Home / НОВИНИ

НОВИНИ

На 27 април в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч ще бъде представена книгата „Камино – пътят на завръщането“

На 27 април (петък) от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч ще бъде представена книгата „Камино – пътят на завръщането“ от Тихомир Иванов. В края на срещата всеки желаещ ще има възможност да си закупи от книгата и получи автограф от автора

ЗА АВТОРА:
Неблагоприятната семейна среда, в която израснах, ме стимулира още от малък да търся отговорите на важни житейски въпроси. Като участник, а по-късно и като асистент на водещия в множество издания на семинар за личностно развитие към фондация „Същност“, имах възможността да наблюдавам и да работя в реална среда над собствените си и чужди его-модели.

Придобитото знание ме подтикна да продължа пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, за ролята на миналото си и на всички фактори, моделиращи живота ми, се озовавах на Камино де Сантяго.

ЗА КНИГАТА :
„Камино: Пътят на завръщането” е книга на три равнища. Първият пласт е Камино с всичко, което може да предложи на поклонниците – пътеписната част в творбата. На втори план излизат личният път и житейската ми история. Разголвам душата си, егото си, търсейки себе си и показвам модела, по който съм го постигнал. Но най-ценно е третото равнище, което разкрива и мотивацията ми да напиша книгата. Това са личните преживявания и осъзнавания на читателя, който през физическото и духовно приключение на Камино ще има възможността да пътешества метафорично не само по пътеките и селищата на слънчева Испания, но и ще открие Истини за самия си!

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова е взела отношение по случая в видеото, показващо агресия на деца в училище „Васил Левски”

Чрез социалната мрежа Фейсбук кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова информира, че взела отношение по случая в видеото, показващо агресия на деца в училище „Васил Левски”. След като беше разпространено видеото, в което се вижда как момиче крещи на друго дете в класната стая, в интернет пространството започнаха стотици коментари по темата.

Ето какво написа Корнелия Маринова във Фейсбук:

Обявиха резултатите от ХХ-то Национално състезание по химия и опазване на околната среда, провело се в Ловеч

Обявиха резултатите от ХХ-то Национално състезание по химия и опазване на околната среда „Тестови задачи за ученици в гимназиалния етап“, което се проведе в Ловеч на 21 и 22 април. При отборите на първо място са представителите на НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ (София) с 86.63 точки, следвани от СМГ „ П. Хилендарски“ (София) с 76.87 точки и ПМГ „ В. Друмев“ (В. Търново) с 73.56 точки.
Индивидуалните победители са подредени така:
На първо място е Явор Георгиев Пеев от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ (София), 10 клас, с 92 точки, второ място е за Кирил Теодоров Тошев от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“, 10 клас, 91,3 точки, и две трети места за Ралица Веселинова Златанова от ПМГ„Васил Друмев” (Вeлико Търново), 12 клас, и Йоана Руменова Чорбаджийска от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ (София) 12 клас – и двете с 91,0 точки.
Домакините от ПЕГ“Екзарх Йосиф I“ бяха представени от Трифон Трифонов Попов, 11 клас, който постигна 78,3 точки.
В състезанието участваха 132 ученици от цялата страна, които формираха 11 отбора по шестима и отделно имаше 66 индивидуални състезатели.
Награждаването стана на 22 април в слънчевия двор на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ в присъствието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, Емилия Григорова, главен експерт в МОН, д-р Иваничка Буровска, старши експерт в РУО и директора на ПЕГ Радослав Хитов.
Кметът Корнелия Маринова, която връчи първите награди, поздрави всички участници с успешния финал на състезанието. Тя подчерта колко е важно то за проверка на знанията, как дава увереност в собствените сили и възможност да се сравняваме с постиженията на национално ниво. Винаги сте добре дошли в Ловеч, завърши словото си Маринова.
Тържественото откриване на състезанието по химия и опазване на околната среда стана на 20 април вечерта в Ловчанско читалище „Наука-1870 г.” с участието на зам.- кмета на Община Ловеч Венцислав Христов, Еленко Начев – началник на РУО-Ловеч, и други официални лица.
Община Ловеч, пресцентър
22.04.2018 г.

