати.
Церемонията във Велико Търново ще започне около 11,30 часа, а в Ловеч ще е около 14,30 часа.

Откриха ремонтирания спортен салон на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“ в Ловеч

Официално беше открит ремонтиран спортен салон в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“ в Ловеч. Лентата прерязаха Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, и Валя Тодорова, директор на училището.

Сред гостите бяха Ловчанският митрополит Гавриил, Еленко Начев – началник РУО Ловеч, Венцислав Христов, зам.-кмет на Община Ловеч, представители на изпълнителите, гости и приятели на училището.

Още на входа на училището гостите бяха посрещнати с хляб и сол. Церемонията започна с песента „Продавач на надежда“, изпълнена от първокласника Галин Бориславов.

В своето приветствие кметът Корнелия Маринова каза:

„Искам специално да благодаря на министър Красимир Вълчев, че още като секретар на министерството чу нашата обща молба – на децата, на колектива, моята молба. Отпуснатите 283 000 лева са от националния бюджет, по наредбата за стимулиране на децата-шампиони. Така една мечта стана реалност. А иначе кв. „Гозница“ е кварталът на надеждите. Толкова много неща са обещавани да се направят тук, но ето че едно по едно те се сбъдват. Днес е салонът, утре ще е реновираната детска градина, после и социалното жилище. Затова Ви желая много успехи в нашия красив Ловеч!“

„Поздравления за работата на всички учители, впечатлен съм от постигнатото тук, както и от красивата картина, която ми подарихте. Министерството има голяма материална база и не винаги успяваме навсякъде да помогнем, да съдействаме. Но кметът на Ловеч беше много убедителен и настойчив в желанието да се инвестира в това училище. Ето, дойде моментът да помогнем. Благодаря за поканата да бъда поканен за откриването на залата“, каза министър Красимир Вълчев.

Ловчанският митрополит Гавриил в съсложение с отец Кънчо Кабадийски отслужи водосвет и поръси със светена вода новия салон.

Училището в Гозница датира от 1890 год. Поколения български учители за поддържали традициите и са преподавали знания на децата. От 2008 / 2009 учебна година училището е средищно. В него се пренасочват ученици, подлежащи на задължително обучение – деца от 10 села, в които няма действащо учебно заведение. Те се транспортират с 4 училищни автобуса. От 2009 г. е изградено модерно общежитие към училището с капацитет 50 ученика. В момента се обучават над 170 ученика от първи до седми клас. Към училището функционира и подготвителна група за 5 и 6 годишни деца.

Преди пет години спортната залата бе затворена от здравните власти поради непригодност. Сега възпитаниците могат да се радват на нов салон, припомни директорката Валя Тодорова.

След откриването министър Красимир Вълчев, придружен от кмета Корнелия Маринова, посети обектите от сферата на образованието, по които се работи по проекти.

Проблемите на образователната структура бяха обсъдени на работна среща с министър Красимир Вълчев в Ловеч

Да се работи за облекчаване на административната тежест, как проектът „Твоят час“ вече ще е за ученици с дефицити, а не за извънкласна форма на работа. Тези и други проблеми на образователната сфера бяха повдигнати по време на работната среща, която имаше на 12 декември в Ловеч министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Той дойде по покана на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и се срещна с директори, заместник-директори на образователни институции от областта, представители на синдикати и общински администрации в салона на Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч. На срещата присъстваха и кметове и зам.-кметове от общините в областта, както Георги Терзийски – областен управител на Област Ловеч, Венцислав Христов – заместник-кмет на Община Ловеч, Еленко Начев – началник на РУО – Ловеч.
„Това са нашите основни партньори, ние много разчитаме на общините по отношение на основните ни задачи, както обхващането на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст, така и поддържането на материалната база“, каза по-късно на пресконференция министърът.
Според него на територията на област Ловеч може да види образователна структура с различни предизвикателства, със специфични въпроси. Посочено бе, че бюджетите ще се правят на „принципа на ненамалението“, имаше въпроси за механизма за обхващане и задържане на децата и учениците, за намаляване на административната тежест в професионалното образование.
За следващата година са отпуснати допълнителни средства за образование. Единният разходен стандарт за издръжката на училищата от 1 януари 2018 г. ще претърпи промяна като разпределителен механизъм в системата. До 2017 г. включително средствата между общините се разпределят само въз основа на броя на децата, учениците и единният разходен стандарт за едно дете, за един ученик, т.е. въз основа на броя на децата и учениците.
За следващата година вече ще имаме три разходни стандарта – стандарт за образователна институция, училище или детска градина, второ – стандарт за брой на групи и паралелките, което отчита и големината на училищата и детските градини, средната пълняемост, и трето – стандарт за дете-ученик, който и досега съществуваше.
Формулата е съпътствана от още една промяна. Въвежда се регионална диференциация на средствата, които се получават от различните общини. Колкото по-малка и отдалечена е общината, толкова повече средства получава. Това се прави за да се увеличат заплатите в средносрочен и дългосрочен период, тъй като младите хора са по-малко склонни да работят в отдалечени населени места. И това трябва да бъде възнаградено. Има малко повишение за така наречените „райони за целенасочено въздействие“, т.е. Северозападна България, Странджа Сакар, Родопите, Ловешка област също е обхваната от това. Има увеличение в порядъка до 10 процента за различните общини, като някои общини нямат увеличение, но и нито една община няма намаление. Това е само от смяната на формулата.

