Home / НОВИНИ

НОВИНИ

Опит за грабеж разбуни село Бръшляница

Опит за грабеж в петък призори разбуни плевенското село Бръшляница. Близки на пострадалото семейство поискаха изселване на трима души, които според тях са виновни за инцидента. Домът на Анатоли Христов и съпругата му Райна е потрошен, след като тази нощ трима души стрелят с газов пистолет в двора, нахлуват вътре и им нанасят побой. Екшънът, продължил не повече от 4-5 минути, се разиграва пред очите на трите им деца. Изпочупена е и наскоро поставената дограма, която още не е изплатена. „Нападателите търсеха пари“, твърди потърпевшият мъж. Жена му успява да отиде в съседната стая, откъдето звъни на полицията. Вероятно уплашени от обаждането, тримата излизат, но навън чупят и стъклото на колата, паркирана пред къщата. Анатоли твърди, че е разпознал нападателите въпреки кърпите на лицата им – двама братя и техен братовчед, криминално проявени и осъждани. Анатоли се занимава с изкупуване на билки и орехи и допуска, че нападателите предполагали, че държи много пари вкъщи. Прочетете още »

Министър Петкова: „Оборудването на АЕЦ „Белене“ се съхранява при спазване на изискванията“

„Към момента половината оборудване за проекта АЕЦ „Белене“ е доставено и то се съхранява при спазване на всички изисквания на руските производители“, подчерта министър Теменужка Петкова пред медии по време на инспекция на площадката, цитирана от пресцентъра на енергийното министерство. В проверката участваха изпълнителните директори на „Български енергиен холдинг“ Петьо Иванов и на „Национална електрическа компания“ Петър Илиев. Преди да започнат доставките има изготвени схеми за разположение на пристигащото оборудване в съответствие с изискванията на заводите производители за консервация, транспортиране и съхранение. Прочетете още »

РУО-Ловеч проверява училище по сигнал

Две майки от Ловеч са внесли сигнали в Регионалното управление на образованието, според които в ловешкото училище „Св. Климент Охридски” първокласниците се приемат и разпределят в паралелки на база на социалния статус и етническия произход на родителите им. Така се разделяли и децата след четвърти клас. В записаното в сигнала се твърди, че тази практика на предварителна селекция на децата и групирането им в два различни класа – един за деца с „добро“ социално положение и произход и друг за деца на социално слаби родители, предимно от ромски етнически произход, в училището се осъществявала вече няколко години. Родителите смятат, че този модел пречи освен на доброто усвояване на знания, и на дисциплината в час.
Разговарях с майките, подали жалбите и още в началото на седмицата издадох заповед и назначих комисия, която да провери всички факти, които са посочени в двете жалби. Очаква се в средата на следващата седмица да представи доклад и констативен протокол, каза за Зетра Еленко Начев, началник на РУО-Ловеч.
Директорът на СУ „Климент Охридски” Валери Христов не отрече, че в училището се обучават деца от различни етноси, но е категоричен, че условията за всички са еднакви. „С училищния автобус извозваме деца от село Дойренци, които са в един клас по желание на родителите си, което беше категорично изразено на родителска среща още през май. Но в никакъв случайне може да се каже, че делим децата”, категоричен бе Валери Христов пред Зетра.
Според действащата в момента наредба, директорът определя класовете. Валери Христов разговарял още през лятото с една от майките, подали жалбите. Тогава тя изразила опасенията си, че може да има разделение на децата по социален статус и етнос. „Направихме родителска среща в началото на септември, на която обявихме класовете, изчаках след това в кабинета си, ако има недоволни родители, такива нямаше”, разказа директорът на СУ „Св. Климент Охридски”. И затова бил изненадан от жалбите.
Ако има нарушения, ние ще вземем веднага необходимите мерки и няма да ги оставим без последствия, заяви началникът на РУО-Ловеч.

Kриминално проявен мъж от с.Владиня е задържан за срок от 24 часа за кражби

53-годишен, криминално проявен мъж от с.Владиня е задържан за срок от 24 часа в РУ Ловеч по подозрение, че в периода от 01 до 14 октомври е извършил кражби от частен дом в местността «Синан тепе» край гр.Ловеч и от къща в с.Дренов. Вещите предмет на престъпление са иззети по надлежния ред. В РУ Ловеч са образувани две досъдебни производства и работата продължава.

