Home / НОВИНИ

НОВИНИ

АПИ: Ако не се налага спешно пътуване през следващите 24 часа, отложете тръгването

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщи пресцентърът на АПИ. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. През нощта срещу понеделник се очаква рязко влошаване на времето, усилване на валежите и понижение на температурите от силния североизточен вятър. Възможни са виелици и снегонавявания. Прогнозата на метеоролозите е за силен снеговалеж в Западна и Северна България, както и в Рило-Пиринската област. При рязко влошаване на времето ще бъде ограничавано движението на тежкотоварните превозни средства, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да отложат тръгването си в следващите 24 часа, ако то не е спешно. Прочетете още »

Учредиха клуб на приятелите на Куба в Плевен

Клуб на приятелите на Куба в Плевен, който ще е филиал на Асоциацията за приятелство между България и Куба, бе учреден в Плевен в петък. За събитието в Плевен по покана на плевенските депутати Васил Антонов, Стефан Бурджев и Чавдар Велинов пристигна посланикът на Куба у нас Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Целта на новоучредената организация е да се развиват дългогодишните приятелски отношения между двете страни в различни области. „В този момент икономическите и търговските отношения между двете страни са доста скромни.А преди 90-те години България беше третият икономически партньор на Куба сред социалистическите страни”, каза дипломатът. По думите му, проблемът е че българските предприемачи не познават ситуацията в Куба, а кубинските не познават икономическите условия у нас. Прочетете още »

Съвместна дейност на Регионалния исторически музей в Плевен с плевенска гимназия

Ученици от ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, гр. Плевен от 11 „в” клас, специалност „Екскурзоводско обслужване” и 12 „б” клас, специалност „Организация на туризма и свободното време”, съвместно проведоха часовете си по учебна практика под ръководството на учителите Нуртен Реджова и Цветомира Узунска. В Регионален исторически музей – Плевен, учениците от 11 клас се проявиха като талантливи екскурзоводи и аниматори. В I – ва изложбена зала, където е експонирана изложбата „Преди Гутенберг и след това” те помагаха на организатора Диян Павлов – „Джими” да представи по атрактивен начин историята на писмеността. Прочетете още »

50 картини липсват в Художествената галерия – Ловеч

Прокуратурата е възложила проверка за липсващи произведения на изкуството от фонда на Художествената галерия в Ловеч.Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура – Ловеч Кирил Петров, цитиран от БТА.
По думите му, сигналът е бил подаден от изпълняващия длъжността директор на галерията Валентин Узунов. Липсите са били установени при извършена пълна инвентаризация в края на миналата година.
Валентин Узунов каза, че за нередностите е уведомил и Министерството на културата и община Ловеч.
„Разследващите органи действат по това, как и по какъв начин са изчезнали и къде са.“, добави директорът на галерията. Според него липсват над 50 произведения на изкуството от фонда на галерията. За някои от тях имало снимков материал, а други само са били записани в инвентарните книги, с размерите, техниката на картините и графичните рисунки. Той е разпоредил ревизията във фонда след като е поел длъжността директор. Проверени са били и „Къщата на дарителите“, където се съхраняват произведения на Димитър Казаков – Нерон и колекциите от дарения на Мирчо Мирчев и Любомир Левчев.

Традиционен благотворителен базар „Мартеницата – заедно да съхраним традицията” ще отвори врати в Медицински университет – Плевен от 26 до 28 февруари

За поредна година по инициатива на студентите от специалност „Социални дейности” на Медицинския колеж към МУ-Плевен се провежда благотворителният проект „Мартеницата – заедно да съхраним традицията”. Мартениците се изработват съвместно от студентите и потребителите на социални услуги на територията на град Плевен – Център за психично здраве, Защитено жилище за възрастни хора с умствена изостаналост, Център за специална образователна подкрепа „П. Р. Славейков“, Дневен център за лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция. Целта е да се насърчи креативността на лица с увреждания и да се съберат средства за провеждане на трудотерапия. Прочетете още »

Постоянните комисии на Общински съвет-Ловеч, ще заседават на 28 февруари

Постоянните комисии на Общински съвет-Ловеч, ще заседават по изключение на 28 февруари (сряда). В сряда от 8.30 часа се събира Постоянната комисия по бюджет, финанси и европроекти с председател Виктор Стойчев. Ще се разглеждат две точки – финансиране на експедиция на ПСС – отряд от Ловеч в планините Алпи и Татри, както и изменение и допълнение на наредба за общинските жилища.
От 10.00 часа заседава Постоянната комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт с председател Ангел Заимов по две точки. Едната точка предвижда утвърждаване на допълнителна схема за провеждане на празника „Цветница“ на пл. Тодор Кирков“. От 11.00 часа заседава Постоянната комисия по икономическа политика, туризъм и приватизация с председател Димитър Димитров по четири точки.
От 12.00 часа ще заседава Постоянната комисия по обществен ред, сигурност и безопасност на движението с председател Иван Иванов в заседателната зала по една точка.
От 12.30 часа заседава Постоянната комисия по жалби и контрол на решенията на Общински съвет и мониторинг на обществени и възлагателни поръчки с председател Васил Василев по дневен ред с пет точки. Сред тях е и приемане на правилник за организацията и дейността на обществения посредник.
От 15.30 часа в кабинета на общинския съветник се събира Постоянната комисия по социална, демографска и жилищна политика с председател Станимир Стоянов, която ще разгледа две точки. Постоянната комисия по образование, култура, вероизповедания и международно сътрудничество с председател Иво Райнов се събира от 15.30 часа в заседателната зала и ще разгледа три точки, между които и преименуване на улица в село Стефаново.
По две точки ще заседава и Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и НПО с председател Росица Маринова, но от 16.00 часа в заседателната зала. Комисията по развитие на селските райони, земеделие и гори с председател Венцислав Петрушев заседава от 16.00 часа в заседателната зала. Постоянната комисия по здравеопазване с председател д-р Лидия Несторова няма да заседава поради липса на внесени материали.
Общински съвет – Ловеч, пресцентър
23.02.2018 г.