Намалява безработицата в Ловешко

215 по-малко са безработните, регистрирани в Бюрата по труда в Ловешка област от началото на годината до момента. Според Регионалната служба по заетостта в Ловеч тенденцията за намаляване на безработицата в региона е устойчива.
5860 са били регистрираните безработни в Ловешка област през март. Те са със 180 души по-малко спрямо февруари и 1304 по-малко спрямо броя на безработните през март миналата година. „Данните от статистиката на Агенцията по заетостта сочат устойчива тенденция за намаляване на безработицата в областта, като през март регистрираното равнище продължава да намалява и достига 10,5 %. Един от обичайните фактори за това е сезонната заетост. Сравнението с предходния месец показва понижаване с 0,3%, а на година база намалението е от 2,3 процентни пункта”, каза Христомир Василев от ДРЗС-Ловеч. Традиционно най-ниско е нивото на безработица в община Троян – 5,3 %. Втората община в региона, в която безработицата е по-ниска от средната за страната, е Ловеч – 5,5%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – над 35 % и Ябланица – над 30 на сто. В Априлци нивото на безработица е 7 на сто, в Тетевен – 16,5 %, в Летница – 19,4% и в Луковит – 21,1%. Новорегистрираните през месец март безработни в региона са 523, като 28 на сто от тях са младежи. През месеца на работа са постъпили 605 души, със 140 повече, отколкото през февруари. 566 от тях са започнали работа на първичния трудов пазар. Обявените работни места в реалната икономика през март са 36.

Домът за стари хора „Върбовка” край Ловеч получи ново дарение

Домът за стари хора „Върбовка” край Ловеч получи Nово дарение от готварска печка, препарати за миене и комплекс занимателни игри. Всичко това е закупено с лични средства на френското семейство Мишел и Клодин Го, което за пореден път доставя радост на възрастните хора.

Заедно с дарителите при възрастните хора беше и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Директорът на дома Галя Петрова изрази радост от придобивката.

Мишел Го е дългогодишен и активен член на Асоциация „Доверие България“. На Празника на Ловеч – 11 май 2017 г., той бе удостоен с „Почетен медал на гр. Ловеч“.

Домът за стари хора „Върбовка” има капацитет 30 души и е предназначен за хора в пенсионна възраст, незагубили възможността си да се придвижват самостоятелно, както и да се самообслужват. Те обаче имат необходимост и получават подкрепа в ежедневието.

Община Ловеч получи годишната награда „Асеневци“ на церемония по време на 15-тото международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Община Ловеч получи годишната награда „Асеневци“ на церемония по време на 15-тото международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. Награда бе връчена на 20 април и е за развитие на културния туризъм в региона и цялостен принос за популяризиране на българското културно-историческо наследство.
Високото отличие бе прието от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова от ръцете на Ирина Найденова, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/.
Кметът на Ловеч благодари за оценката с думите: „За мен е голяма чест да получа наградата „Асеневци“ точно във Велико Търново – градът, станал столица на Втората българска държава. Това е станало след въстанието на Асен и Петър през 1185 г. срещу ромейската власт. А както е известно, мирът с Византия е сключен в крепостта Ловеч, така че наградата „Асеневци“ ни е особено ценна“.
Над 50 български и чуждестранни изложители се представиха на борсата „Културен туризъм“ 2018, състояла се от 19 до 21 април във Велико Търново,
В Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ имаше щандове на 35 общини, между които и на Община Ловеч. Представени бяха нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.
На 19 април Корнелия Маринова взе участие и в международна кръгла маса за културния туризъм, организирана от Министерството на туризма.

250 000 БИТОВИ КЛИЕНТИ НА ЧЕЗ ЕЛЕКТРО ПЛАЩАТ БЕЗКАСОВО СМЕТКИТЕ СИ ЗА ТОК

Дружеството отчита 14% ръст при интернет плащанията през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2017 г.

