Home / НОВИНИ

НОВИНИ

43 акта за движение на каруци в Плевен съставени за три месеца и половина

43 са актовете за нарушение на забраната за движение на каруци в строителните граници на град Плевен, съставени за периода от 1 май до 28 август. Това съобщи заместник-кметът по сигурността в Община Плевен Тодор Еленков. 27 от актовете са издадени от полицейски патрули на двете Районни управления на МВР, останалите – от общинския инспекторат. Прочетете още »

700 хиляди лева за три години струва на Плевен разчистването след недобросъвестни граждани и вандали

Близо половин милион лева са похарчени от плевенския общински бюджет за по-малко от три години за разчистване на нерегламентирани сметища и замърсявания. Тези средства са извън заделените в бюджета суми за чистене и сметоизвозване в общината. За 2015 година за нерегламентирани замърсявания общинският бюджет е платил 248 хиляди лева, за 2016-та – 145 800 лева, до 1 август т.г. – нови 52 500 лева. Има низходяща тенденция и тя е видна, но това са пари, които изтичат заради това, че сами си правим кочина, подчерта кметът. Данните бяха изнесени на среща на представители на трите почистващи фирми, кмета на Плевен и журналисти по проблемите на опазването и поддръжката на чистотата в общината. „Не ме задоволява състоянието на общественото съзнание по отношение на чистотата, макар че Плевен не е в най-тежкото състояние в сравнение с други градове“, коментира кметът Георг Спартански. Прочетете още »

Дейностите по ремонта на центъра на Ловеч са на етап подготвителни работи

От община Ловеч съобщиха,че се работи по проект „Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централната градска част на гр. Ловеч – ул. „Търговска“ в участъка от Покрит мост до ул. „Ал. Стамболийски“, (вкл. градската градина и пл. „Екзарх Йосиф I“) и пл. „Г. М. Димитров“ – площадното пространство пред ОББ и комплекс „Космос“.

Дейностите са на етап подготвителни работи (трасиране на ел. и ВиК мрежите), заснемане терен и уточняване на основни материали.

Последователността ще бъде: подземна инфраструктура, настилки, зелени площи, градинско и парково обзавеждане.

Организацията на работа ще бъде съобразена с срока от 13 месеца за изпълнение на СМР, с технологията на полагане на настилката и със свеждане до минимум на затрудненията за пешеходното движение. Ще се работи на няколко участъка (от 2 до 4 броя), като при възможност пешеходното движение няма да бъде прекъсвано.
В тази връзка, както вече имахме възможност да изтъкнем, Община Ловеч разчита на търпението и разбирането на гражданите.

Ловеч тържествено отбеляза 22 август – денят, в който преди 140 години прегърна свободата