Увеличиха капацитета на Домашния социален патронаж в Плевен

Общинският съвет в Плевен прие предложението на администрацията капацитетът на Социалния патронаж да бъде увеличен с 33 %. Така услугата ще обхване 400 души.
Увеличаването на капацитета на Домашния социален патронаж в Плевен е резултат от нарастващия интерес към ползване на услугата сред възрастните плевенчани. През декември броят на чакащите бе 92-ма души. След като общинските съветници одобриха предложението на кмета, сега списък на чакащите няма да има, тъй като всички, подали заявления, ще могат да получават топла храна на социални цени. Според председателя на Общинския съвет Мартин Митев има възможност, включително и финансова, за ново разширение на капацитета на социалния патронаж от 2019 година, ако в следващите месеци се окаже, че желаещите да ползват услугите са повече от 400. Заявления се приемат целогодишно, с предимство са лицата с решения от ТЕЛК, военнопострадалите и военноинвалидите. Прочетете още »

Община Плевен подписва Меморандум като асоцииран партньор с Института по лозарство и винарство

С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласие Община Плевен да стане асоцииран партньор на Института по лозарство и винарство – Плевен по процедура на Министерството на образованието и науката. Направлението, по което ще се кандидатства, е „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии”. ИЛВ и Община Плевен ще подкрепят реализирането и ползват резултатите на разработваното проектно предложение на научни задачи Прочетете още »

Съдят младеж, потрошил таксиметров автомобил след отказана услуга

17-годишен плевенчанин застава пред съда по обвинение, че повредил таксиметров автомобил, защото шофьорът отказал услугата. Обвинението срещу него е, че на 03.05.2017 г. в Плевен, като непълнолетен, повредил противозаконно чужд лек автомобил, като счупил с метална тръба стъклата, предния фар, страничните огледала, причинил побитости по предните врати и деформации по предния капак на колата. Щетите са на обща стойност 765 лева. Пострадалият работел като таксиметров шофьор. Във въпросния ден около 18.00 часа направил курс с клиент от квартал ”Сторгозия” до Индустриалната зона на Плевен. Прочетете още »

Пускат тролеи по автобусната линия № 1 в Плевен

Тролейбус ще се движи по маршрута на сегашната автобусна линия №1, изменението влиза в сила от 10 април 2018 г. Това решиха съветниците на редовното заседание на Общинския съвет. Предложението беше внесено от председателя Мартин Митев. Причината е изтичане на договора на обслужващата в момента линията фирма. С решението се открива тролейбусна линия №1 жк „Сторгозия” – Втора клинична база с маршрут: Прочетете още »

Благоустрояват гробищните паркове в Плевен според финансовите възможности на Общината

По направените от общинските финансисти изчисления поставянето на огради на гробищните паркове в Плевен не е във възможностите на общината на този етап, тъй като те са много и на голяма територия, каза кметът на Плевен Георг Спартански по време на заседанието на Общинския съвет на въпрос за състоянието на инфраструктурата в гробищните паркове. Общинската озеленителна фирма поддържа пътеките и растителността, но поддръжката на самите гробни места е ангажимент на близките.
„Не можем да претендираме за цивилизовано общество, ако гробищата ни са в лошо състояние”, добави Спартански. Кметът добави, че е помолил поне по основните алеи в парковете, за да е възможно преминаването, да бъде насипан фрезован асфалт, който се отнема при ремонтните дейности на улиците и той да бъде трамбован. Прочетете още »

Държавата конфискува два килограма злато от фамилия от Долни Дъбник

Върховният касационен съд не допусна обжалване и постанови отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 256 843 лв. Основна част от него представлява златни предмети с тегло близо два килограма – осемдесет пендари, тридесет и седем монети, дванадесет гривни, два синджира, шест пръстена, два чифта обеци и две висулки. Златните накити са оценени на 247 369 лв. и се съхраняват в банков сейф на Окръжна прокуратура Плевен. Делото е водено от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу Иван Маринов и съпругата му Иванка Маринова от град Долни Дъбник, област Плевен. Те са подсъдими за пране на пари, а Иванка Маринова – и за измама в особено големи размери. Прочетете още »

Осъдиха жена, ползвала чужда дебитна карта

Жена, неправомерно ползвала чужда дебитна карта е осъдена след споразумение постегнато с Окръжна прокуратура- Ловеч. Подсъдимата се е признала за виновна за това, че през периода 22.08.2017 г – 23.04.2017 г. в гр. Луковит, чрез други две лица, използвала дебитна карта на своя колежка, като извършила две тегления на обща сума 500 лева. За извършеното деяние и е наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода, което е отложено с три години изпитателен срок.