Като приоритетите за Министерството на образованието за 2018 г. бяха посочен механизма за съвместна работа на институциите, който трябва да продължи да работи много по-фокусирано, с по-малък брой деца, които са рискови.
Второ – компенсиране на образователните дефицити, облекчаване на административната тежест. Направен е първи етап от промени в нормативните документи, сега се работи по втория етап, заедно с директорите на образователни институции и с участието на други педагогически специалисти.
Професионалното образование е третият приоритет, който ще бъде акцент в политиката през следващата година. „Работим в момента механизма за диференцирано финансиране на професионалните училища в зависимост от това дали обучават в паралелки, за които е налице очакван недостиг на пазара на труда. Те ще получат допълнителни средства. Аз със задоволство разбирам, че това е направено в Ловеч, благодарение на добрата политика на кмета и на началника на РУО, сега вече ще го направим нормативно регламентиран и финансово обезпечен механизъм“, сподели Вълчев.
Социалните помощи също са свързани с механизма и обхващането. МС прие промени за прилагането на Закона за семейните помощи, които позволяват по предложение на учителя, чрез директора до Агенция за социално подпомагане помощта да се предоставя в натура, било дрехи и обувки, плащане на такса за детска градина. Има и промени в Правилника за прилагане Закона за социално подпомагане, като ред други помощи са обвързани с посещението в детска градина или училище – помощта за общинско жилище, помощта за отопление.
Здравословното хранене на децата в училищата е също важна тема. „Ние ще променим постановлението, като обвържем тези закуски с изискванията в наредбите на Министерството на здравеопазването. Надявам се за 2019 г. да можем да увеличим и средствата. Основният въпрос, който обаче трябва да се реши, е дали това е подкрепяща закуска или основна закуска?
С благодарност за помощта и съдействието за развитието на образователното дело на министър Красимир Вълчев бе връчен почетен знак на РУО от Еленко Начев.
По-рано при посещението си в Община Ловеч кметът Корнелия Маринова връчи на министъра плакет с образа на Св. св. Кирил и Методий в знак на благодарност за съдействието.

Община Ловеч пресцентър
12.12.2017 г.

Служители на полицейското управление в Ловеч, съвместно с представители на Горско стопанство-Ловеч са извършили проверка на ловно-рибарски дружества на територията на общината

Служители на полицейското управление в Ловеч, съвместно с представители на Горско стопанство-Ловеч са извършили проверка на ловно-рибарски дружества на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на полицията. Проверени са общо 46 ловци от 4 ловни дружинки в селата Смочан, Пресяка, Гостиня и Баховица, като няма констатирани нарушения. Четирима души са задържани на територията на Ловешка област по време на полицейска операция, проведена през последната седмицата. Трима от тях са задържани в РУ Луковит и един – в РУ Тетевен.

Нова форма на бизнес-ориентирано обучение без откъсване от производството представиха в Ловеч ръководството на Техническия университет – Габрово и на Техническия колеж

Нова форма на бизнес-ориентирано обучение без откъсване от производството представиха на 11 декември в Ловеч ръководството на Техническия университет – Габрово и на Техническия колеж – Ловеч. На срещата, чийто домакин бе Община Ловеч в лицето на заместник-кмета Венцислав Христов, дойдоха ректорът на ТУ проф. дтн Райчо Иларионов, зам.-ректорът проф.д-р Анатолий Александров, както и директорът на колежа доц. д-р инж. Пенчо К. Пенчев. Те разказаха пред представителите на големите структуроопределящи фирми от Ловеч и Троян, както и на три работодателски организации, подробности за този нов вид обучение.

Става дума за професионално бакалавърско обучение за четири години, всяка вечер от 17.00 часа до 20.00 часа, без неделя, в периода октомври – юни. Обучението ще е в базата на колежа в Ловеч, като цената на семестъра е на поносима цена. Предимството за участниците е, че не се налага да се прекъсват трудовите отношения с бизнеса. Част от обучението (практиката) ще се извършва в самото предприятие, по-голямата част от лекциите – в колежа в Ловеч и само една част в лабораториите на университета в Габрово, обясни проф. Райчо Иларионов. Всички лекции ще могат да бъдат теглени и от интернет.