С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал днес Ловеч отбеляза датата 22 август – денят, в който преди 140 години посрещна Освобождението си от Османското иго и постави основите на местното самоуправление. Основното събитие днес бе от 19 часа пред Белия паметник в парка „Стратеш“, където се събраха много граждани, военнослужащи и гости на града.
„Събитията от 22 август 1877 г., които днес съживяваме, имат своя дълбок съвременен смисъл. Спомените трябва да ни насърчават да работим неуморно за мир между хората, за разбирателство между държавите. Живата памет ни помага да разберем, че европейското строителство е истински шанс да се спре безкрайният цикъл на войни, на съперничество и отмъщения“, изтъкна в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни високата цена, която са платили всички – и военни, и ловчалии за двойното освобождение, тъй като руските войски два пъти превземат града, като междувременно турската войска устройва масово клане на местното население.
Слова произнесоха и руският посланик Анатолий Макаров и митрополит Гавриил. Кметът Корнелия Маринова връчи специален почетен позлатен знак за 140-годишнината от Освобождението.
„Ценя всеотдайната Ви работа за развитието на общината и усилията за превръщането й в предпочитано място за живеене и бизнес инвестиции“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от президента на Република България Румен Радев.
Бъдете горди с миналото на Вашия град, живейте в мир и любов и нека всички заедно за градим еднопо-светлото и по-доброто бъдеще, пише в адреса на министър-председателя Бойко Борисов.
Поздравителни адреси и цветя бяха получени и от министър Николай Нанков, от заместник- министър председател Екатерина Захариева Екатерина Захариева, от кметове на близки и далечни градове, от политически и обществени организации.
Сред гостите на празника бяха депутатите Милко Недялков и Калин Василев, Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България, областният управител Георги Терзийски, председателят на Общински съвет Петър Цолов, бригаден генерал Валери Цолов, началник на щаба на сухопътните войски, както и делегациите от побратимените градове Лотошино и Рязан.
Тук бяха и представители на руска туристическа група, организирана под наслов „140 години памет – среща със 140 наследника на участници в епопеята“.
Силен емоционален момент беше награждаването на 63 автори, включени в детската книжка „Освобождението на Ловеч от османско иго“. В изданието малките художници дават израз на своите представи за историческите събития.
По-рано днес в храма „Света Троица“ се състояха панихида за загиналите и благодарствен молебен, водени от Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение със свещеници от епархията. Заедно с официалните лица на ритуала присъства и посланик Анатолий Макаров, двамата депутати, областният управител на Ловеч и други официални лица.
Цветя и венци бяха поднесени на паметника в двора на храма, както и пред останалите паметни места в Ловеч. Това са паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, Кървавият паметник в кв. „Дръстене“, паметникът на Гложенеца в парк „Стратеш“, Черният паметник в парк „Стратеш“, както и обновените паметници в Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“.
Вечерта завърши с голям концерт на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков с участие на гостуващата от Лотошино група „Душа“ и на ансамбъла на НЧ „Бяла Анаста 2016 г.“

Лъвът в зоопарка в Ловеч е добре. В интернет се появи информация, че е измършавял

Лъвът в зоопарка в Ловеч е добре. Снимката, която се разпространява във Фейсбук е от преди месеци, когато той е бил болен. Това каза за радио Зетра д-р Ивайло Станков, директор на зоопарка. Преди няколко месеца той страдаше от болезнено възпаление на лигавицата на устната кухина , поясни д-р Станков. Тази болка не позволявала нормалното хранене на животното и то видимо е било отслабнало. Благодарение на навременните грижи на персонала лъвът е излекуван и в момента е напълно здрав. Животното, което е на 17 години, в момента е добре и не изглежда както на снимката. Д-р Ивайло Станков каза още, че в Ловешкия зоопарк расте още един лъв, чийто данни сочат, че ще стане един от най – големите и най- красивите в България. Лъвчето е на 3 години и се отглежда в Ловеч от бебе.

 

 

 

Това е снимката, която се разпространява в интернет

Извършва текущ ремонт на ул. „Васил Левски“ в Троян, гражданите да използват за обход улиците „П.Р. Славейков“ и „Кирил и Методий“

На 22 и 23 август 2017 г. (вторник и сряда) от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще се извършва текущ ремонт на ул. „Васил Левски“ (в района от кафе „Дриймс“ до „Бар 12“). По улицата ще се ремонтират единични кръпки.

Молим гражданите да използват за обход улиците „П.Р. Славейков“ и „Кирил и Методий“.

Извиняваме се за причиненото неудобство!

Община Троян

РЗИ-Ловеч проверява гробищни паркове, училища, плувни басейни, хотели, фризьорски и козметични салони