Около 100 служители на затвора в Ловеч и служители на Съдебна охрана излязоха на протест

Около 100 служители на затвора в Ловеч и служители на Съдебна охрана излязоха на протест днес. Те настояват за по-високи заплати, по-добри условия на труд и повече щатни бройки в системата

До протест се стигна, след като от Министерството на правосъдието не изпълниха всичките искания на надзирателите. Основното е за 20% увеличение на възнагражденията. Досега те са получили само 5% увеличение. Протестиращите искат възнагражденията им да се изравнят с тези в сектор „Сигурност“ на МВР.

Вечерта надзирателите протестираха пред съдебната палата в центъра на Ловеч. Те ще се включат и в националния протест, който ще се проведе в София утре.

Българският евродепутат Андрей Новаков представя първата българска програма на ЕС „А.L.E.C.O“ в Ловеч

По покана на народния представител Иван Миховски българският евродепут Андрей Новаков ще представи първата българска програма на ЕС „А.L.E.C.O.“ в Ловеч на 23.02.2018 г., 17:00 ч. Камерната зала на
Ловчанско читалище „Наука 1870 г”. С общо 1 млн. евро ще бъдат подкрепени до 100 кандидати, които ще
разполагат с 1000 евро на месец и 800 евро за билет. За да бъдат одобрени, тези млади предприемачи трябва да имат осъществим бизнес план или да са основали наскоро своя компания. Младите предприемачи ще могат да прекарат от 1 до 3 месеца в Израел, САЩ и Сингапур. Участниците трябва да имат идея за бизнес, който след това да реализират в България. Те трябва да изпратят автобиография, да подпишат бизнес план и да си изберат посредническа организация.

Пешеходка пострада в Ловеч

На 22.02.2018г. около 11:45 часа в гр. Ловеч, на кръстовището от ул. „Димитър Пъшков“, „Цачо Шишков“ и ул.“Д-р Съйко Съев“, л.а. „Пежо“ 206 управляван от 48-годишен мъж от гр.Ловеч при навлизане в кръстовището от ул. „Димитър Пъшков“ с маневра завой на ляво за включване с ул .“Д-р Съйко Съев“ в посока МБАЛ-Ловеч, удря пресичащата на пешеходната пътека 58 годишна жена. Пострадалата е транспортирана в ловешката болница, където е установено, че е със средна телесна повреда, изразяваще се във фрактура на ляв крак.Пробата за алкохол на водачът е отрицателна.По случая е образувано досъдебно производство.

Прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 февруари – 02 март

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 февруари – 02 март 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

