Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ

ЛОВЕЧ

Да опазим и съхраним историята на Ловешкия край

Благотворителната инициатива – „Дари картичка – напиши история”, е в полза на Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” за обогатяване на краеведския фонд с картички и снимки от Ловеч и Ловешко. Интерес за отдел „Краезнание” представляват фотографии от Ловеч; изобразяващи ловешкия бит и етнография; картички с рисунки; панорамни картички или снимки, представящи лица и събития с обществено значение, развлечения; градски забележителности и променящия се облик на града. Картичките и снимките, които могат да се групират по тематичен и географски признак, са представителни не само за района на Ловеч и Ловешко, но и в национален план, което ги прави важен за проучване материал.
Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и в частност сектор „Краезнание” приема идеята за достъпност на книжовно-документалното наследство за поколенията чрез дигитализация и създаване на дигитални колекции.
Основна цел е създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Ловешкия край и осигуряване на неограничен достъп до знание и култура.
Картичките и фотографиите се събират в отдел „Краезнание”.
Тел. за контакти: 068/ 601 381, вътр.26

Спад на заболяемостта в Ловеч

През изминалата седмица се констатира спад на заболяемостта от ОРЗ за гр.Ловеч. От 203,41 на 10 хиляди за предходната седмица спада на 167,51 на 10 хиляди, което е нормално за сезона.

За периода 12.02.2018 – 16.02.2018 година включително на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:
Дихателни инфекции:
• Варицела 13 сл . – 2 сл. за гр.Ловеч; 3 сл. за гр. Луковит 5 сл. за гр.Троян; 1сл. за гр.Ябланица и по 1 сл. за с.Черни Осъм и с.Дълбок Дол
• Скарлатина – 2 сл. – за гр.Угърчин ДГ „Червена Шапчица”. Изследвани са 15 контактни – всички са отрицателни.
• Туберкулоза – 1сл. – за с.Катунец – 32г. безработен
• Хепатит С – 1сл. за гр.Ловеч, 57 годишна жена

По традиция и тази година по време на Великия пост Ловеч посреща „Дните на Православното кино“

По традиция и тази година по време на Великия пост Ловеч посреща „Дните на Православното кино“. Единадесетото издание на инициативата ще бъде открито от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на 27 февруари, от 18:00 в параклиса на новата катедрала „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието ще се състои всеки вторник от втората до петата седмица на Св. Четиридесетница.

Прожекциите ще стартират с документалния филм „Пътят на воина“, разказващ за изповедническия път на един от съвременните образци на българското свещенство – о. Георги от Жегларци. Прожекциите ще продължат с гръцката продукция „Св. Йоан Руски – воин и образец на търпението“, която ще ни запознае с свръхчовешкия подвиг на великия изповедник на Православието. Лентата включва и разказ за нетленните чудотворни мощи на светеца, от които всяка година се извършват многобройни чудеса на изцеления. Третата кинопродукция е посветена на канонизацията и прославлението на св. Паисий Светогорец и завършва седемсерийната поредица за светогорския подвижник. Първите пет серии бяха излъчени по време на „Дните на Православното кино“ през 2013 г. Тазгодишното събитие включва и една грузинска продукция – „Диадемата на стареца“, първия пълнометражен филм за новопрославения преподобен отец Гавриил Ургебадзе. „Дните на православното кино“ 2018 ще завършат с новия филм за Дивеевската света обител, посветен на 20 годишнината от служението на игуменката на манастира – майка Сергия. През 2015 г. по време на храмовия празник на новата катедрала, ловчалии имаха радостта да посрещнат игумения Сергия и да получат полза от нейните духовни дарове и молитва, чрез които за 20 години по Божия милост тя успява да възстанови Дивеевския манастир от нищото и да го превърне в малък град на Православната святост и подвижничество.

Светите отци наричат Великия пост духовна пролет за човешката душа. Вярваме, че „Дните на Православното кино“ в Ловеч и тази година ще се превърнат в скромен, но благоуханен цвят на това слънчево време в Светата Църква. Очакваме Ви. Входът е свободен.

От днес е възстановено нормалното функциониране на автоматичното прелезно устройство на жп прелеза в междугарието Ловеч – Троян

От днес е възстановено нормалното функциониране на автоматичното прелезно устройство на жп прелеза в междугарието Ловеч – Троян, след като беше ремонтирана повредената след вандалски акт релейна апаратура. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.
На 16 февруари 2018 г. служители на НКЖИ установиха кражба и унищожаване на релейната апаратура на прелеза. Вандалският акт доведе до прекъсване на действието на автоматичната прелезна сигнализация (звук и светлина) и застраши безопасността на движение на влаковете и моторните превозни средства, преминаващи през прелеза.