Над 250 000 битови клиенти на ЧЕЗ предпочитат да плащат безкасово сметките си за електроенергия. Те използват банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, като най-предпочитаните начини за безкасово разплащане са по интернет и директния дебит на банките. Броят на осъществените безкасови транзакции за периода януари – март е 752 000, с което достигна 17% от общия брой плащания през тези месеци. От тях 281 000 плащания са извършени по банков път. За първото тримесечие на тази година се регистрира и ръст от 14% при интернет плащанията – над 468 000, спрямо същия период на миналата 2017 г.
Безкасовите начини на плащане спестяват време и усилия на потребителите и ги правят независими от мястото и работното време на касите. През последните години устойчиво нараства броят на клиентите на ЧЕЗ, които предпочитат да бъдат обслужвани от разстояние. Компанията предлага 9 начина за безкасово плащане – по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard.
Подробна информация за възможностите за различните видове плащания може да се получи в най-близкия Център за обслужване на клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД, на телефонна линия 0700 10 010, на info@cezelectro.bg, както и на сайта на компанията www.cez.bg, секция „За клиента“.

Пресцентър на „ЧЕЗ Електро България“ АД
е-mail: parvoleta.miteva@cez.bg

Градът е по-чист след акцията „Да почистим Ловеч заедно”, която се проведе на 21 април

Заедно със служителите в акцията се включиха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметове и директори на дирекции, както и общински съветници

Служителите на Община Ловеч масово се включиха в доброволческата акция „Да почистим Ловеч заедно”, която се проведе преди обяд на 21 април 2018 г., събота. Идеята беше да посрещнем Световния ден на Земята – 22 април, в един по-чист и приветлив град.
На 11 възлови места се насочиха усилията на служителите, за да се почистят изхвърлените през зимата отпадъци. Заедно със служителите в акцията се включиха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметове и директори на дирекции в общината, както и общински съветници.
Вниманието бе насочено главно към зелените площи в междублоковите пространства, детските площадки и местата за отдих. Община Ловеч осигури за всички чували и ръкавици. Отпадъците бяха събрани в чувалите и складирани за извозване.
След като приключи акцията в ЖК „Младост“, кметът Корнелия Маринова се запозна със състоянието в някои от останалите участъци. Почистването обхвана ЖК „Червен бряг“, ЖК „Здравец“ , кв. „Вароша“ и кв. „Дръстене“ , кв. „Дикисана“ и кв. „Колю Фичето“ , кв. „Гозница“ , кв. „Продимчец“ , пътя от автогара Ловеч до кв. „Гозница“ , детелината на изхода на Ловеч към Угърчин, изход от Ловеч към Севлиево и парка „Стратеш“.
По-рано беше отправена поканата към всички фирми и организации, администрации и жители, да се включват активно в почистването. Част от гражданите наистина се включиха дейно, например Андрей от кв. „Гозница“ окоси крайпътната трева. Други се оправдаваха, че не знаят за акцията, въпреки разгласата, включително с бележки по входовете на блоковете.
Важното е, че след като миналата събота Ловеч стана по-зелен с 1200 новозасадени дръвчета, тази събота стана и по-чист.
Община Ловеч, пресцентър
21.04.2018 г.

Тимът на „Бързи и яростни” спечели женското автомобилно рали

17 дами застанаха на старт, кметът Корнелия Маринова връчи плакет на състезател по мотоциклетизъм

В събота преди обяд на площада пред ж.п. гарата се проведе традиционното пролетно автомобилно състезание за жени, организирано от Община Ловеч и ловешкия клон на СБА. То трябваше да се състои на 24 март, но бе отлагано на два пъти – веднъж поради влошените атмосферни условия, а преди седмица заради обявения Ден на национален траур. На старт застанаха 17 дами от 4 отбора, които водиха интересна и оспорвана надпревара, разделени по групи в зависимост от кубатурата на двигателя на автомобила. Състезателките изпълниха два манша по трасето, което включваше различни по трудност елементи.