ОБЛАСТ ПЛЕВЕН
Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/
В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www. cez-rp. bg/bg/grafIcI/grafIk-na-planIranI-remontI/.
Община Белене
На 27.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Белене: Васил Левски, Г С Раковски, Георги Кирков, Градище, Лозенец, Любен Каравелов, Слатина, Средна Гора, Стефан Караджа
На 28.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Бяла Вода, Общ. Белене: Александър Стамболийски, Безименна, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Гатев, Н. Й. Вапцаров, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шипка
Община Гулянци
На 26.02.2018 г. /08:00 – 09:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ На 27.02.2018 г. /16:00 – 17:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Долни Вит: Ал Стамболийски, Ангел Каралийчев, Бенковска, В Левски, Люляк, Раковска, Христо Ботев, Шипка, Ю. А. Гагарин;
На 26.02.2018 г. /08:00 – 09:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ На 27.02.2018 г. /16:00 – 17:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Милковица: Априлов, Арда, Беласица, В Левски, Веслец, Витоша, Гаров Район, Гурко, Ив Вазов, Изгрев, Люлин, местност Край Село, Мир, Морава, Мусала, Одеса, Орлица, Осогово, Охрид, П. К. Яворов, Пирин, Победа, Преслав, Раковски, Ралица, Ресен, Родопи, Свобода, Силистра, Сливница, Стопански Двор, Тулча, Хан Кубрат, Христо Ботев, Шипка;
На 26.02.2018 г. /08:00 – 09:00 ч./ На 27.02.2018 г. /16:00 – 17:00 ч./ – Бръшляница: 9-ти Септември, Акалан, Александър Стамболийски, Антим 1, Априлов, Асен Златаров, Асен Халачев, Батак, Бузлуджа, Васил Левски, Витоша, Г. С. Раковски, Голо Бърдо, До Стадиона УПИ II- 92 и III- 92, Дунав, Иван Рилски, Инж Г и Вълков, Кирил и Методий, Косовски, Крали Марко, Любен Каравелов, местност Над Пресяката, местност Червен Фенер, Патриарх Евтимий, Пирин, Райко Даскалов, Райна Княгиня, Сан Стефано, Свобода, Скобелев, Стефан Караджа, Трапезица, Хан Аспарух, Хан Кубрат, Христо Ботев, Цар Освободител; Гулянци: Разсадник; Дъбован: Пирин; Ленково: Александър Стамболийски, Антон Иванов, Асен Халачев, Бузлуджа, Васил Коларов, Васил Левски, Витоша, Ген. Вл. Заимов, Генерал Столетов, Дунав, Еделвайс, Иван Вазов, Иглика, Кайлъка, Карамфил, Кокиче, Коприва, Коста Златарев, Ленко Нанков Мишев, Нарцис, Опълченска, Панайот Волов, Пирин, С. Ленково, Синчец, Стара Планина, Терасите, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шипка;
На 26.02.2018 г. /09:00 – 09:05 ч./ На 27.02.2018 г. /16:00 – 16:05 ч./ На 28.02.2018 г. /09:00 – 09:05 ч./ На 01.03.2018 г. /16:00 – 16:05 ч./ – Гулянци: Ал Стамболийски, Ангел Кънчев, Асен Златаров, Баба Неделя, Батак, Бачо Киро, Бирюзов, Бузлуджа, В. Левски, В. Петлешков, Васил Априлов, Вит, Витоша, Вола, Възраждане, Г. С. Раковски, Ген Гурко, Ген Скобелев, Георги Бенковски, Гецов Геран, Гоце Делчев, Д-Р Александър Войников, Демокрация, Добруджа, Драва, Дунав, Зора, Иван Асен II, Иван Вазов, Йордан Йовков, К-Н Г. Мамарчев, Камчия, Кап. Петко Воевода, Карабоаз, Кирил и Методий, Климент Охридски, Крайречна, Любен Каравелов, Марин Дринов, Марица, Махмудица, местност Беглика, Мизия, Милин Камък, Московска, Неофит Рилски, Никола Вапцаров, Никола Ракитин, Николай Хрелков, Оборище, Опълченска, Осми Март, Отец Паисий, П. К. Яворов, Панайот Волов, Панайот Хитов, Патр. Евтимй, Пеньо Пенев, Перущица, Петко Каравелов, Петър Берон, Пирин, Плевен, Преслав Каменов, Радецки, Рила, Родопи, Роза, Свобода, Симеон Йоргов, Славейков, Сливница, Софроний Врачански, Средна Гора, Стара Планина, Стефан Караджа, Страцин, Струма, Тодор Каблешков, Трети Март, Тунджа, Филип Тотю, Хаджи Димитър, Хан Кубрат, Хан Аспарух, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цанко Церковски, Цар Калоян, Цар Симеон, Чайковска, Шести Септември, Шипка, Юмрукчал, Яне Сандански;
Ленково: Гео Милев, Жасмин, Иглика, Ленко Нанков Мишев, Москва, Ю. А. Гагарин;
На 28.02.2018 г. /08:00 – 09:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ На 01.03.2018 г. /16:00 – 17:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Гулянци;
Дъбован: Арда, Беласица, Бенковски, Ботевград, Будапеща, Бузлуджа, В Априлов, В Левски, Варна, Варшава, Велики Преслав, Витоша, Г Милев, Г С Раковски, Гладстон, Добруджа, Дойран, Драаган Цанков, Драва, Дунав, Иван Вазов, Искър, К и Методий, Космос, Латинка, Любен Каравелов, М Дринов, Марица, Места, Мизия, Москва, Надежда, Огоста, Опълченска, П Славейков, Париж, Пирин, Плевен, Плиска, Прага, Радецки, Рила, Родопи, Скопие, Солун, София, Средец, Стара Планина, Стефан Караджа, Струма, Тракия, Тунджа, Тутракан, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Ц. Церковски, Цар Освободител, Шипка, Янтра; Загражден, Общ. Гулянци: IV-387, кв. 26, Арда, Асен Златаров, Б Киро, Бенковски, В Коларов, В Левски, Велин, Вит, Г Димитров, Г Кирков, Г Милев, Д Благоев, Дунав, и Вазов, Искър, Й Николова, К Маркс, Ленин, Ленко Мишев, Люлин, Марек, Марица, Маршал Толбухин, Мичурин, Москва, Н Вапцаров, Н Гигенски, Н Дуканов, Нахимов, Оборище, П Берон, Пирин, Първи Май, Раковски, Родопи, С Румянцев, София, Стара Планина, Суворов, Тракия, Христо Ботев, Цветан Спасов, Шипка, Янтра;