Задържан 38-годишен мъж от с.Баховица, който е установен да управлява лек автомобил в селото без да притежава свидетелство за правоуправление

В РУ Ловеч за срок от 24 часа е задържан 38-годишен мъж от с.Баховица, който е установен да управлява лек автомобил в селото без да притежава свидетелство за правоуправление и в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото нарушение.

В РУ Тетевен е образувано бързо производство и за срок от 24 часа е задържан 21-годишен мъж от с.Осиковица, който е установен да управлява лек автомобил без да е регистриран по съответния ред и с временнни регистрационни табели с изтекъл срок.

На 3-ти март ВМРО -Троян организира поход до Арката на свободата

ВМРО – Троян кани всички родолюбиви българи от Ловешка област и страната да се качат на Арката на свободата на Беклемето. Там ше се развее българския трибагреник и ще се почете паметта на загиналите воини.
Сборният пункт ще е на паркинга на хотел Виа Траяна в курортен комплекс Беклемето в 11.00 часа. Ще има осигурен безплатен транспорт до там, като автобусите ще тръгнат в 10.00 часа от паркинга на Община Троян

Нека покажем, че българинът още притежава непреклонен дух.

Руслана Попсавова, връзки с обществеността на ВМРО Ловеч област

По време на проведената приемна в община Угърчин областният управител Георги Терзийски се срещна с трима от най-големите работодатели в общината

По време на проведената приемна в община Угърчин областният управител Георги Терзийски се срещна с трима от най-големите работодатели в общината.
Над 5 млн. са инвестираните от 2014 г. насам средства в новосъздадената кариера край Микре. В момента там работят 30 човека, но предстои разширяване на дейността със строежа на АМ „Хемус”, което ще създаде условия за наемане на още хора. Фирмата среща трудности с наемането на добри специалисти от региона, макар това да е нейната политика – да наема работници и специалисти от област Ловеч. От холдинга, собственик на обекта, декларираха пред Терзийски, че са коректни работодатели, спазват всички закони на страната и нямат никакви претенции към държавните институции, с които работят.
Няма хора за работа, това е проблем номер едно. Нашата община е с най-висок процент на безработица, но това са хора без каквито и да било изградени трудови навици и липса на висока отговорност в работата, сподели пред областния управител един от големите земеделски производители в областта. По негова преценка евросубсидиите през последните години дадоха добър резултат. В момента земеделието ни в много висока степен е на най-високо ниво – машини, технологии, семена. Доволен съм и от работата в последно време на ОД „Земеделие”, където динамиката за справяне с новите предизвикателства значително се подобри, коментира още земеделският производител. Терзийски обсъжда с работодателя разкриването на паралелка за дуално обучение за механизатори, за да се осигурят нужните подготвени кадри за общината.
Шивашка фирма в Угърчин, собственост на белгийски предприемач, също не се оплаква от липса на поръчки. В момента около 45 жени шият продукция за Белгия и Германия, а хората са доволни от възнагражденията си, които се изплащали редовно.
По време на срещите с работодателите присъства и директорът на „Инспекция по труда” Митко Митев.
Паметна плоча на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война искат хора от угърчинското село Сопот. В присъствието на областния управител Георги Терзийски те коментираха със зам.-кмета Мария Динова водопроводната мрежа, която се оказа в една част вече подменена, а в друга – в процес на проектиране. Хората поискаха и преразглеждане на общинската транспортна схема.
В хода на разговорите се оказа, че голяма част от поставените проблеми са в процес на разрешаване, а за други има обективни причини и се търси решение, различно от предложеното от хората.
Следващата приемна на областния управител Георги Терзийски ще бъде през март в община Летница, като допълнително ще бъде оповестен точният ден.