РИОСВ – Плевен проверява търговски обекти за употребата на полимерни торбички

Експерти от РИОСВ – Плевен проверяват търговските обекти и задължените лица, пускащи на пазара полимерни торбички. Екоинспекторите следят дали търговците предоставят на крайните потребители срещу заплащане пуснатите на пазара пластмасови торбички за пазаруване, с дебелина до 50 микрона. Безплатното им предлагане на мястото на продажба на стоките или продуктите, с изключение на много тънките пластмасови торбички без дръжки, е нарушение. Нарушение е и използването им за допълнително опаковане или пренасяне на предварително опаковани стоки. Проверяващите следят и за платена продуктова такса на предлаганите на пазара тънки пластмасови торбички. Прочетете още »

Касови бележки за 204 322 лв. са регистрирани от област Плевен в лотарията на НАП

>> Лотарията с касови бележки на НАП отново е в ход. Само седмица след старта, за участие във втората част на играта на данъчните са регистрирани над 470 000 фискални бонове на обща стойност над 8,5 млн. лв. Близо 30 000 от вече регистрираните бележки са от ПОС-терминал. За област Плевен през последната година са регистрирани общо 14 719 броя, като от тях 898 са от ПОС устройство. Общата стойност на регистрираните касови бонове в областта е 204 322 лв. Прочетете още »

21 бездомни и социално слаби хора получиха хранителни пакети

В Националния ден на благотворителността доброволците на Български Младежки Червен кръст в партньорство с Център за работа с доброволци и Община Ловеч по Програма „Младежки дейности” подариха хранителен пакет на 21 бездомни и социално слаби хора, за които църквата „Света Троица” се грижи, като им предоставя всеки ден топъл обяд. За първи път деня на благотворителността се отбелязва в България на 19-ти октомври 2002 година по инициатива на фондация „Щедро сърце“. Датата отбелязва значението на благотворителността в борбата с бедността – една социална епидемия, която дори и днес, в 21. век, продължава да разяжда всички държави по света, без значение какво е цялостното им икономическо и културно положение.
Този ден не е единственият в годината, в който трябва да се сетим, че можем да помогнем на друго човешко същество – той е просто повод да си напомним колко голям късмет имаме в сравнение с други, не толкова облагодетелствани от съдбата, и колко е важно да им подадем ръка в трудните моменти.

Две изложби в Ловеч привличат ценителите на изобразителното изкуство

Две изложби в Ловеч привличат от тази седмица вниманието на ценителите на изобразителното изкуство. Своя изложба в залата на първия етаж на Художествената галерия на 19 октомври вечерта представи Румен Георгиев (40 г.). Художникът е завършил училище „Тодор Кирков“ в Ловеч и след това учи скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Ловчалията дълги години пребивава в Испания, което личи и от част от сюжетите на картините. За характерната светлина на Мадрид говори при откриването директорът на Художествената галерия Валентин Узунов, а „На добър час!“ на това пътешествие в света на красотата пожела д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“ в Община Ловеч.
На 17 октомври пък бе открита впечатляваща изложба на класика Георги Железаров (1897 – 1982), който е съосновател на дружество „Независими художници” (1920) и член на Дружеството на независимите художници преди комунистическия режим. Показани са близо 50 творби (гваш и масло) по повод 120 години от рождението му.
В Ловеч на откриването присъства внучката на художника Радост Железарова, а проявата откри заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. Семейството е запазило значително количество картини от 30-те до 80-те г. на ХХ в. Художникът рисува от натура и виждаме един отдавна забравен облик на родината. Показан е и автопортрет на художника, а част от картините се експонират за първи път пред публика. За Ловеч творецът бе открит благодарение на усилията на мецената Петко Игнатов.
Двете изложби могат да бъдат разгледани до 10 ноември, след което ще бъде открит Есенният салон на ловешките художници.

Тодор Матев, Директор „Продажби на дребно“, „ЧЕЗ Електро България“ АД: Нова структура на „ЧЕЗ Електро България“ АД отразява динамиката и новите предизвикателства на енергийния пазар