На 26.02.2018 г. /08:00 – 09:00 ч./ На 27.02.2018 г. /16:00 – 17:00 ч./ – Шияково: Александър Стамболийски, Бор, Васил Левски, Венера, Гоце Делчев, Драма, Ив. В. Мичурин, Христо Ботев, Цветница, Явор;
На 01.03.2018 г. /13:15 – 15:15 ч./ – Сомовит: местност Могилата;
Община Долни Дъбник
На 27.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 28.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Долни Дъбник: XIX-1149 1148, Беласица, Велчова Завера, Ген Скобелев, Добри Чинтулов, Мургаш, Назъм Хикмет, Райко Даскалов, Христо Ботев, Христо Янчев
На 27.02.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Долни Дъбник: Ген Скобелев, Д. Дебелянов, Мургаш, Назъм Хикмет, Осогово, Христо Ботев, Христо Янчев, Шипка
На 28.02.2018 г. /08:45 – 15:45 ч./ – Къртожабене
Община Искър
На 27.02.2018 г. /10:00 – 12:15 ч./ – Долни Луковит: Александър Стамболийски, Васил Априлов, Демир Велиев, Дунав, Иван Рилски, Марин Дринов, Шипка, Янтра
На 27.02.2018 г. /12:30 – 15:15 ч./ – Долни Луковит: Димчо Дебелянов, Клокотница, Тулча, Тутракан, Хайдушка Поляна, Цар Асен Първи, Цар Освободител
На 27.02.2018 г. /10:00 – 11:30 ч./ – Искър, Общ. Искър: Васил Коларов, Георги Димитров, Лиляна Димитрова, Райко Даскалов, Христо Ботев, Христо Смирненски
Община Левски
На 28.02.2018 г. /09:15 – 09:30 ч./ – Санадиново: Александър Стамболийски, Асен Халачев, Васил Левски, Вежен, Вела Пеева, Вит, Витоша, Георги Димитров, Георги Кирков, Гоце Делчев, Д-Р Петър Берон, Димитър Благоев, Иван Вазов, Кирил и Методий, Любен Каравелов, Марица, Москва, Осъмски, Панайот Волов, Рила, Свобода, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шипка, Ю. А. Гагарин, Янтра
На 28.02.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 09:30 – 16:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Бацова Махала: Аврора, Адалберт Антонов-малчика, Александър Стамболийски, Васил Априлов, Васил Коларов, Васил Левски, Генерал Скобелев, Гео Милев, Георги Бенковски, Георги Димитров, Д-Р Петър Берон, Дунав, Захари Стоянов, Иван Вазов, Карл Маркс, Кирил и Методий, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, Неофит Рилски, Панайот Волов, Пенчо Славейков, Радецки, Сергей Румянцев, Слави Алексиев, Средец, Станке Димитров, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шипка, Ю. А. Гагарин
На 28.02.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 09:30 – 16:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Изгрев, Общ. Левски: Акация, Балкан, Вардар, Витоша, Възраждане, Георги Павлов, Дунав, Евлоги Христов, Еделвайс, Заря, Игнат Величков, Камчия, Коми, Лъки, Люлин, Марица, Осъм, Пирин, Поляна, Рила, Родопи, Свобода, Стадион, Стара Планина, Странджа, Тинтява, Тополница, Явор
На 28.02.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Българене, Общ. Левски: Ангел Бонгалов, Беласица, В Априлов, В Левски, Веселин Кръстев, Витоша, Гео Милев, Георги Бенковски, Георги Кочев, Иван Вазов, Клисура, Крум Драголов, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Петко Петков, Пирин, Полтава, Преслав, Рила, Родопи, Сливница, Спас Венков, Средец, Средна Гора, Стара Планина, Стефан Караджа, Стоян Едрев, Съботин Генов, Христо Ботев, Шипка, Янтра
На 28.02.2018 г. /09:30 – 16:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Санадиново: № 280011, Александър Стамболийски, Асен Халачев, Васил Левски, Вежен, Вела Пеева, Вит, Витоша, Георги Димитров, Георги Кирков, Гоце Делчев, Д-Р Петър Берон, Димитър Благоев, Иван Вазов, Кирил и Методий, Любен Каравелов, Марица, Москва, Осъмски, Панайот Волов, Рила, Свобода, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шипка, Ю. А. Гагарин, Янтра
На 28.02.2018 г. /09:30 – 16:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Трънчовица: Бачо Киро, Бистрица, Витоша, Волга, Григор Вачков, Дунав, Епископ Евгений Босилков, Искър, Камчия, Малчика, Марица, Места, Митко Палаузов, Мусала, П Р Славейков, Рила, Родопи, Росица, Странджа, Тунджа, Христо Ботев, Цанко Церковски, Шипка, Янтра
На 28.02.2018 г. /09:15 – 09:30 ч./ – Трънчовица
На 02.03.2018 г. /11:45 – 12:05 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Левски, Общ. Левски: Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Антон Страшимиров, Васил Априлов, Васил Друмев, Витоша, Гергана, Димчо Дебелянов, Дунав, Елин Пелин, Йордан Йовков, Княз Александър Батенберг, Княз Борис, Лазар Станев, Милин Камък, Осъм, Патриарх Евтимий, Пролет, Райко Даскалов, Райна Княгиня, Софроний Врачански, Странджа, Христо Ботев, Цар Калоян, Шипка, Ясна Поляна
