Home / НОВИНИ

НОВИНИ

Над 2,2 млн. лв. ще се инвестират в изграждането на нов мост над р. Бели Осъм и пътна връзка за Троянския манастир и Орешак

Подписан е договорът за изграждането на нов мост над река Бели Осъм в гр. Троян и на пътна връзка за Троянския манастир и Орешак. За това информират от АПИ. Изпълнител на проекта ще е „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Стойността му е 2 249 993,77 лв. с ДДС и ще се финансира от бюджета на агенцията.
С изграждането им транзитният трафик ще се изнесе от центъра на града и ще преминава през източния му край. Предвижда се построяването на нов мост над река Бели Осъм в град Троян и на пътна връзка между път II-35 Троян – Ловеч и път III-357 Троян – Орешак. Новото съоръжение ще бъде с дължина 43,2 метра. Ще се рехабилитират и 100 метра от съществуващия път II-35 Троян – Ловеч. Отсечката е при входа на Троян и съвпада с улиците „Васил Левски“ и „Крайречна“ в града. Срокът за изпълнение е 12 месеца.

Колите на Google Street View отново ще минат по българските пътища

Това лято, колите на Google Street View ще пътуват отново през България с цел да актуализират локалните данни в Google Maps. Този път автомобилите на Street View ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете.

Street View е популярна функция на Google Maps, която понастоящем е достъпна в над 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Благодарение на тази функция, потребителите могат да гледат 360⁰ графични изображения на различни улици и елементи на културното и национално наследство. Достъпни са и в Google Earth и Google Maps за мобилни устройства.

Street View е налична в България от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина.

Както винаги, Google полага големи усилия, за да защити неприкосновеността на личния живот, като същевременно позволява на всички потребители да се възползват от Street View. Преди всяко публикуване на събраните изображения се извършва обработката със специална технология. Тя замъглява лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите, така че те да не могат да бъдат идентифицирани, като по този начин защитава неприкосновеността на личния живот. Street View разполага с допълнителна функция за премахване на изображения. Потребителите могат да използват бутона „Подаване на сигнал за проблем“ в долния десен ъгъл на всяко изображение.

Обиколката на България ще започне на 25 юни и ще продължи около 2 месеца. Повече информация за Street View и подробна информация за това къде се движат автомобилите в момента, можете да намерите на: https://www.google.com/streetview/understand/

Откраднаха влекач „Ман“ с полуремарке

На 18.06.2018 г. в РУ-Ловеч е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че за времето от 13.00 ч. на 16.06.2018 г. до 13.30 ч. на 18.06.2018 г., в с. Дойренци, обл. Ловеч, противозаконно е отнел влекач „Ман“, с прикачено към него полуремарке, собственост на фирма в гр. Плевен. Работата по случая продължава.

Застреляха два коня край с. Шипково

На 18.06.2018г. в РУ-Троян е получен сигнал за това, че в местност в с. Шипково са убити два коня, собственост на 33-годишен мъж от гр. Тетевен. От извършения оглед на място е установено, че най-вероятно са застреляни с огнестрелно малокалибрено оръжие в областта на корема. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Полицейски операции в Луковит, Тетевен и Троян

За времето от 08,30 часа на 11.06.2018г. до 08,30 часа на 18.06.2018г. на територията на РУ Луковит е проведена специализирана полицейска операция, в резултат на която са съставени 7 акта по ЗДВП, 34 фиша, 1 акт по КЗ и 6 акта по ЗБЛД. Проверени са 3 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 3 обекта по ЗЧОД. Извършени са 4 проверки по ЗОБВВПИ; проверени са 4 места за обществен подслон във връзка с противодействието на незаконната миграция и трафика на хора, образувани са 1 бързо производство и 1 досъдебно производство.

За времето от 08.30ч. на 11.06.18г. до 08.30ч. на 18.06.2018г. на територията на РУ Тетевен е проведена специализирана полицейска операция, в резултат на която са съставени 34 акта по ЗДВП, 35 фиша, посетени са 44 сигнали и са образувани 6 досъдебни производства.

За времето от 07.00 на 11.06.2018г до 07.00 часа на 18.06.2018г на територията на община Троян е проведена полицейска операция, вследствие на която са съставени 63 АУАН, 122 фиша, посетени са 39 сигнали, проверени са 4 обекти по ЗЧОД и са образувани 5 досъдебни производства и 1 бързо производство.