В клас I (автомобили с кубатура на двигателя до 1400 куб. см.) победата спечели софиянката Констанца Томова от тима на „Хоби кар” с автомобил „Фиат Сейченто”. Тя е дългогодишен навигатор на известния пилот Тихомир Златков, с доста богат опит в ралита у нас и в чужбина. Подгласнички на Констанца станаха Натали Събчева („Бързи и яростни”) с „Фолксваген поло” и Венислава Стоянова от отбор „Розовите пантери” с „Фиат пунто”.
В клас ІІ (автомобили с кубатура на двигателя от 1401 до 1600 куб. см.) победителка стана Ирина Илиева (Община Ловеч) с автомобил „Рено клио”, следвана от Деница Тодорова („Розовите пантери”) с „Опел астра” и Лилия Попова (от Община Ловеч) с „Мерцедес 150”.
В клас ІІІ (над 1601 кубика) триумфира представителката на „Розовите пантери” Иванета Макавейска с „Лексус”. Тя изпревари състезателките на „Бързи и яростни” Кристина Петкова (с „Мазда”) и Галя Миткова (с „Фолксваген голф”).
Отборната победа пък спечели тимът на „Бързи и яростни”, следван от „Розовите пантери”, „Хоби кар” и Община Ловеч. За победителките и призьорките в индивидуалното и отборното класиране бяха осигурени купи, парични премии и бутилки шампанско. Наградите връчиха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, директорът на ловешкия клон на Съюза на българските автомобилисти инж. Димитър Василев и Валентина Янкова от СБА-Ловеч, която е и общински съветник. Организаторите присъдиха и няколко индивидуални приза. Наградата за най-млада състезателка получи Елица Преславова, а Стефка Анастасова бе уважена като най-дългогодишен участник.
Директорът на ловешкия клон на „Асет Банк” Минчо Казанджиев, който е един от основателите на ралито, връчи парична награда на избраната за „най-емоционална състезателка” Натали Събчева. Геновева Владкова пък беше отличена със специален приз за „воля и спортен хъс”.
Участничките в състезанието бяха поздравени от кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Наред с това тя връчи специален плакет на 21-годишния състезател по мотоциклетизъм от гр. Павликени Красимир Димитров – Кантара. В паузите на състезанието той направи зрелищни демонстрации по „стънт” и заслужи овацииите на публиката.
Женското автомобилно рали е стара традиция за Ловеч. То е прекъснато през 1988 г., но през 2004-та е възобновено по инициатива на Община Ловеч и местната организация на Съюза на българските автомобилисти.

В Ловеч се проведе продължаващо обучение за професионалисти по здравни грижи

В Ловеч на 14 април 2018 г. се проведе поредното продължаващо обучение за професионалисти по здравни грижи, в което се включиха медицински специалисти от Многопрофилна болница за активно лечение – Ловеч, Държавна психиатрична болница – Ловеч, ЦСМП, детските ясли, здравните кабинети на училищата, детските градини и социалните услуги на територията на общината. На обучението присъстваха и медицински специалисти от болниците в Троян и Тетевен.
Темата на обучението „Професионалното лицемерие в съвременната практика на професионалистите по здравни грижи“ беше много интересна, актуална и по интригуващ начин за всичките 81 присъстващи беше презентирана от лектора Макрета Драганова – Доцент в катедра „Медицинска етика, управление на здравните грижи и информационни технологии“ към Медицински университет – Плевен. Доц. Драганова е преподавател в бакалавърски и магистърски програми на специалност „Управление на здравните грижи“ по дисциплините: Управление на времето, Управление на здравните грижи, Здравни проекти, Методика на обучението по практика по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, История на здравеопазването и здравните грижи. Преподавател е по специалностите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Опазване и контрол на общественото здраве“ по дисциплината „Долекарска помощ“. Има научна дейност с издадени над 60 заглавия.
Целта на обучението в Ловеч е надграждане на знанията и уменията на медицинските специалисти за по-качествена работа в условията на дефицит на кадри. Да придобиват все повече знания в различни тематични области за по-качествено предлагане на здравните грижи, а освен това да получат обща кредитна оценка, съответстваща на сертификационния курс.
На обучението се разискваха взаимоотношенията на професионалистите по здравни грижи в ежедневната им работа. Обсъди се и проблема с недостатъчния брой медицински специалисти в България, който е характерен и за други страни.
Какво всъщност е професионално лицемерие? Необходимо ли е то и до каква степен? Как да не сме поредното стъпало на лицемера към успеха? Как да се справим, а после да продължим напред след професионално предателство? Интересни въпроси с интересни отговори. Обърна се внимание и на Кодекса за професионална етика на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти.
„Няма съвършени хора. Всеки от нас ще направи или вече е правил грешна стъпка в даден момент от професионалния си път! Но не позволявайте на нечие лицемерие да бъде причина да спрете, да се предадете или да се откажете от нещо! Понякога отнема години, понякога дни, но вместо да се фокусирате върху това как и кога ще се случи, просто се съсредоточете върху продължаването си напред с достойнство!“, каза в заключение доц. Макрета Драганова.
След провеждане на курса, всичките медицински специалисти, присъствали на обучението ще получат кредитни точки и удостоверения. В Ловеч, продължаващо професионално обучение в областта на здравните грижи е традиция от 8 години насам. Обученията се организират от председателят на Регионалната колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Ловеч – г-жа Мимоза Кирова, като форма на продължаващо обучение на медицинските специалисти, членуващи в БАПЗГ.
До настоящия момент в Ловеч са проведени общо 9 продължаващи обучения, организирани от РК на БАПЗГ-Ловеч на различни теми, свързани с актуални проблеми в здравеопазването, като до края на 2018 г. – през месец октомври се предвижда още едно обучение.