На 02.03.2018 г. /12:05 – 16:00 ч./ – Левски, Общ. Левски: Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Витоша, Гергана, Дунав, Елин Пелин, Княз Борис, Лазар Станев, Милин Камък, Осъм, Патриарх Евтимий, Райко Даскалов, Софроний Врачански, Странджа, Цар Калоян, Ясна Поляна
Община Никопол
На 26.02.2018 г. /09:15 – 16:15 ч./ На 27.02.2018 г. /09:15 – 16:15 ч./ На 28.02.2018 г. /09:15 – 16:15 ч./ На 01.03.2018 г. /09:15 – 16:15 ч./ На 02.03.2018 г. /09:15 – 16:15 ч./ – Новачене, Общ. Никопол: 23-ти Септември, 9-ти Септември, Алеко, Борис Стефанов, Велико Ваков, Възраждане, Г Димитров, Ив Винаров, Крайна, Л Димитрова, Любен Мойсеев, Марийка Петракиева, Петраки Ангелов, Трети Март, Хаджи Димитър
На 27.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Любеново, Общ. Никопол: Адалберт Антонов-малчика, Александър Стамболийски, Кирил и Методий, Лазар Деков, Любен Дочев, Максим Горки, Маршал Толбухин, Н. Й. Вапцаров, Николай Петров, П. К. Яворов, Път 52, Радецки, Хаджи Димитър, Христо Кърпачев, Шипка
Община Плевен
На 26.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 27.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 28.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 01.03.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 02.03.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Бохот: 1-ви Май, Борис Шаранков, Боровец, Бузлуджа, Васил Левски, Ген. Столетов, Мусала, Никола Петков, Пирин, Радецки, Рила, Стамболийски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Ю. А. Гагарин
На 26.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 27.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 28.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 01.03.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 02.03.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Пелишат: Бузлуджа, Коста Златарев, Лом, Москва, Пирин, Пробуда, Рила, Сингур, Трифон Гърчев
На 26.02.2018 г. /08:45 – 15:30 ч.; 08:45 – 09:00 ч.; 15:15 – 15:30 ч./ – Плевен: Кайлъка, Кайлъшка, Летен Театър, местност Кайлъка, местност Плочата, местност Кайлъка, Плочата
На 26.02.2018 г. /09:00 – 10:00 ч./ – Плевен: Битоля/А. Дервишев/, Георги Кочев, Македония, Неофит Рилски, Панайот Волов, Пирин, Тодор Каблешков, Цоню Матев
На 26.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Върбица, Общ. Плевен: ІV , кв. 1, Александър Стамболийски, Братя Миладинови, Васил Коларов, Георги Бенковски, Георги Димитров, Искър, Кирил и Методий, Ком, Лиляна Бърдарова, Неофит Рилски, Оборище, П. К. Яворов, Свобода, Софроний Врачански, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шипка
На 26.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Ясен, Общ. Плевен: Братя Миладинови, Дамян Пачев, Железничар, Иван Винаров, Коста Златарев, Радецки, Цветан Спасов
На 26.02.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Плевен: Генерал Владимир Вазов
На 26.02.2018 г. /12:00 – 13:30 ч./ – Плевен: Индустриална Зона
На 27.02.2018 г. /08:30 – 12:15 ч./ – Плевен: Железничар, Крали Марко/Мл. Гвардия/, Люляк, Сторгозия
На 27.02.2018 г. /08:45 – 08:50 ч.; 15:10 – 15:15 ч./ – Къшин: Аврора, Васил Друмев, Г. С. Раковски, Етрополе, Кирил и Методий, Къшински Дол, М-та Над Село, Майор Горталов, местност Над Село, Преслав, Рибарица, Рудозем, Стоански Двор, УПИ 16 Стр. кв. 1, УПИ-XII кв. 19, Ю. А. Гагарин
На 27.02.2018 г. /08:45 – 08:50 ч.; 15:10 – 15:15 ч./ – Плевен: извън регулация, до гр. Плевен, Кайлъка, Кайлъшка, Летен Театър, Лозарска Среща Кл 1, местност Кайлъка, местност Плочата, местност Кайлъка, Плочата, Сан Стефано, Стража 2 Клон 1
На 27.02.2018 г. /08:45 – 15:15 ч.; 08:45 – 08:50 ч.; 15:10 – 15:15 ч./ – Брестовец: 158012, М. Съдовете, Александър Петров, Александър Стамболийски, Васил Левски, Витоша, Георги Кочев, Елин Пелин, Иван Вазов, Никола Й Вапцаров, Пирин, Рила, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски
На 27.02.2018 г. /09:30 – 11:30 ч./ – Славяново, Общ. Плевен: I, кв. 67, Алексей Сегренски, Батак, Васил Коларов, Димитър Дачев, Добри Войников, Лазар Станев, Маршал Толбухин, П Р Славейков, Патриарх Евтимий, Петрини, Първа, Рила, Родопи, Стоил Енчев, Христо Ботев, Чепино
На 28.02.2018 г. /08:30 – 08:45 ч.; 08:30 – 15:00 ч.; 14:45 – 15:00 ч./ – Плевен: Дружба, местност Витска Равнина, Редута, Сторгозия
На 28.02.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 09:00 – 10:30 ч.; 10:15 – 10:30 ч./ – Тученица: Александър Стамболийски, Васил Левски, Ген. Вл. Заимов, Генерал Гурко, Генерал Колев, Георги Бенковски, Георги Кочев, Дамян Пешев, Кайлъка, Любен Вешков, местност Пасището, Пирин, Радецки, Рила, Среброструй, Стара Планина, Стефан Караджа, Страцин, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Ю. А. Гагарин