Областните управители стават наблюдатели на дейностите по мониторинга на проекти

Областните управители да бъдат наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите, които се изпълняват на територията на различните райони по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това договориха областните управители на Ловеч Георги Терзийски и колегите му от Северозападни България на среща в Министерство на икономиката със зам.-министър Александър Манолев. До решението се стигна след като стана ясно, че има некоректни фирми, които се възползват от приоритизирането на проектните предложения.
Целта на срещата бе и да се обсъдят общи мерки за насърчаване на регионалната икономиката и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани с европейска безвъзмездна помощ. „Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападния район по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Към момента около една трета от всички сключени договори по ОПИК са с изпълнение на дейности в Северозападния район. Тези предприятия вече са се възползвали от над 157 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а голяма част от проектите са в процес на изпълнение. „Развитието на Северозападна България е стратегически приоритет и ние ще продължим да използваме всички инструменти, за да насърчим икономическия му подем“, каза зам.-министър Манолев. По думите му в процедурите, които стартират по ОПИК последователно се дава преимущество на проекти, които се изпълняват в тази част на България.
По време на срещата бе договорено представители на областните администрации да получат възможност да участват като наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите в района, заедно с експертите на Министерството на икономиката. „По този начин областните администрации ще получат много важна обратна връзка от предприемачите, какво може допълнително да бъде направено, за да се подобри цялостната бизнес среда и да гарантираме устойчивост на проектите, които се реализират в Северозападна България“, подчерта икономическият зам.-министър. Той акцентира и на промените, направени в условията за кандидатстване по процедурите на европейската програма, за да не се допуска фиктивно изпълнение на проекти в Северозападния район от компании, опитващи да се възползват от приоритизирането при набирането на проектни предложения.

Призови места за децата от Детски АРТ – клуб „Гея”

От Национален конкурс за детска рисунка „Моите детски мечти” – Национален дворец на децата, гр. София, Елена Петкова /9 год./ и Мария Иванова/12 год./ грабнаха първите места. Десислава Димитрова /15 год./ е с второ място в голямата възрастова група.
От Национален конкурс за детска рисунка „Наследниците на Дечко Узунов”, организиран от НУПИД „Акад. Д. Узунов”, гр. Казанлък, Мартина Бояджиева /13 год./ и Камелия Николова /14 год./ спечелиха специалните награди.

Чрез нова интернет-платформа общинските съветници в Ловеч преминават от хартиено към електронно обслужване

Представяне на нова интернет-платформа се състоя на 21 февруари 2018 г. в залата на Общински съвет – Ловеч, чрез нея общинските съветници преминават от хартиено към електронно обслужване. На събитието присъства и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Да представят системата и да отговорят на въпроси в Ловеч бяха пристигнали Стефан Крайчев и Милен Александров от фирмата-производител. Платформата позволява на общинските съветници чрез персонални преносими компютри (лаптопи), телефони и други електронни устройства да четат и обработват своите документи за общинските заседания.
С това нововъведение Общински съвет – Ловеч се включва в общата тенденция за безхартиено обслужване. Системата позволява да се работи с файлове с документи, да има проследимост на работата, на версиите, да възстановяват данни, както и чрез персонален акаунт да редактират своите файлове и да предлагат нови, обясниха представители на фирмата. Системата е съвместима с досегашните информационни системи на общината.
Предложението е базирано на платформата SharePoint, която е на Microsoft. Платформата е реализирана от фирма „Стемил БГ“, която работи дългогодишно по IP-структурата на общината.
Община Ловеч, пресцентър
21.02 2018 г.

Откриха цигари без бандерол в жилище в Ловеч

На 20 февруари при съвместни действия, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР-Ловеч, сектор „БОП“ Плевен-Ловеч и служители на РУ Ловеч са извършили претърсване в жилище в града, обитавано от 47 годишна жена.
Намерени и иззети са 490 бр. кутии цигари без български акцизен бандерол от различни вносни марки. По случая е образувано досъдебно производство.

85-годишен мъж от Ловеч предаде 800 лева на телефонни измамници

На 20 февруари около 17.00 часа мъжът е получил обаждане по телфона от мним «служител на МВР», който го е заплашил, че е следен и за нуждите на текущо разследване е необходимо да предаде всичките си налични пари. Възрастния човек е събрал и хвърлил през балкона сумата от 800 лева. По случая е образувано досъдебно производство.
ОД МВР-Ловеч за пореден път напомня, че не съществува практика представители на МВР или други държавни институции да събират парични средства от гражданите чрез телефонни обаждания!!! Най-доброто и правилно решение в случай на получаване на обаждане от подобен тип е незабавно да се позвъни на телефон 112 и да се осъществи контакт с най-близките роднини.