30 точки в предварителния дневен ред за сесията в Плевен

30 точки включва предварителния дневен ред за априлската сесия на Общински съвет – Плевен. Заседанието е насрочено за 27 април, петък, от 09.00 часа. На вниманието на съветниците ще са предложение за изменение на наредбата за управление на общинско имущество, отчет за изпълнение на мерките от програмата за управление на отпадъците, годишна програма за читалищната дейност в община Плевен. Ще се обсъжда и предложение за увеличаване числеността на ОП „Управление на общински земи и гори”. На сесията влиза и предложението на кмета за сключване на договор за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” за поемане на дългосрочен общински дълг по реда на Закона за общински дълг. Прочетете още »

Плевенски военни от запаса почетоха годишнината от Априлското въстание

По повод 142-та годишнина от Априлското въстание военни от запаса – членове на СОСЗР-Плевен, СВВБ-Плевен, СВНВУ, ШЗО и РВГ-Плевен, Дружество „Военноинвалид“- Плевен, заедно с Военен клуб-Плевен и граждани на града ни, се събраха пред паметника на Васил Левски. О. з. полк. Ванко Халачев приветства присъстващите, а под полк. Пламен Йончев прочете откъс от поемата за Априлското въстание на поета Ангел Чортов. Прочетете още »

Президентът Румен Радев посети Кнежа

Президентът Румен Радев посети община Кнежа в петък. В читалище „Борба“ президентът се включи в отбелязването на 110 години от създаването на Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в града. Посещението бе част от обиколката на Румен Радев в Северозападна България. Същия ден президентът посети също Монтана и Мизия. „От българското училище зависи дали България ще има достойно място в бъдещето. То се нуждае от подкрепата на институциите и местната власт, за да води България напред“, заяви държавният глава. Румен Радев посочи, че за подобряване на образователната ни система са необходими прогресивни учебни планове и програми, както и вдъхновени, отлично подготвени учители и училищно ръководство, които държат на традициите. Държавният глава се обърна с думи на благодарност към ръководството на гимназията и учителския състав за това, че освен знанията, които дава,  Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ пренася вековната любов на българина към земята и преклонението към  хляба, като внедрява нови, иновативни методи на подготовка. Прочетете още »

Над 11 хиляди данъчни декларации са подадени досега в Плевен

Над 11 хиляди данъчни декларации са подадени в офиса на НАП в Плевен до петък. Общо приетите декларации до този момент в страната са 320 000. Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите лица е подадена по електронен път с ПИК или електронен подпис, сочи статистиката на НАП. От над 11 хиляди подадени декларации в Плевен близо 5000 са по електронен път. Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април. Прочетете още »

С концерт и възторжени аплаузи завърши сезонът на „Фортисимо в клас”