– Г-н Матев, „ЧЕЗ Електро България“ АД обяви, че от 1 ноември преструктурира бизнеса си в България. Какво наложи тази промяна?
– Динамиката на процесите на българския електроенергиен пазар през последните години се определя от ключовите думи либерализация и дигитализация. Това налага промяна на бизнес модела на участниците в енергийния сектор, за да бъдат конкурентни и адекватно да отговарят на изискванията на клиентите. Като участник в този процес „ЧЕЗ Електро България“ АД приема изключително отговорно това предизвикателство. Промяната в структурата на дейността на Дружеството е свързана с осигуряване на оптимални условия за обслужване на клиентите ни в новите пазарни условия. Преструктурирането се осъществява след обстоен анализ, в пълно съответствие с изискванията на българското законодателство и в изпълнение на Директива 2003/54/ЕС на Европейския съюз, формулираща правилата, свързани с организацията и функционирането на електроенергийния сектор. Дружеството остава част от Групата на ЧЕЗ в България.
Как новата организация на дейността ще се отрази на клиентите Ви?
– Ние в ЧЕЗ Електро винаги сме поставяли във фокуса на дейността си професионалното и коректно, персонално обслужване на всеки клиент. Специалното ни отношение към клиентите няма да се промени. Напротив, промените, които въвеждаме, целят осигуряване на по-голямо удобство за клиентите, коректност и бърза реакция от наша страна като търговец на електроенергия. Новата организация на дейността ще осигури по-голяма гъвкавост и динамика в обслужването на клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД на регулиран и свободен пазар на електроенергия.
– Кои са промените, засягащи обслужването на клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД?
– За всички клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД от 1 ноември 2017 г. се въвеждат промени, осигуряващи по-голямо удобство и ефективност при контакт с Дружеството. Във всеки Център за обслужване на клиенти на ЧЕЗ ще има обособени отделни гишета за обслужване на клиенти на Дружеството. Освен това, работното време на тези Центрове в 7 областни града се променя. Във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Перник, Кюстендил и Благоевград клиентите ще могат да използват услугите на Центровете всеки понеделник от 08:30 ч. до 18:00 ч., всяка сряда от 08:00 ч. до 17:00 ч., а през останалите работни дни от седмицата от 08:30 ч. до 17:00 ч. За всички останали клиентски центрове работното време остава без промяна. Подробна информация за адресите и работното време на центровете за клиенти на ЧЕЗ ще може да се намери на сайта www.cez.bg.
На телефонния номер на компанията – 0700 10 010, ще бъде активирана отделна линия само за въпроси, свързани с дейността и предоставяните от „ЧЕЗ Електро България“ АД услуги. За контакт с Дружеството клиентите ще могат да използват специално създадения нов имейл адрес info@cezelectro.bg.
– Предвиждате ли промяна в услугите, които предоставяте на своите клиенти?
– Както и досега, клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД ще могат да се възползват от всички услуги, разработени и предлагани от Дружеството. Като лицензиран търговец на електроенергия на свободен пазар предлагаме конкурентни цени за доставка на електроенергия; напълно безплатно, от името на клиентите – регистрация на свободен пазар на електроенергия; индивидуален подход за плащане на задълженията с над 5 800 места за плащане; 9 начина за безкасово плащане на сметки, значителен брой модерни услуги, сред които електронна фактура, sms проверка на сметка, sms известяване при неплатено задължение, дистанционно обслужване. От няколко месеца предлагаме и електронната услуга „Енергиен мениджър“, нов продукт за оптимизиране на енергийното потребление. Чрез него клиентите получават справка за потреблението на електроенергия за 36 месеца назад, анализ на консумацията с идентифициране на възможностите за спестяване на разходи при прилагане на марки за енергийна ефективност. Вече стартира и съвместната ни кампания с верига специализирани магазини, насочена към стимулиране на клиентите за използване на енергийно ефективни електроуреди. Допълнителна информация за специалните отстъпки за клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД при закупуването на такива уреди от конкретни магазини, ще може да се получи на специализираните гишета, които разкриваме в центровете ни за обслужване на клиенти.

Млада жена пострада при пътен инцидент в с.Васильово

На 18 октомври около 12.30 ч. лек автомобил „Шевролет Спарк“ управляван от 25-годишен мъж от гр.Тетевен се е движил в посока центъра на селото, като в същото време на улицата, т.а. «Газ 66» разположен от ляво на пътното платно чрез метално въже и монтираната му лебедка е изтеглял ствола на отрязано дърво. «Шевролет»-ът се е ударил с предната си лява част в металното въже, след което се е преобърнал върху дясната си част. Пострадала е 21-годишна жена от гр.Тетевен, която е пътувала на предната седалка в лекия автомобил без поставен обезопасителен колан. В резултат на удара тя е наранила лицето си в таблото пред нея и в предното панорамно стъкло на автомобила. Жената е транспортирана в плевенска болница с лицеви фрактури, без опасност за живота.
Образувано е досъдебно производство.

Задържаха две момчета, на 16 и 17 години от с.Малиново, които са заподозрени в кражба

В РУ Ловеч за срок от 24 часа са задържани две момчета, на 16 и 17 години от с.Малиново, които са заподозрени, че в нощта на 20 срещу 21 май 2017 год. са проникнали в търговски обект в селото и са отнели телевизор, усилвател, мобилен телефон, 2 златни пръстена с неустановен грамаж, сумата от 900 лв. и бутилка алкохол. Част от вещите предмет на престъпление са издирени и иззети по надлежния ред. Работата по случая продължава.