Проливните дъждове предизвикаха свлачище, заради което е затворен пътят между Тетевен и Рибарица в района на село Гложене

Проливните дъждове предизвикаха свлачище, заради което е затворен пътят между Тетевен и Рибарица в района на село Гложене. Има обходен маршрут

Връчиха Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ на автора Павлина Павлова

На тържествена церемония на 18 юни вечерта бе връчена Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ на автора Павлина Павлова. Наградената получи наградата от ръцете на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и писателя Банко П. Банков, първият носител на отличието. Събитието се състоя в салона на Драматичен театър Ловеч, като публиката изгледа и 30-минутен филм за поетесата и писателката Павлина Павлова.

Връчвайки наградата, кметът Корнелия Маринова цитира стих на поетесата Павлина Павлова и каза: „Тя е написала „Аз съм гордата българка с кръв непокорна, която от предците ни взела е плам“. На тази горда българска връчваме наградата!“

„Нека талантливата писателка да запази в сърцето си спомена за тази вечер и като член на ръководството на СБП да направи така, че видни български писатели да гостуват в Ловеч“, пожела Банко П. Банков.

В своето благодарствено слово отличената авторка подчерта, че една от първите книги, от които се е черпила уроци, е романът „Тютюн“ на Димитър Димов. „Тогава не съм си и мислела, че ще застана тук в Ловеч с подобна награда“, каза Павлина Павлова.

След церемонията беше представена постановката „Църква за вълци“ на Драматичен театър – Ловеч.

Наградата „Димитър Димов“ е учредена през 2014 г. по повод 105-годишнина от рождението в Ловеч на писателя. Основните цели на наградата са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя и драматург Димитър Димов, както и утвърждаване авторитета на града като активен културен център. Тя се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист и драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература.

Първият носител на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“ през 2015 година е нашият съгражданин проф. д-р инж. Банко П. Банков.

Павлина Павлова е родена в Павликени, завършила гимназия в Горна Оряховица и висше образование в Университета за национално и световно стопанство София. Работила е като журналист в БНР, в БНТ и като директор „Маркетинг“ на издателство „Български писател“. Издала е 61 книги с поезия и проза. Нейни стихове и разкази са превеждани на много езици.

Павлова е член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено писателско общество „Балкански Декамерон“, на Академията на европейска култура „Орфеева лира“ и на Световната асоциация на писателите криминалисти „AIEP“.

Бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев е подал оставка като председател на Областния съвет на БСП

Бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев е подал оставка като председател на Областния съвет на БСП, стана ясно от декларация, изпратена до медиите.

Пълен текст на документа:

ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП ЛОВЕЧ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Предвид появилата се в публичното пространство информация за повдигнати обвинения срещу дългогодишният кмет на община Ловеч Минчо Казанджиев, на 18 юни на свое заседание Областният съвет на БСП Ловеч изслуша господин Казанджиев. Същия заяви, че е убеден в своята невинност, но подава оставка, като председател на Областния съвет, за да не се свързва случаят с партийната му дейност.
Областният съвет на БСП оценява,че Минчо Казанджиев е един от най-успешните общински кметове в България. Негова основна цел винаги е била да провежда политика, която да отговаря на потребностите на жителите на община Ловеч. По време на трите му мандата община Ловеч е в челните места по усвояване на средства и реализиране на проекти по Оперативна програма “Регионално развитие”. За рязането на ленти и откриването на обекти по време на неговите мандати, в Ловеч са идвали не един и двама министри на ГЕРБ, като работа му е била оценена високо и лично от действащия министър-председател.
Областният съвет на БСП Ловеч, не приема оставката на Минчо Казанджиев. Призовава ме правораздавателни органи за бърза и прозрачна работа по изясняване на случая.

18 юни 2018г.
Град Ловеч

Отбора на ПФК „Литекс“ – Ловеч (набор 2005 год.) е категоричен шампион на провелия се футболен турнир „UHLSPORT CUP“

Отбора на ПФК „Литекс“ – Ловеч (набор 2005 год.) с треньор Христо Данчев е категоричен шампион на провелия се футболен турнир „UHLSPORT CUP“ през периода 15-18.06.2018 год. в КК „Албена“. В крайно оспорвана надпревара младите футболисти спечелиха безапелационно всичките играни срещи и с пълен актив от точки и голова разлика 13-2 гола спечелиха първото място и златните медали. Освен с титлата, тимът от Ловеч се отличи и с две индивидуални награди за най-добър защитник и голмайстор на турнира.

Нарушено водоподаване в част от центъра на Плевен днес

Във връзка с авариен ремонт на водопровод на улица „Иван Вазов” в град Плевен на 19 юни 2018г., вторник, от 09,00 до 11,00 часа е възможно да бъде нарушено водоподаването в района на х-л „Ростов на Дон“. ”ВиК”- Плевен се извинява за причиненото неудобство!