За периода 14.08.2017г. – 18.08.2017 г. здравните инспектори при РЗИ гр. Ловеч извършиха 55 проверки на обекти с обществено предназначение (11 гробищни парка, 9 места за настаняване, 8 училища, 7 плувни басейни, 6 хотела, 5 фризьорски и козметични салони, 4 местни водоизточници, 2 ученически общежития и по 1 обект – спортна зала, компютърна зала и игрална зала) в градовете Ловеч, Троян, Априлци, Луковит, Угърчин и Тетевен и селата Велчево, Орешак, Патрешко, Изворче, Соколово, Драгана. При извършените инспекции се установи, че обектите отговарят на нормативната уредба.
Взети са проби вода-питейна от два обекта за временно настаняване, захранвани от ведомствен водоизточник, за изследване по микробиологични и химични показатели. Водата съответства на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, с изключение по показател „остатъчен активен хлор (0,0 mg/dm3) при стойност и допуск на показателя „остатъчен хлор 0,3-0,4 mg/dm3”.
На управителите на двата обекта, където не се извършва обеззаразяване на водата са издадени предписания за осигуряване на течаща вода, отговаряща на Наредба №9; ежедневно обеззаразяване на водата, следене на остатъчния активен хлор и отразяването му в дневник и са изпратени покани за съставяне, предявяване и връчване на актове за установено административно нарушение от юридическо лице.
За същия период в отдел „Лабораторни изследвания” при РЗИ гр.Ловеч са изследвани:
• 7 проби вода-питейна по микробиологични и химични показатели от: с. Калейца, с. Дебнево, с. Дълбок дол, с.Старо село, с. Ломец, с. Врабево
Заключение: По изследваните показатели пробите вода-питейна съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели
• 6 проби вода от плувни басейни по микробиологични и химични показатели от: с. Велчево, гр. Априлци, с. Орешак, с. Патрешко.
Заключение: По изследваните показатели (микробиологични и химични) пробите вода от плувни басейни съответстват на изискванията на „Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка”
• 1 проба вода от обществен местен водоизточник по микробиологични и химични показатели от: с. Дълбок дол
Заключение: По изследваните показатели пробата вода съответства на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и „Санитарно технически норми и правила за строителството и експлоатация на съоръженията при водоснабдяването на населените места и промишлеността с питейна вода”

Кметът на Плевен: „Твърде късно е за въпроси по ремонтите с европари“

Твърде късно е за въпроси и недоволства от подмяната на декоративните осветителни фенери на площада пред театъра в Плевен, невъзможна е промяна във вече одобрен и финансиран европейски проект. Това коментира кметът Георг Спартански по повод дискусии за ремонта в социалните мрежи. Там плевенчани изразиха недоумение защо при ремонта на площад „Стефан Стамболов“ красивите осветителни тела се сменят. Тези въпроси имат своя резон, но са доста закъснели във времето, поясни в отговор кметът. „Трябвало е да се задават преди повече от две години на моя предшественик. Той е възлагал проектирането, той го е приел. На база на тези готови проекти сме кандидатствали пред оперативната програма. Тя е одобрила проектите, осигурила е финансиране. С обществени поръчки са избрани изпълнители, които вече работят. Сега някой да ме пита мен защо преди 2-3 години така е проектирано, е безкрайно късно“, каза Спартански. Прочетете още »

Продължават събитията в Ловеч, посветени на 140-годишнината от Освобождението на града