На 28.02.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 10:15 – 10:30 ч./ – Радишево: I – 280, XIII- 89 кв. 34, XIX-447 кв. 15, Васил Априлов, Г. С. Раковски, Григор Пърличев, Драва, Знеполска, Ивайло, Кирил и Методий, Китка, Климент Охридски, Мадан, Марибор, Милин Камък, Мир, Митко Палаузов, Нестор Марков, Орлица, Пероника, Прилеп, Ралица, Република, Рила, Родопи
На 28.02.2018 г. /09:00 – 10:30 ч./ – Радишево
На 28.02.2018 г. /09:00 – 10:30 ч.; 09:00 – 09:15 ч.; 10:15 – 10:30 ч./ – Брестовец: УПИ-III-171
На 28.02.2018 г. /09:45 – 13:15 ч./ – Плевен: Генерал Тотлебен, Люляк, Мир, Рудозем, Сторгозия
На 01.03.2018 г. /08:45 – 15:30 ч./ – Плевен: 1036, 1036, 1036
На 01.03.2018 г. /09:00 – 12:00 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Плевен: 56722. 651. 187, кв. 603, ул. Витска Долина, Д-Р Г. М. Димитров/Н. Гиг/, местност Витска Равнина, Плевен, Сторгозия
На 01.03.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Плевен: Мир, Синчец, Сторгозия
На 01.03.2018 г. /09:30 – 11:00 ч./ – Опанец, Общ. Плевен: Александър Стамболийски, Васил Левски, Георги Кирков, Иван Нанов, Каменна Могила, местност Под Село, Петър Габровски, Стопански Двор, Съгласие, Трети Март, Христо Сръбски, Цветан Спасов
На 02.03.2018 г. /08:45 – 13:00 ч.; 08:45 – 09:00 ч.; 12:45 – 13:00 ч./ – Плевен: Българска Авиациа /Индустр. , Гренадирска
На 02.03.2018 г. /09:00 – 12:45 ч./ – Плевен: Българска Авиациа /Индустр. , Георги Кочев, Изт. Индустриална Зона, Източна Инд. Зона XXIV-1281, Източна Индустриална Зона, Индустриална Зона, местност Западна Идустриална Зона, ХI А кв. 617
На 02.03.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Плевен: Анастасия Димитрова, Сторгозия
Община Пордим
На 27.02.2018 г. /09:00 – 13:30 ч./ – Гр. Пордим: Индустриална Зона
На 26.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 27.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 28.02.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 01.03.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 02.03.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Пордим: Алеко Константинов, Ангел Кънчев, Балкан, Веслец, Владимир Заимов, Драва, Зора, Иван Божинов, Кала Тепе, Крайречна, Люлин, Мусала, Неофит Рилски, Отец Паисий, Радецки, Рила, Родопи, Сергей Румянцев, Славейков, Средна Гора, Струмица, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Освободител, Централна, Централна
Община Червен бряг
На 28.02.2018 г. /10:00 – 10:15 ч.; 14:15 – 14:30 ч./ – Бресте: Александър Стамболийски, Антон Страшимиров, Васил Коларов, Васил Левски, Върбан Йотов, Ген. Вл. Заимов, Георги Бенковски, Георги Димитров, Двадесет и Шести Юни, Девети Септември, Димитър Кьосовски, Иван Вазов, Иван Диловски, Иван Чифлигарски, Илия Стоянов, Любен Каравелов, Мито Гачев, Н. Й. Вапцаров, Никола Горанов, Отец Паисий Хилендарски, П. Р. Славейков, Рила, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чудна
На 28.02.2018 г. /10:15 – 14:15 ч./ – Бресте: Александър Стамболийски, Антон Страшимиров, Васил Левски, Върбан Йотов, Ген. Вл. Заимов, Георги Бенковски, Георги Димитров, Двадесет и Шести Юни, Девети Септември, Димитър Кьосовски, Иван Вазов, Иван Диловски, Иван Чифлигарски, Илия Стоянов, Любен Каравелов, Мито Гачев, Н. Й. Вапцаров, Никола Горанов, Отец Паисий Хилендарски, Рила, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чудна
На 28.02.2018 г. /10:30 – 12:15 ч./ – Бресте: Васил Коларов, Ген. Вл. Заимов, Двадесет и Шести Юни, Димитър Кьосовски, Отец Паисий Хилендарски, П. Р. Славейков, Хаджи Димитър, Христо Ботев
На 28.02.2018 г. /10:00 – 10:15 ч.; 14:15 – 14:30 ч./ – Горник: Бузлуджа, Вихрен, Втора, Г Бенковски, Дванадесета, Девета, Десета, Дунав, Дядо Вълко, Елена, Иван Вазов, Искър, Осемнадесета, Осма, Партизанска, Пета, Петко Горанов, Петко Хр Петков, Пирин, Първа, Рила, Родопи, Седма, Средна Гора, Стара Планина, Стефан Караджа, Филип-Тотю, Христо Ботев, Христо Ненов, Цвятко Иванов, Четвърта, Шеста, Янка Митова, Янтра
На 28.02.2018 г. /10:00 – 10:15 ч.; 14:15 – 14:30 ч./ – Сухаче: Ал Стамболийски, Асен Златаров, Баба Мария, Баба Тонка, Безименна, Вешка Данова, Г Тошев, Ген Заимов, Девети Септември, Дядо Вълко, Л Димитрова, Л Каравелов, Маршал Толбухин, Паисий, Партизанска, Петко Д Петков, Петко Напетов, Стефан Караджа, Христо Ботев, Христо Михайлов, Христо Смирненски, Цвятко Радойнов
На 01.03.2018 г. /10:00 – 12:15 ч./ – Койнаре: Антон Страшимиров, Беласица, В. Коларов, Гео Милев, Девети Iх, Дунав, Кл Охридски, Мило Нанов, Милчо Симеонов, Симеон Нинов, Хаджи Димитър
На 01.03.2018 г. /13:00 – 14:15 ч./ – Койнаре: Бето Петров, Възраждане, Димо Хаджидимов, Единадесета, Ивайло, Милчо Симеонов, П Напетов, Петър Динков Симеонов, Спартак, Ст Караджа, Хисар, Христо Михайлов