Община Ловеч вече приема заявления за Цветница. Търговци и занаятчии ще има на площад „Тодор Кирков“,в бившата Казарма, по бул. „България“ и на Гаровия площад

Публикувано е обявлението за провеждане на празника Цветница (30 март – 1 април) в Ловеч на сайта на общината. Документът съдържа изисквания към участниците в пролетния празник, като посочва четири места за разполагане на търговци, майстори и други атракции.
На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ ще са разположени майстори занаятчии с демонстрации на художествените занаяти и приложни изкуства. Отредени са места за разполагането на 31 шатри.
В двора на бившата Казарма има възможност за разполагане на шатри и маси за консумация, предвидени са места за 16 шатри и маси за консумация /скара, бира/ с площ по 50 кв. м.
По бул. „България“ са определени места за разполагането на 90 маси за майстори занаятчии и търговци, които предлагат за продажба произведения на художествените занаяти с размери 3 Х 3 метра.
На площад „Инж. Трифон Трифонов“ (Гаровият площад) са определени места за атракционни обекти – виенски колела, влакчета, колички, люлки, стрелбища и маси за търговия.
Заявяването за участие на майсторите ще се извършва в ЦУИГ в Община Ловеч от 26.02.2018 г. В заявлението участниците описват необходимостта от включване към електрическо захранване и заплащат цената на електрическото потребление.

Акт за административно нарушение за гражданин, стоварил отпадъци в ловешки квартал

За броени часове служители на отдел „Контрол и сигурност“ на Община Ловеч установиха кой на 20 февруари 2018 г. е стоварил неправомерно с камион строителни отпадъци в кв. „Младост“ между блок 315 и кафе аперитив „Аризона”. Това е гражданинът С. П. С., на който е съставен акт за установяване на административно нарушение. Той е нарушил разпоредбите на Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, общественото имущество и природата, приета от Общинския съвет в Ловеч, и съответно подлежи на глоба.
Сигналът бе подаден във фейсбук по обяд на 20 февруари от гражданин на кв. „Младост“, който е заснел случката.
Община Ловеч, пресцентър

Около 3000 човека участваха във Възпоменателното факелно шествие в Ловеч, няма нарушения на обществения ред

Без нарушения на обществения ред премина отбелязването на 145 – та годишнина от гибелта на Васил Левски. Това съобщват от ОД на МВР – Ловеч. Масовите мероприятия протекоха на територията обслужвана от РУ Ловеч в две части: от 09.00ч до 12.00ч. в село Къкрина, а от 19.00ч. до 21.00ч. по улиците на гр.Ловеч премина Възпоменателно факелно шествие, с участието на около 3000 човека.

Преди по време и след приключване на мероприятията няма регистрирани нарушения на обществения ред.

С гражданско поклонение и жива картина почетоха паметта на Апостола в Къкринското ханче

Паметни събития от преди 145 години оживяха в зрелищна историческа възстановка на Къкринското ханче на 19 февруари, когато се състоя гражданско поклонение на паметното място. Да почетат делото на Васил Левски дойдоха много хора, само организираните ученици с автобуси бяха близо 600.
„Ханчето в Къкрина е изключително важно място за историците, но и за нас – съвременниците. То е пълно с изненадващи факти, данни, сведения и легенди. Винаги с интерес слушам беседите на нашите екскурзоводи, за да науча нещо ново. Бих сравнила мястото с една бездънна мина със скъпоценни камъни, която постепенно разкриват своя блясък. И ние като добросъвестни и ревностни търсачи трябва да направим така, че да стигне това богатство до всички“. Това изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
Сред официалните лица имаше представители на различни политически партии, кметове и заместник-кметове, общински съветници. Тук бяха Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, народните представители Иван Миховски, Калин Василев и Кристина Сидерова, областният управител Георги Терзийски, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, Даниел Панов – кмет на Велико Търново, заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.
Младите поколения за първи път видяха как е бил заловен Левски в Къкринското ханче чрез две възстановки. Първата жива картина бе в местността Пази мост и показва срещата на Апостола с двете турски заптиета. Втората възстановка бе на Къкринското ханче и показа арестуване на Апостола и придружителите му Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. След възстановката присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Апостола на свободата. Много от гостите си направиха снимки с участниците в сцените. За тях бяха ангажирани близо 30 членове на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ от Плевен, Троян и Ловеч. Мащабните живи картини се осъществяват с подкрепата на Община Ловеч
Събитието бе част от няколкодневната програма, посветена на 145 години от гибелта на Апостола.
Община Ловеч, пресцентър
19.02.2018 г.