Продължават събитията в Ловеч, посветени на 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местната власт.
Вчера, 21 август 2017 г., в Художествена галерия – Ловеч проф. Пламен Митев изнесе обзорна лекция за Руско-турската освободителна война. „От гледна точка на голямата история на Руско-турската война битката за Ловеч е един изключително важен епизод, защото той променя хода на бъдещите събития, свързани с големите сражения в Плевен, а от там и решаването на изхода от войната“, каза проф. Пламен Митев.
Показана бе и 40-минутната документална презентация „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век”, дело на Регионалния исторически музей.
Директорът на РИМ Капка Кузманова представи и новото специализирано издание „Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век – част първа. 1806-1812, 1828-1829 г.”
Със специален юбилеен плакет „140 години от Освобождението на Ловеч 1877 – 2017“, изработен по поръчка на РИМ, както и част първа от юбилейната книга, бяха отличени заслужили гости и граждани. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи отличията на Екатерина Долгасова, кмет на град Лотошино, Русия, на Сергей Широков, началник-отдел по култура, младежки дейности, спорт и туризъм в администрацията на Лотошинския муниципален район, на кмета на Рязан, Русия, Олег Булеков чрез присъстващия Юрий Еременко, представител на администрацията в Рязанската градска Дума. Отличени бяха и проф. Пламен Митев, Атанас Балевски, председател на Районен клуб „Васил Левски“ при Национално дружество „Традиция“, и Марин Карапанчев, доайен на местния клуб „Васил Левски“.
„Искам да благодаря на нашите гости , че намериха време и са тук в един толкова важен за нас момент. Паметта е тази, която осмисля настоящето и която сигурно ще направи по-добро бъдещето ни. Благодаря и на НД „Традиция“ – разтърсващо беше това, което представихте на 20 август с възстановката на боя при „Стратеш“, каза в словото си кметът Корнелия Маринова.
Последваха размяна на подаръци от страна на гостите от Рязан и Лотошино. Впечатление направи подаръкът на Екатерина Долгасова – парадна униформа на генерал Столетов, която бе връчена на музея в Ловеч.
За днешните кулминационни тържества, на 22 август, в Ловеч трябва да пристигне Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България. Очакват се и много други гости. Тържествата започват с панихида за загиналите за Освобождението и благодарствен молебен в храм „Света Троица“ от 17.30 часа. Поднасяне на венци и цветя на паметните места е от 18 часа. От 19 часа е гражданското поклонение пред Белия паметник в парк „Стратеш, а от 20.30 часа е тържественият концерт на руската група „Душа“ и НЧ „Бяла Анаста 2016“ на площад „Тодор Кирков“ .

Нови 23 случая на остър вирусен хепатит тип “А” в Ловешко

Регистрираните заразни заболявания за област Ловеч в периода 14.08. – 21.08.2017, включително и предприетите противоепидемични мерки в огнищата са както следва:

Остър вирусен хепатит тип “А” – 23 случая, като
– регистрирани за гр.Луковит -17 болни – 9 са поредни случаи в семействата от квартал “Изток” във възрастта до 15 години, останалите 8 са първи случай в семействата
– от с. Тодоричене- 1 заболял, възможна връзка с болни от Луковит

– от гр.Ловеч са заболели петима. Трима от тях са контактни на болни с ВХ тип А от предходните седмици, двама са първи случаи в семейството. Няма рискови контактни от хранителни обекти и обекти за търговия с храни.

Гастроентероколит – 2 случая от гр.Тетевен – на 1 и 7 години без епидемична връзка помежду си.

Острите респираторни инфекции и Грип за гр.Ловеч оформят ниска заболяемост –52,9 на 10 хил. население, при 47,05 на 10 хил. за предходната седмица.

Детски рисунки за събитията около Освобождението на Ловеч преди 140 години и автентични оръжия от епохата бяха експонирани днес в Ловеч на Покрития мост и на пл. „Тодор Кирков“

Детски рисунки за събитията около Освобождението на Ловеч преди 140 години и автентични оръжия от епохата бяха експонирани днес в Ловеч на Покрития мост и на пл. „Тодор Кирков“. Изложбата на децата разкрива богатото въображение и познания за славните събития, довели до освобождението на града през 1877 г. Експозицията на Покрития мост е пред Туристическия информационен център и привлича вниманието на минувачите.

Не по-малък интерес има и към автентичните хладни и огнестрелни оръжия, униформи и предмети от бита, представени на щанд на близкия площад. Децата проявяват подчертан интерес да пипнат оръжията, както и да се снимат за спомен с униформите на руски войници и опълченци. Оръжията са представени от РК. „Васил Левски“ – Ловеч, при НД „Традиция“.