Хванаха крадец от Угърчин

В РУ Тетевен е образувано досъдебно производство срещу 44-годишен мъж от град Угърчин за това, че за времето от 16.00 часа на 05.06.2018 год. до 13.00 часа на 06.06.2018 год. от метален фургон, находящ се в местност в землището на с. Български извор, обл. Ловеч, е отнел чужди движими вещи, собственост на 55-годишен мъж от село Глогово, обл.Ловеч. След проведени оперативно-издирвателни мероприятия са установени и иззети вещите, като е установено, че извършителят на кражбата ги е продал 26-годишен мъж с. Градежница. Работата по случая продължава.

Състезание по силов трибой за аматьори в Ловеч

При голям интерес на 14.06.2018 г. в Младежки дом-Ловеч се проведе състезание по силов трибой за аматьори. То бе организирано от СК „Вароша“-Ловеч.
В надпреварата се включиха 28 тежкоатлети.След оспорвана 4-часова надпревара, бяха излъчени и победителите в три категории. Ето и подробности:

В категория до 70 кг. победителите са:
1-во място Валентин Атанасов
2ро място Стефан Емануилов
3то място Цветомир Димов

кат. до 85 кг. победителите са:
1во място Ангел Желязков
2ро място Денислав Димитров
3то място Преслав Дяков

кат. до 100 кг.
1во място Симеон Георгиев
2ро място Цветомир Дечев
3то място Евгени Тодоров

Плевенският съд остави в ареста сина, обвинен, че е убил баща си с брадва

По искане на Окръжна прокуратура – Плевен съдът взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 26-годишен мъж, обвинен, че убил баща си с брадва при семеен скандал. Битовата драма се разиграла на 14 юни в семейното жилище на плевенската улица „Осъм“, а родителят починал три дни по-късно от раните си в болница. По делото до момента са проведени множество действия по разследването, съобщиха от Окръжната прокуратурата. Своевременно е установен и задържан извършител на престъплението. От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието – престъпление, които се наказват с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съдът е приел доводите на прокуратурата, че са налице двете алтернативно предвидени опасности – реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Съдът е приел, че с оглед събраните данни за личността на обвиняемия, изключително жестокото и брутално отношение към баща му, начина на извършване на престъплението става дума за лице с висока степен на обществена опасност. Без предупреждение синът от близко разстояние е нанесъл със значителна сила фатален удар с брадва в областта на главата на баща си. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

Тържествено връчване на дипломите се проведе в зала „Америка за България“ Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч

Тържествено връчване на дипломите се проведе в зала „Америка за България“ Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч. Отличник на випуска е Радина Караиванова от Свищов, профил немски език, която е с две шестици на двете матури, обяви в началото директорът на Езиковата гимназия Радослав Хитов.

Гости на зрелостниците от седемте паралелки бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, ловчанският митрополит Гавриил, Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството, зам.-областният управител Илиян Тодоров, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч и други.

„Днес пред Вас се открива по нов начин светът. След като имате дипломи от Езиковата гимназия в Ловеч, той е като светъл и широк път. Това е преломен момент във Вашия живот. Продължавайте да мечтаете! Никога големият свят никога не е бил по-готов за Вас, отколкото сега.“

С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави випуска. После тя връчи на 12-те отличници специално поръчана реплика на ключа с герба, който се връчва на почетните граждани на Ловеч. „Нека това е ключът към Вашето бъдеще и успехи и нека той винаги Ви връща в Ловеч“, пожела кметът.

Отличникът на випуска Радина Караиванова получи от министър Николай Нанков раница и електронна книга. Подарък-раници получиха и останалите отличници. Министърът пожела „На добър час!“ на всички зрелостници, да отидат да учат, където искат, но винаги да се връщат при своите семейства и приятели.

Радина Караиванова ще бъде предложена и за национална награда, стана ясно на тържеството.

За постигнати високи резултати в различни сфери грамоти получиха Моника Димитрова, Ванеса Борисова, Теодора Ганчева и други.

Накрая всички наградени и гости си направиха обща снимка за спомен.

Това е юбилейният 65-ти випуск зрелостници от Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, припомни директорът Радослав Хитов, като тази година по резултати гимназията се нарежда на 12 място в страната, а общият успех на випуска е 5.54.