Повърхностните води на река Осъм отговарят на изискванията за добро състояние

Повърхностните води на река Осъм отговарят на изискванията за добро състояние. Това сочат резултатите от анализите на водите проби, взети от три участъка на реката в Троян и Ловеч, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен.
Измереният разтворен кислород е под границите, поради различни фактори – температура, налягане и други.
Кметовете на общините Ловеч и Троян са уведомени за резултатите. Дадени са указания да не се допуска нерегламентирано заустване на отпадъчни води във водни обекти.
В случай на констатирано нарушение в населени места без изградена канализационна система, съответната община трябва да предприеме действия по компетентност, а в случаите на установено заустване на отпадъчни производствени води във водни обекти без разрешително, да уведомят РИОСВ – Плевен.
На 15 януари т.г. е подаден сигнал от кмета на община Ловеч за пяна по река Осъм в района на града. Проверка на място е извършил сформиран екип от РИОСВ, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Районната лаборатория към ИАОС – Плевен.

Представиха жива картина на залавянето Васил Левски

Днес представиха жива картина на залавянето Васил Левски от турски полицаи на 28 декември 1872 г.
Възстановката на залавянето в Къкринското ханче е подготвена от регионалните клубове при НД „Традиция“ с подкрепата на Община Ловеч. Събитието е част от няколкодневната програма, посветена на 145 години от гибелта на Апостола. Днес имаше две възстановки – на местността Пази мост от 10.00 часа и на Къкринското ханче от 10.30 часа. За първи път от много години е включен толкова голям ресурс от хора, оръжия, коне и каруца, обясниха организаторите.

Сапьорен отряд обезвреди снаряда в Тепава

На 16 февруари около 14.49 часа в РУ Ловеч е получен сигнал, че в разрушен дувар към къща в с.Тепава е намерен минометен снаряд /с размери около 30см. дължина и около 7см. в диаметър/ силно корозирал, с монтиран взривател в предната част. Предприети са незабавни действия за обезопасяване на района, с цел недопускане на нежелан достъп до него, като на 17 февруари на място е пристигнал специализиран сапьорен отряд от гр.Долна Митрополия, който е обезвредил снаряда.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще се включи в поколение пред паметта и делото на Апостола на свободата – Васил Левски в Ловеч

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще се включи в поколение пред паметта и делото на Апостола на свободата – Васил Левски в Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на партията.От 10.00 часа председателят на ПГ на ГЕРБ ще бъде на Пази мост, където ще наблюдава възстановка на срещата на Левски и Никола Цвятков с турските заптиета, предшестваща неговото залавяне. От 10.30 часа Цветанов ще бъде на Къкринското ханче, където ще се включи в поклонението, ще поднесе цветя и ще наблюдава възстановка на залавянето на Апостола.

Гражданско поклонение и тържествената заря-проверка се проведоха на 18 февруари вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч

Гражданско поклонение и тържествената заря-проверка се проведоха на 18 февруари вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе посветено на 145 години от гибелта на Апостола и е част от богатата програма на Община Ловеч за годишнината. Церемонията започна с приемане на тържествената проверка -заря от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която поздрави бойците.
Последваха тържествени слова от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и от ловчанския митрополит Гавриил.
„За Левски винаги говорим с радост, изпитваме светли чувства и гордост. Самото му присъствие в нашата история винаги е носило и носи сила и светлина. Трябва да се запитаме защо? Може би защото Левски не е жертва, а е победител! В нашата историята, изпълнена с кръвополития и много жертви – той е нашият национален герой“. Това каза в своето тържествено слово кметът Корнелия Маринова.
„За мен е особена чест днес да бъда в Ловеч. И не само защото героичният Ловеч бе избран от Апостола за революционна столица, но защото именно оттук Левски поема своето последно пътуване“, изтъкна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
„Левски идва от корените на българския народ и колкото някои да го омаловажават този народ като малък и беден, той има в себе си нещо велико“, изтъкна митрополит Гавриил.
Сред гостите бяха още депутатите Иван Миховски, Калин Василев и д-р Валентина Александрова, генерал-лейтенант Андрей Боцев – началник на отбраната, бригаден генерал Валери Цолов, областният управител Георги Терзийски, новоназначеният генерален консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев. Община Ловеч се представяше освен от кмета и от заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, както и секретарят на Общината Даниела Цанова.
Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника. Както всяка година на хълма се събраха и много признателни ловчалии с цветя.
В тържествената заря-проверка участваха три роти от военна формация 42800 от Плевен, както и представителен духов оркестър на Сухопътните войски -София. Поради струпването на много хора беше въведено временна организация на движението по ул.“ Мадара“ от парка „Стратеш“ до кв. „Дръстене“.
По-рано в неделя в храм „Света Троица“ бе отслужена панихида за Васил Левски.