Ловеч отбелязва днес 140 години от Освобождението от османско иго и установяване на местно управление

Ускоряват полагането на пътна маркировка в Плевен

Забавяне в полагането на пътната маркировка от страна на изпълнителя „Инжстрой” ЕООД бе констатирано на днешното оперативно заседание на ръководството на Община Плевен. До момента са изпълнени само 30 % от дейностите, уточни главният инженер на Общината Владислав Иванов. От дружеството обясниха забавянето с множеството обекти по текущите ремонти на улици, които изпълняват, както и със спешните такива, които трябва да се възстановят до 48 часа.
Необходимите за маркировката 10 тона специална боя са в склада на „Инжстрой”, изработен е и шаблонът, който трябва да е задължително на всяка пешеходна пътека от 01 септември. Това са стрелки и надпис „Погледни”, подсещащ пешеходците да се огледат преди да пресекат. Прочетете още »

Силно плевенско присъствие на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Силно присъствие на Плевенския край беляза юбилейното 10-то издание на Международния фестивал на фолклорната носия Жеравна 2017. Двамата влюбени, казали си „да“ пред хилядите гости в традиционна българска сватба, са свързани с Плевенско, научи „Зетра“. Младоженецът пък бе избрал носия на калушарите, характерна за част от Северозападна България. Над 10 бяха участниците в конкурсите за автентична мъжка и женска носия със северняшки облекла. Поощрителна награда бе връчена на семейство Върбанови от село Гиген, които представиха красивите облекла на младоженците в крайдунавското село преди 150 години. Автентични носии представиха и участници от Тръстеник, Крушовене и от други места в Плевенско. Повече от 100 бяха участниците в конкурсите за автентична, стилизирана и детска носия. Голямата награда за автентична мъжка носия бе определена след аплодисментите на публиката, като бе поделена между двама участници. Колективна награда за автентична женска носия бе присъдена на певческа група от сунгурларското село Подвис, която показа старинни невестински, момински, празнични и ежедневни облекла. Тази година бяха представени български носии от места, които са извън пределите на България – в Турция, Гърция, Македония. Сред клубовете за народни хора, които се представиха във фестивалната програма, бе и плевенският „Северняците“ с ръководител Джейлян Демирев. Над 20 хиляди души се събраха за десета поредна година в местността „Добромерица“ край Жеравна, за да направят своя скок назад във времето. Фестивалът на фолклорната носия се проведе под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Министерството на туризма. Сред официалните гости на „Жеравна 2017“ бяха вицепремиерът Валери Симеонов, депутати, писателят Антон Дончев и филантропът д-р Милен Врабевски, холивудската знаменитост Бен Крос. Български народни носии облякоха гости от Румъния, Холандия, Испания, Великобритания, доведени от свои български приятели. Група от 20 японци, които изучават в родината си българска народна музика и танци, дойдоха специално за фестивала и показаха наученото, като събраха аплодисментите на зрителите с изпълнение на „Хубава си, моя горо“ на български език и народно хоро. Акцент в тазгодишното издание бе зрелищен спектакъл „О, Шипка!“, посветен на 140-та годишнина от Шипченската епопея. Всичко най-интересно от юбилейното издание на „Жеравна 2017“ можете да видите в следващите дни в програмата на „Зетра ТВ“.

Кметът на Плевен предлага по-кратки срокове на отдаване на сгради на читалища

Кметът на Плевен Георг Спартански ще предложи договорите за отдаване за безвъзмездно ползване на общински сгради на читалищата в общината да бъдат по-краткосрочни от сегашните 10-годишни договори. Това стана ясно на седмичното оперативно заседание на местната управа. Прочетете още »

Тази година Плевен ще чества 6 септември и 22 септември в парка на музея

Денят на Съединението 6 септември и Денят на независимостта 22 септември тази година ще бъдат отбелязани в Плевен в Регионалния исторически музей, съобщи кметът Георг Спартански. Районите на паметника на Четвърти пехотен плевенски полк в градската градина и паметният знак пред Драматичния театър, където е прочетен манифестът на независимостта пред плевенчани, се ремонтират с европейски средства. Затова официалното отбелязване на двата празника тази година ще бъде в парка на музея. „Обсъдихме въпроса и вероятно ще направим тези чествания в двора на историческия музей, тъй като е исторически факт, че оттам са тръгнали плевенските воини към Сливница, за да участват в Сръбско-българската война след Съединението на България и нахлуването на войските на крал Милан. Прочетете още »

На 6 септември предстои откриване на паметна плоча на загиналите през войните в село Къкрина