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

Прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 февруари – 02 март

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 февруари – 02 март 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

ОБЛАСТ ЛОВЕЧ
Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/
В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www. cez-rp. bg/bg/grafIcI/grafIk-na-planIranI-remontI/.
Община Априлци
На 26.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 27.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 28.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 01.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 02.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Априлци, Общ. Априлци: Изгрев/Ново Село/, Ковашка/Острец/, Мазалат/Острец/, Острец/Острец/, Сенковчица/Острец/, Събевска/Острец/, Цанко Дюстабанов/Острец/
На 27.02.2018 г. /10:00 – 14:00 ч./ – Априлци, Общ. Априлци: Аврам Драганов/Ново Село/, Васил Левски/Ново Село/, Даскал Никола/Ново Село/, Катранджийска/Ново Село/, Малина/Ново Село/, Нарцис/Ново Село/, Павли Венков/Ново Село/, Пашовска/Ново Село/, Сребърна/Ново Село/, Стара Планина/Зла Река/, Стефан Пешев/Зла Река/
На 28.02.2018 г. /10:00 – 14:00 ч./ – Априлци, Общ. Априлци: махала Паздери, Соколска/Острец/, Черни Връх/Ново Село/
Община Тетевен
На 26.02.2018 г. /09:30 – 09:40 ч./ – Тетевен: местност Атанашкото
На 26.02.2018 г. /14:30 – 16:30 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Тетевен: Вършец
На 28.02.2018 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Голям Извор, Общ. Тетевен: Витко Лалев, Генерал Дандевил, Георги Стойков, Нивище, Опълченска, Първомайска
На 01.03.2018 г. /13:00 – 15:00 ч./ – Тетевен: Иван Вазов, Сава Младенов
На 02.03.2018 г. /09:30 – 14:00 ч./ – Галата: Васил Левски, Георги Бенковски, Димитър Благоев, Еделвайс, Иван Туйков, Никола Парапунов, Хаджи Димитър, Христо Ботев
Община Троян
На 26.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 27.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 28.02.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 01.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 02.03.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Терзийско, Общ. Троян: Грънчар, Девети Септември, Дядо Герасим, Дядо Стайко, Захари Стоянов, Иван Вазов, местност Пъпровци, Терзийска
На 26.02.2018 г. /10:00 – 14:00 ч./ – Старо Село, Общ. Троян: Централна, Шарбан
На 28.02.2018 г. /10:00 – 14:00 ч./ – Троян, Общ. Троян: Амбарица, Ген. Карцов
На 01.03.2018 г. /10:00 – 14:00 ч./ – Троян, Общ. Троян: Ген. Карцов, Изгрев, Мах. Малка Рибна, Тиха, Шести Септември
На 02.03.2018 г. /10:00 – 14:00 ч./ – Троян, Общ. Троян: кв. Попишка, Нейчо Войвода
Община Угърчин
На 28.02.2018 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Сопот, Общ. Угърчин: 68076. 291. 106, Аврамовска, Мах. Съевска
На 02.03.2018 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Кирчево: Александър Стамболийски, Бачо Киро, Васил Левски, Веселина Черкезова, Комитска, Никола Вапцаров, Панайот Волов, Пенчо Славейков, Пеньо Пенев, Площа, Стара Планина, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, XII кв. 5, Хаджи Димитър, Хан Аспарух
Община Ябланица
На 01.03.2018 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Ябланица, Общ. Ябланица: XV-549, кв. 20, местност Пали Лула, местност Шумнене

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

Работилничка за мартенички в село Горан

С наближава един от най-любимите пролетни празници – Баба Марта, в село Горан, община Ловеч, кипи подготовка. Децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ловеч, от първи и втори клас, заедно със самодейците от НЧ „Христо Ботев – 1927 г., село Горан, както и от читалището в кв. „Гозница”, се събраха и организираха работилничка за мартенички.

Участниците бяха провокирани от желанието да бъдат събрани на едно място представители от различни поколения, като така се предадат на младите традициите с мартениците, народните обичаи и символи.

Използвайки бялата и червената прежда, участниците вплетоха настроението и пожеланията на всеки един здраве, благополучие и ведрина. Децата се запознаха с легендата за мартеницата, символите, начините за изработване от вълна и прежда. Освен това се докоснаха до автентичните народни носии и атрибути, като хурка и вретено.

Следващото занимание ще се организира на 28 февруари с учениците от трети и четвърти клас.

Да опазим и съхраним историята на Ловешкия край

Благотворителната инициатива – „Дари картичка – напиши история”, е в полза на Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” за обогатяване на краеведския фонд с картички и снимки от Ловеч и Ловешко. Интерес за отдел „Краезнание” представляват фотографии от Ловеч; изобразяващи ловешкия бит и етнография; картички с рисунки; панорамни картички или снимки, представящи лица и събития с обществено значение, развлечения; градски забележителности и променящия се облик на града. Картичките и снимките, които могат да се групират по тематичен и географски признак, са представителни не само за района на Ловеч и Ловешко, но и в национален план, което ги прави важен за проучване материал.
Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и в частност сектор „Краезнание” приема идеята за достъпност на книжовно-документалното наследство за поколенията чрез дигитализация и създаване на дигитални колекции.
Основна цел е създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Ловешкия край и осигуряване на неограничен достъп до знание и култура.
Картичките и фотографиите се събират в отдел „Краезнание”.
Тел. за контакти: 068/ 601 381, вътр.26

Спад на заболяемостта в Ловеч

През изминалата седмица се констатира спад на заболяемостта от ОРЗ за гр.Ловеч. От 203,41 на 10 хиляди за предходната седмица спада на 167,51 на 10 хиляди, което е нормално за сезона.

За периода 12.02.2018 – 16.02.2018 година включително на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:
Дихателни инфекции:
• Варицела 13 сл . – 2 сл. за гр.Ловеч; 3 сл. за гр. Луковит 5 сл. за гр.Троян; 1сл. за гр.Ябланица и по 1 сл. за с.Черни Осъм и с.Дълбок Дол
• Скарлатина – 2 сл. – за гр.Угърчин ДГ „Червена Шапчица”. Изследвани са 15 контактни – всички са отрицателни.
• Туберкулоза – 1сл. – за с.Катунец – 32г. безработен
• Хепатит С – 1сл. за гр.Ловеч, 57 годишна жена