С концерт на Плевенска филхармония с диригент Максим Ешкенази завърши тазгодишното издание на програмата „Фортисимо в клас”, която запознава четвъртокласнците с класическата музика. За шеста поредна година Плевенска филхармония е част от националната програма на Хари Ешкенази за запознаване на децата с инструментите в симфоничния оркестър и с класическата музика. От самото начало на програмата в нея участва СУ „Иван Вазов“, за трети път се включват деца от НУ „Христо Ботев“ и за първи път – от НУ „Патриарх Евтимий“. Прочетете още »

Младежки дебати на немски за Северна България в Ловеч

Проектът „Международни младежки дебати на немски език“ се финансира от Германия и се провежда в 12 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на училищен, регинален, национален кръг и завършват с международен финал. Целта на проекта е да подтикне младите хора на Европа към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване на немски език.

През 2018 година България за първи път се включва в този проект с няколко пилотни езикови гимназии, сред които и Ловешката Езикова, която беше домакин на финала за Северна България. Участваха 8 ученици от 11 клас на езиковите училища в Русе, Монтана и Ловеч. В началото с приветствени думи се обърна директорът Радослав Хитов, който пожела успех на всички участници. Журито, съставено от учители от трите гимназии, избра 4 финалисти, които дебатираха за и против въвеждането на задължителен учебен предмет „Практически умения за справяне в ежедневни житейски ситуации“. Тази тема е особено актуална в някои страни от Европейския съюз. Финалистите Екатерина и Михаел от Русе и Александра и Теодор от Ловеч убедително и аргументирано с много примери защитаваха различните позиции. За победител журито обяви Александра Балканска от 11 а клас на Ловешката езикова гимназия, която ще бъде една от осемте финалисти и ще представи Северна България на националния финал в София през май.

Отложеното автомобилно състезание за жени ще стартира на 21 април

Отложеното поради обявения на 14 април национален траур автомобилно състезание за жени с приложен характер ще стартира на 21 април, събота, от 10 часа. Условията за провеждане остават същите.
Състезанието се организира от община Ловеч и СБА – клон Ловеч, като председател на организационния комитет е кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Директор на състезанието е Ивелин Йончев, зам.-председател е Валентина Янкова.
Ралито се провежда на площада пред ж. п. гарата в Ловеч. За участие се допускат автомобили, разделени по групи в зависимост от кубатурата на двигателя – клас I – до 1400 куб. см, клас II – от 1401 до 1600 куб. см, и клас III – над 1601 куб. см. Един състезателен клас може да бъде формиран, ако се състои най-малко от три автомобила. Отбор се сформира от най-малко два автомобила, като при повече от два автомобила за отборното класиране се вземат двете най-добри времена.
До участие се допускат водачи, притежаващи свидетелство за правоуправление, категория „В“. Водачите трябва да имат и редовна застраховка „Гражданска отговорност“, допълнителна състезателна застраховка не се изисква. Не се изисква предсъстезателен преглед и състезателни лицензии. Автомобилът трябва да е преминал ГТП.
В състезанието се включва майсторско управление на автомобил, което се провежда по приложена схема към програмата. Стартира се от място с работещ двигател. При слалома пилоните се поставят на разстояние един от друг на 8 м. При паркиране в гаражи автомобилът се спира така, че при преден гараж предните гуми да са преминали линията или стъпили на нея, а при заден гараж – задните гуми да са преминали линията или стъпили на нея.
Размерът на гаражите е ширина 2.6 м и дълбочина 5 м. Обръщане посоката на движение в квадрат в размер 10/10 м. Състезателките изпълняват два манша, като за класирането се взема по-доброто време. Самото класиране се извършва по класове и отборно. Победителите ще получат купи, парични награди и плакети.
Крайният срок за записване на участниците в офиса на СБА е 20 април 18 часа. В деня на ралито от 8.00 ч. ще се проведе административната проверка и теглене на жребий за номера.