Плевенски автобусни превозвачи се опасяват от закриване на разписания

Автобусни превозвачи от Плевен са силно обезпокоени от предстоящата опасност маршрутните разписания по автобусни линии от републиканската транспортна схема от квотата на Община Плевен в скоро време да бъдат закрити. С помощта на Община Плевен те поставиха проблемите си пред народни представители. На поканата за среща в Община Плевен се отзоваха народните представители Владислав Николов и Ралица Добрева. Домакини бяха Милен Яков – заместник-кмет с ресор „Финанси и икономика”, който е и временно изпълняващ длъжността кмет, както и ръководители на икономически звена. От сдружението се опасяват от закриване на разписания по автобусни линии, предимно Плевен – София и до други областни градове. Мотивите са, че не отговарят на изискването за 60 минутни интервали между курсовете по съответното направление.
„За нас проблемът е сериозен. Ако не спазваме разписания ред, се нарушават законови разпоредби и Община Плевен ще търпи санкции. Ако спазваме законовия ред, хората ще са недоволни, защото няма да имат гарантиран транспорт, а и фирмите в превозваческия бизнес ще са в критична ситуация”, уточни на срещата Милен Яков. Възможността да останат маршрутните разписания е те да се впишат в точката, която по изключение позволява интервалът между два автобуса в едно направление да е по-малко от 60 минути, но не по-малко от 10 минути. „Транспортната необходимост от тези курсове може да бъде доказана след наблюдения на пътникопотока, но за това се изискват подписи и от представители на конкурентните фирми. В 90 % от маршрутните разписания става дума за една голяма фирма с регистрация в столицата”, уточни Величко Великов, според когото изискването за 60 минути интервал между курсовете по едно направление е лобистки текст и е начин за унищожаване на транспортния бизнес от провинцията. „Няма гаранция, че автобус, пътуващ по линията София – Русе или Варна през Плевен, ще се отбие през града и ще има свободни места за желаещи да пътуват. Ако пък има един или двама пътуващи за Плевен, нерядко автобусите ги стоварват дори извън града, което е недопустимо”, каза още той. С помощта на депутатите Владислав Николов и Ралица Добрева още тази седмица е организирана среща при ресорния заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев. Според превозвачите в наредбата трябва да се промени и дефиницията за „направление”. Браншовото сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен готви предложения до „Автомобилна администрация” за разисквания по проблемите и в транспортната комисия в парламента.

Съдът не одобри споразумение на обвинен в заплаха за убийство

Районният съд в Плевен не одобри представеното споразумение между Районната прокуратура в Плевен подсъдим за закана за убийсто. Казусът са връща в Районната прокуратура за последващи процесуални действия. Определението не подлежи на обжалване и протест. Подсъдимият се признава за виновен, че на 24.10.2017 година направил опит да принуди полицейски служител по повод изпълнение на службата му да извърши нещо противно на волята му – да се обади да се видят, като употребил за това заплашване, че ще влезе в училище или в детска градина по негов избор и ще разстреля всички деца заедно с учителката. В поисканото от извършителя споразумение е посочено наказание от шест месеца и 25 дни затвор при общ режим на изтърпяване. Според съда обаче трябва да се завиши размерът на предвиденото наказание, тъй като подсъдимият е осъждан два пъти с наказание лишаване от свобода, което показва, че представлява лице с изключително висока обществена опасност и не следва да продължава да бъде толериран с неефективни наказания. „Очевидно е, че двете наложени наказания до момента на подсъдимия не са постигнали целите, предвидени от законодателя, поради което е последвало и извършването на престъплението, за което е внесено и настоящото споразумение”, се посочва в определението на съда. Според съда наказанието трябва да е не по-малко от 1 година затвор ефективно, поради което предлага промени в споразумението, които да бъдат обсъдени от страните. От изявление на адвоката става ясно, че подсъдимият е реабилитиран по право, не е съгласен с увеличение на наказанието и ще отиде на общ процес, като на него ще пледират за оправдателна присъда.

Плевен е част от “Световен ден на предизвикателството – България спортува“

На 23 юни /събота/ в парк Кайлъка край Плевен ще се проведе Световен ден на предизвикателството – „България спортува 2018”. Световният ден на предизвикателството е проява на Международната асоциация Спорт за всички, която се провежда ежегодно от 1983 г. в над 120 страни на всички континенти. Тя цели да популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. В него могат да вземат участие всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности. За първа година “Плевен спортува” ще стане част от националната инициатива „България спортува”, посветена на активния живот в модерна градска среда. Тя представя на едно място най-обичаните, познати и нови спортни дисциплини. В рамките на събитието всеки посетител има възможност да се включи безплатно в избран спорт, групова или индивидуална тренировка на открито, както и да получи цялостна информация за правилно хранене и здравословен начин на живот. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания, сред които силови тренировки, кросфит, бадминтон, волейбол, футбол и йога. Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години „Детето чудо“, както и тренировки „Мама и бебе“ за проследяване на физическото възстановяване при новородили майки. Мисията за развитие на спортната култура на модерния градски човек е подкрепена от Христо Стоичков, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Евгения Раданова, Илиана Раева, Наско Сираков и много други.
За втора поредна година провеждането на „България спортува“ е обвързано с кауза за изграждане на специален фитнес на открито, пригоден за хора с двигателни увреждания. Събитието ще започне на 23 юни от 10:00 ч. на голямата поляна при тенис кортовете в парк Кайлъка.