Прокурори от ловешката Окръжна прокуратура ще се включат в Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Прокурори от ловешката Окръжна прокуратура ще се включат в Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата ще продължи през цялата година.Програмата е насочена към ученици от гимназиалния курс: 8 – 12 клас.
Темите по които прокурорите наставници ще говорят съвместно със съдии са: Представяне на професията прокурор; Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции; Превенция срещу употребата на наркотични вещества; Престъпления извършени от наркозависими лица; Трафик на хора; Децата и компютрите/киберпрестъпления; Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви; Хулигански прояви; Детско насилие; Домашно насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита.
Програмата се провежда за поредна година съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и се реализира с доброволното участие на прокурори, следователи, съдии и съдебни служители от окръжните, районните прокуратури и съдилища в цялата страна.

Лекарите отбелязват своя професионален празник. По този повод кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до всички здравни институции

Днес, в деня на Свети Иван Рилски, лекарите отбелязват своя професионален празник. По този повод кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до всички здравни институции на територията на общината. На този празник трябва да си припомним, че ние нямаме право на грешки. Да следваме примера на Светия монах Иван Рилски, който е приел от царя само плодовете, но не и златото. Така се е увеличила славата му и към него заприиждат ученици от цялата страна,се казва в поздравлението , което кметът на община Ловеч Корнелия Маринова отправи къмздравните работници. Тя припомни всекидневните трудности пред лекари и пациентите и изрази надежда да бъдат преодолени проблемите пред здравеопазването. Пожелавам здраве, търпение и лично щастие на ловешките лекари и служители в здравеопазването, се казва още в поздравлението.

Криминалисти установиха и задържаха четирима мъже за грабежа край Луковит

Криминалисти от ОД МВР Ловеч и РУ Луковит установиха и задържаха четирима мъже за грабежа край град Луковит, за който Зетра информира вчера. Установено е, че от нападнатия водач на товарен автомобил мъжете са взели 100 евро като преди това са му нанесли побой, след което са се отеглили с лек автомобил с габровска регистрация, собственост на 21-годишен, криминално проявен мъж от Дряново. При проведените издирвателни мероприятия собственикът на автомобила и друг 21-годишен негов съгражданин, също криминално проявен са задържани в Дряново и конвоирани до РУ-Луковит. В процеса на работата на криминалистите са установени и другите двама нападатели: 31 годишен и 16 годишен, също от гр.Дряново. Непълнолетното момче е разпитано в качеството на свидетел, а останалите три лица са привлечени в качеството на обвиняеми в присъствието на защитник и им е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

45 са предложенията за сесията на Общинския съвет в Плевен

45 точки влизат в предварителния дневен ред за редовната сесия на Общински съвет – Плевен на 26 октомври. Ще бъдат разгледани предложения относно приемане на нова Наредба № 11 за символите, почетните знаци и отличията на Община Плевен и на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 33 за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на община Плевен. Ще бъде обсъдено изменение на Правилник за устройството и дейността на Център за подкрепа за личностно развитие – Център за работа с деца – Плевен. Прочетете още »

На 78 % е изпълнен годишният план за местни приходи в Община Плевен за деветмесечието

Към 30 септември дирекция „Приходи от местни данъци и такси” към Община Плевен отчита постъпления от местни данъци и такси в размер на 18 307 000 лв. Изпълнението на плана за приходи по данък върху недвижимите имоти е 86 %, данък върху превозните средства – 87 %, данък при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин – 54 % и такса битови отпадъци – 80 %.Изпълнението на плана за приходи от местни налози към 30 септември възлиза общо на 78 %, посочват от общинската администрация. Прочетете още »

Административният съд образува дело и за конкурса за управител на Трето ДКЦ в Плевен

В Административен съд – Плевен е образувано административно дело по подадена жалба от Кмета на Община Плевен срещу Решение № 709/25.09.2017 г. на Общински съвет – Плевен, съобщиха от съда. С оспореното решение Общински съвет – Плевен не утвърждава Протокол от 01.08.2017 г. от заседание на Комисията за провеждане на конкурс за възлагане управлението на „Диагностично-консултативен център ІІІ – Плевен” ЕООД и класиране на кандидатите, като възлага на Кмета на Община Плевен да предприеме необходимите правни и фактически действия за провеждане на нов конкурс за възлагане управлението на „ДКЦ ІІІ – Плевен” ЕООД.
С подадената жалба се иска от съда да се отмени като незаконосъобразно посоченото решение на Общински съвет – Плевен, предвид противоречието му с разпоредбите на наредбата за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Жалбоподателят излага съображения, че то е и неизпълнимо, тъй като не е ясно какво точно му се възлага. Органът, който взима решение за провеждането на конкурс по силата на наредбата е Общинският съвет. Същият орган назначава комисията за организиране, подготовка и провеждане на конкурсната процедура. Предвид тези доводи, жалбоподателят счита, че не са налице правни и фактически действия, които кметът е в състояние да предприеме за провеждане на нов конкурс.