След дискусията представителите на бизнеса заявиха готовност да подкрепят идеята и още през януари да се направят срещи по фирмите за уточняване възможността за сформиране на групи за изнесено обучение.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посети Ловеч

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посети Ловеч утре. В Профилираната природо-математическа гимназия той ще се срещне с учители, а по-късно ще присъства и на откриването на ремонтирания физкултурен салон към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“. Средствата за ремонта са осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката. Стойността на проекта е 280 000 лв. Новият физкултурен салон ще се ползва от 210 деца, от подготвителна група до седми клас.

Заловиха двама да шофират без книжки в Ловеч, единия пиян, другия дрогиран

В РУ Ловеч е образувано досъдебно производство след като на 09 декември 23-годишен, неправоспособен мъж от града е установен да управлява лек авомобил на ул. «Бяло море»19 след употреба на амфетамин и метамфетамин. Мъжът е задържан за срок от 24 часа и работата по случая продължава.

В РУ Ловеч е образувано бързо производство срещу 33-годишен мъж от гр.Угърчин, който не притежава свидетелство за правоуправление на МПС, но на 10 декември около 06.00ч. е установен да управлява л.а. «Ауди» в гр.Ловеч след употреба на алкохол, с концентрация в издишания въздух 2,16 промила. Мъжът е задържан за срок от 24 часа и работата по случая продължава.

Ръководството и персонала на ловешката болница „Проф. д-р Параскев Стоянов” започнаха протестни действия

От днес в продължение на три дни обявяваме предупредителни протестни действия се казва в писмо на ръководството на ловешката болница „Проф. д-р Параскев Стоянов”, изпратено до здравния министър Кирил Ананиев с копие до министър-председателя Бойко Борисов.
В писмото се припомня, че Здравното министерство е запознато с критичното състояние на здравното заведение в Ловеч по време на среща между министъра на здравеопазването, Съвета на директорите на болницата и областния управител, проведена на 22 ноември. На тази среща министър Ананиев е поискал срок от две седмици, за да вземе решение за излизане на болницата от тежкото финансово състояние. На 30 ноември и на 7 декември от здравното заведение са изпратили писма,в които информират министерството за липсата на животоспасяващи лекарства, консумативи, условия за лекуване на пациенти и неизплатени заплати на персонала от септември. На тези писма отговор не е получен. „Забавянето на отговорите води до несигурност у работещите, поради което ви уведомяваме, че от понеделник, 11 декември, обявяваме предварителни протестни действия за срок от 3 дни. При липса на удовлетворително решение, започваме ефективни протестни действия”, се казва в писмото, което е подписано от изпълнителния директор на болницата д-р Анка Георгиева и зам.-председателя на Съвета на директорите Теодора Пенкова.

Ловеч е в „златната среда“ според индекса за почтеност

Ловеч е в „златната среда“ според индекса за почтеност, сочат данни на Асоциация „Прозрачност без граници“, която представи свое изследване. То се нарича „Местна система за почтеност. Индекс 2017 – резултати, изводи, добри практики“ и бе представено на пресконференция по повод Световния ден за борба с корупцията на 9 декември.
В рамките на изследването са посетени 13 областни града или половината от изследваните общини. В Общата класация Ловеч е на 16-о място, след Сливен и преди Плевен.
На пресконференцията бяха посочени някои положителни практики. Сред тях е подобрената контролна дейност на Общинския съвет в Ловеч – пълна база данни, протоколи, добрата отчетност в реално време. (Виж записа след 20 мин.)
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова бе поздравена за усилията да вкара общината в „зелената зона“, като рейтингът на кмета е скочил с цял пункт спрямо 2015 г. , сега 4.00 при общ 3.89 пункта. (Виж записа след 24 мин.) Корнелия Маринова бе спомената веднага след успешните кметици на София и Габрово – Йорданка Фандъкова и Таня Христова.
Много висок е индексът на Общинска администрация в Ловеч – той е 4.20 пункта и е на шесто място, при среден 3.79. Добри са показателите на съда и на полицията в Ловеч. Незадоволителни, в дъното на таблицата, са показателите за бизнес-организациите, за местните медии и за гражданските организации в Ловеч.
Индексът на местната система за почтеност се е превърнал в стимул за позитивно развитие в много от градовете, отчитат от асоциацията.
Индексът се съставя като сравнителен анализ на общините в 27- те областни центрове. Фокусът е върху изследване на 9 ключови институции, които формират местната система ма почтеност. Обхванати са местна власт, администрация, медии, съд, бизнес. Измеренията са капацитет, роля, управление.
Общите резултати показват максимална стойност на индекса 3,74 от 5 възможни. Средната стойност на индекса е 3,29. На първите места са Бургас, София и Стара Загора. При тези градове се работи за повече прозрачност и отчетност към гражданите.
Силистра, Монтана и Хасково са с най-слаби показатели за прозрачност и отчетност.
Кметските екипи отчитат най-висока степен на индекса, следват общински съвети, общинска администрация, съдилища, гражданско общество.
Най-големите подобрения са по отношение МВР и съдилищата в областните центрове.