Безплатни прегледи за туберкулоза и в Плевен тази седмица

Плевен е един от градовете, в които тази седмица се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза по инициатива на Министерството на здравеопазването. Кампанията „Седмица на отворените врати” стартира във всички областни градове в понеделник и ще продължи до 22 юни. Това е ежегодната проява, чиято цел е да повиши обществената информираност за заболяването и да предостави безплатен достъп до медицински услуги. По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията. По време на проведената през март кампания общо анкетирани за туберкулоза са 3 004 лица. На 1436 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 32-ма души с туберкулоза и 110 с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение, съобщиха от здравното министерство. Инициативата се провежда от 2009 г. За област Плевен домакин на кампанията е Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания на ул. „Кирил и Методий”.

От Плевен изпращат 36-тия ни контингент за Афганистан

Тържествен ритуал по официалното изпращане на 36-ти контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан ще се състои в Плевен. Ритуалът ще се проведе на 22.06.2018г., петък, от 11.00ч. пред параклиса – мавзолей ,,Свети Георги Победоносец” на площад „Възраждане”, съобщиха от командването на плевенския гарнизон.

Стоянка Мутафова гостува в Левски за Парцалевите дни

Град Левски бе домакин на 13-то издание на Празниците на изкуствата Парцалев – 2018-та, посветени на именития им земляк. Акцент в тазгодишното издание бе срещата с голямата актриса Стоянка Мутафова – дългогодишен партньор на сцената и приятелка на Парцалев. В рамките на Празниците на изкуствата в Левски бе открита Художествена изложба живопис и графика на младия художник Евгени Маринов.
Самодейният театър към Народно читалище „Георги Парцалев-1901“ представи постановката „Вражалец“ от Ст.Л. Костов с режисьор Сергей Константинов. Самодейният театрален колектив в Левски е с дългогодишни традиции и носител на редица национални награди.
На 16 юни, в деня на 93–ия рожден ден на големия Парцалев, в Левски гостуваха Стоянка Мутафова и дъщеря й Мария Грубешлиева.
Любка Александрова връчи плакет на Община Левски на Стоянка Мутафова. Впечатляваща с енергията и таланта си на своите 96 години, Стоянка Мутафова си спомни пред левчалии за съвместния творчески път и дълголетното си приятелство с Георги Парцалев, започнали от създаването на Сатиричния театър и продължили до кончината на големия актьор. В разговора бяха припомнени и филмите, и театралните роли на Парцалев. Голямата актриса отговори на много въпроси от публиката.
На срещата в читалището в Левски бе представена книгата на Мария Грубешлиева „Стоянка Мутафова. Добър вечер, столетие мое”. С взетите отпечатъци на ръцете на Стоянка Мутафова бе поставено начало на истинския музей Георги Парцалев, такъв какъвто заслужава, предстои проектиране, каза Александрова. Вълнуващата среща завърши с цветя, аплодисменти и снимки за незабравимото преживяване.

Променят регламента за отглеждане на животни в населените места на община Плевен

Предложение за промени в общинската наредба за опазване на околната среда ще се обсъжда в Плевен. Измененията се отнасят за животновъдни обекти в регулацията на населените места. Промените се предлагат, за да се синхронизира общинската наредба с измененията в закона за ветеринарномедицинската дейност. Според тях общинските съвети определят обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни. Регламентите се отнасят за населените места извън областния център, където е забранено отглеждането на животни. С предложените промени ще се актуализират текстовете за отглеждане на селскостопански животни за лични и стопански нужди в жилищните зони и извън регулацията на населените места. Предложението гласи, че отглеждането на животни и птици не може да става в обекти сгради на по-малко от шест метра от жилищни сгради в съседни имоти, без нотариално заверено съгласие от съседите. За стопански цели в имоти в регулация могат да се гледат до три едри и до десет дребни преживни животни, пет прасета, три еднокопитно, 10 зайци и 100 възрастни птици, като това трябва да става на разстояние не по-малко от 50 метра от обществени сгради, училища, социални и здравни заведения. При неподдържане на санитарно-хигиенни условия или промната им ще се налага глоба от 100 до 500 лева, предвиждат предлаганите изменения.