Животът на пациент бе спасен от плевенския урологичен екип с робот-асистирана операция

Плевенският екип по урологична хирургия към Медицински университет – Плевен извърши робот-асистирана операция, с която спаси живота на пациент само две седмици след прекарана белодробна тромб емболия. Отстраняването на пикочния мехур на пациента се е наложило поради онкологично заболяване. Подобен тип оперативна интервенция се извършва за пръв път в страната, след такова тежко заболяване при твърде възможен летален изход за пациента. Няма налични данни за други подобни случаи в клиничната практика. Прочетете още »

Ден на биоетиката се проведе за пети път в МУ – Плевен

Медицински университет-Плевен отново бе домакин на уникалното за страната ни научно събитие „Ден на биоетиката“, чието начало беше поставено през 2014 г. от проф. д-р Силвия Янкуловска, Декан на Факултет „Обществено здраве“. Поредното пето издание на Деня на биоетиката се проведе под мотото „Етика и медицински технологии“. Откриването бе в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния център. С интензивна програма в един ден бе дадена възможност на всички, които професионално се занимават с биоетика – студенти, докторанти и специализанти от различните медицински специалности, академични кадри и широката общественост да чуят лекции на утвърдени чуждестранни биоетици и презентации на участници от България. Прочетете още »

Заради паднало дърво тролеите за „Дружба“ вървят по ул. „Кирил и Методий“

Паднало от силния вятър дърво в района на училище „Цветан Спасов“ спря движението по ул. „Иван Вазов“ в Плевен тази сутрин. В момента екипи отстраняват падналия на шосето ствол. Движението на тролейбусите не е спирано, заяви за „Зетра“ директорът на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ Ангел Несторов. Колите на обществения транспорт се движат с променен маршрут – през ул. „Кирил и Методий“. При инцидента са съборени три конзоли от тролейбусната мрежа, които след отстраняване на дървото трябва да се възстановят, обясни Несторов. Прочетете още »

През февруари в област Ловеч са функционирали 69 места за настаняване с над 10 легла, от които 42 с една и две звезди, 23 с три звезди и 4 с четири и пет звезди

През февруари 2018 г. в област Ловеч са функционирали 69 места за настаняване с над 10 легла, от които 42 с една и две звезди, 23 с три звезди и 4 с четири и пет звезди. Броят на стаите в тях е 1 797, а на леглата 3 710. В сравнение с предходния месец общият брой на местата за настаняване (функционирали пред периода) се запазва същия, а на леглата в тях намаляват – с 2.5%. Спрямо февруари 2017 г. общият брой на местата за настаняване се намалява с 1.4%, но леглата в тях се увеличават – с 0.5%.
Реализираните нощувки в област Ловеч са 17 432 като 17 024 (97.7%) от тях са от български граждани, а 408 (2.3%) – от чужденци. Спрямо януари 2018 г. нощувките се увеличават с 5.1%. В сравнение със същия период на предходната година през февруари 2018 г. реализираните нощувки се увеличават – с 11.6%.

Фиг.1 Реализирани нощувки в местата за настаняване в област Ловеч по месеци

Приходите от нощувки през февруари 2018 г. са 624 235 лв., като от български граждани са 601 835 лв., а от чуждите – 22 400 лева. Спрямо предходния месец общите приходи от нощувки намаляват – с 2.4% , приходите от нощувки на българи намаляват с 1.0%, а тези от чужденци – с 28.7%. Спрямо февруари 2017 г., през февруари 2018 г. общите приходи от нощувки се увеличават – с 6.3%, като приходите от нощувки на български граждани се увеличават с 8.8%, а приходите от нощувки на чужденци намаляват- с 34.4%.

Фиг.2 Относителен дял на приходите от нощувки от българи и чужденци
в област Ловеч през февруари 2018 година

От 2012 г. статистическото изследване на дейността на местата за настаняване се провежда месечно в съответствие с Регламент № 692/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно европейската статистика на туризма и Регламент № 1051/2011 на Европейската комисия за прилагане на Регламент 692/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно европейската статистика на туризма по отношение на структурата на отчетите за качеството и предаването на данните. В наблюдението се включват категоризирани хотели, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, функционирали през съответния период.
Повече информация и данни за местата за наставане могат да бъдат намерени в рубрика Статистически данни или в информационна система Инфостат на интернет страницата на НСИ.