Предстои откриване на паметна плоча на загиналите през войните, събитието е на 6 септември, сряда, Ден на съединението. Изпълнението е проект „Паметна плоча на загиналите във войните от с. Къкрина“ на сдружение за „Заедно за Къкрина“ с председател на УС на Сдружение Марияна Тотева.
Финансирането е осъществено по реда на Раздел Първи „Финансиране на инициативи на НПО от Правилника за функциониране на Общински проектен фонд.
Жертвите са дадени през Сръбско-българската война 1885 г., Балканските войни през 1912 – 1913 г. и Първата световна война 1915 – 1918 г. На плочата са изписани общо 37 имена на офицери, подофицери и редници, загинали в трите войни.
В резултат е оформен кът за отдаване на заслужена почит към загиналите във войните и за поднасяне на цветя и венци на възпоменателни и бележити дати.
Бюджетът на проекта е от 3435.30 лв., като 2500 лв. е финансирането от Община Ловеч, а 935.30 лв. са собствен принос. Също така е положен и доброволен труд от населението. Участвали са и 102 дарители от село Къкрина и други населени места.

Основно реставрирани са паметниците на руските воини в Ловеч

В чест на 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местна власт е извършено основно почистване, реставриране, укрепване, възстановяване на надписи и орнаменти на паметниците на руските воини в Ловеч. Това беше обещано на 14 февруари т.г, когато кметът на Община Ловеч прие представители на Посолството на Руската федерация у нас.
В резултат руското посолство със свои средства извърши реставрацията на всички паметници, разположени в алеята. Подсилени са плочите и са обновени надписи още на Белия паметник, на който са изписани всички части на Руската армия, участвали в бойните действия за Освобождението на Ловеч.
Черният паметник също е реставриран и приведен в образцов вид.
Община Ловеч от своя страна се погрижи за почистване на прилежащите територии, в това число подстъпи, огради и стъпала, както и за паметника на българските опълченци в алеята.
Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“ е едно от паметните места в Ловеч. Повечето погребани там войници и офицери са паднали в боевете на 22 август 1877 г. в хода на битката за освобождаване на Ловеч.

3000 патрони изгърмяха във военната възстановка на боя за превземането на Ловеч преди 140 години

Солидно количество муниции бяха използвани за историческо-военната възстановка на боя за превземането на Ловеч на 22 август 1877 г., която се състоя на 20 август, неделя, т.г. В „боя“ и подготовката за него бяха употребени около 3000 патрони, 500 пиратки „Биг Тайгър“, 100 кг фугин, 10 пиробатерии, както и учебни гранати.
Участниците в грандиозната жива картина бяха над сто души – представители на 22 клуба от Национално дружество „Традиция“. Ръководител на възстановката бе подполковник Мануш Христов, като военните маневри преминаха без произшествия. След Ловеч голяма част от членовете на „Традиция“ ще участват в честването на връх Шипка на 26 и 27 август.
Жителите на Ловеч посрещнаха с голям интерес и ентусиазъм живата картина на тези исторически събития. Подобна възстановка като мащаб и зрелищност се прави за първи път в града. Тя бе посветена на 140-годишнината от Освобождението на града и установяване на местно управление.

Изложба „Знаци на свободата и героизма“ гостува в плевенския музей

На 25 август 2017 г. (петък) от 17.00 ч. в I-ва изложбена зала на Регионален исторически музей – Плевен ще се открие гостуващата изложба „Знаци на свободата и героизма“, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Изложбата се осъществява със съдействието на Община Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Стопанска камара – Варна, Търговско-индустриална камара – Варна, Строителна камара – Варна, Варненска туристическа камара и др. Прочетете още »

Примата на българския фолк Галина Иванова – Глория ще пее на панаира в Левски

Традиционният панаир в град Левски ще се проведе на 26 и 27 август, в събота и неделя, съобщиха от пресцентъра на Община Левски. Концертът на поп-фолк певицата Глория ще бъде на 27 август /неделя/ от 20.00ч. пред сградата на Община Левски.