Ловешкият фолклорен танцов състав „Магия“ гостува в Китай

Ловешкият фолклорен танцов състав „Магия“ с ръководител Маргарита Атанасова ще гостува в Китай в периода 19 – 29 октомври. Танцьорите са получили покана да участват във фестивал в град Ханджоу, където се провежда Третата световна развлекателна експозиция и форум в центъра Hangzhou World leisure Expo Co.

Групата, която ще пътува от Ловеч за Далечния изток, е съставена от 20 танцьори и музиканти. Музикантите са учениците Мартин Петров (ОУ „Димитър Димов“, 5 клас) – гайдар и Преслав Стефанов (ОУ „Христо Никифоров“, 2 клас) – тъпан.

Поканата е дошла след кандидатстване с видеоматериал. Одобрената „Магия“ е единственият ансамбъл от България за този фестивал.

Престоят се поема от приемащата страна, а групата заплаща само разходите по транспорта.

Основната тема на Третото издание на Експото е „Свободно време: По-добър живот“, като ще бъде показана градската развлекателна продукция от цял свят с интерактивни елементи за публиката. По предварителна информация участват представители на най-малко 20 различни страни.

Надяваме се нашите изпълнители да покажат богатството и красотата на нашия фолклор.

Предвиден е и научен форум за свободното време, който ще събере международни учени и професионалисти с различен произход, идващи от девет различни страни. Сред основните теми са развлечение и благополучие; развлекателни индустрии, дигитални развлечения и иновации; спортове за свободното време и устойчивост; отдих и развитие на общността; образование за свободното време.

Митрополит Гавриил отслужи водосвет по повод 20 години от създаването на сдружение „Закрила” в Ловеч

Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи пред Катедралния храм „Св. св. Кирили Метоидй” водосвет по покана на Сдружение „Закрила“ – Ловеч. Сдружението е част от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и управлява Дневен център за деца и възрастни с увреждания. Събитието бе по повод 20 години от създаването на Сдружението и се проведе под мотото „Подкрепа, право на избор и човешко достойнство!“.
Целта на Сдружение „Закрила“ е да работи за постигане на достоен и независим живот на лицата с интелектуални и физически затруднения и техните семейства, като обединява родителите, роднините и приятелите на лицата с умствени и физически затруднения и представя и защитава техните интереси.
Митрополит Гавриил насърчи всички присъстващи, като отбеляза, че въпреки трудностите Господ няма да остави никого. Църквата винаги е готова да помогне на хората с интелектуални и физически затруднения и техните семейства, много от които редовно посещават ловешките храмове и присъстват на богослуженията. Организаторите на събитието раздадоха множество награди на отличилите се с помощта си към Сдружението лица. Събитието завърши с богата музикална програма и добро настроение в прекрасния есенен следобед.

Троян – трикратен носител на „Етикет за иновации и добро управление“

За последните шест години Община Троян е трикратен носител на наградата „Етикет за иновации и добро управление“. Признание за труда и работата на троянската администрация. Кметът г-жа Михайлова определи получената награда като каза, че „Това отличие е резултат на много усилия. Нямаше да го постигнем без мненията на гражданите, които са част от процеса на оценяване. Етикетът е основание да си поставим по-високи критерии за в бъдеще“.
Отличието бе връчено на кмета Донка Михайлова на официална церемония, провела се на 16.10.2017 г. в к.к. Албена, по време на заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Кметът на Троян получи наградата от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Самият министър Нанков сподели в профила си в социална мрежа „Днес отличихме 17 общини с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво – 17 отличници, които спазват дванадесетте принципа за добро управление“ и благодари на кметовете на отличените общини за добрата им работа.
„Етикет за иновации и добро управление“ се присъжда на общините, които съблюдават за спазването на принципите: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Намерения за милионна инвестиция представят в Плевен днес

Очакваната голяма немска инвестиция в Плевен, анонсирана преди известно време от премиера Борисов, ще бъде представена и обсъждана днес на поредица от срещи в града. Две от събитията са със свободен вход за всички желаещи граждани. На първата за деня среща представителите на международната компания ще се срещнат с кмета на Плевен Георг Спартански, с областния управител, с директора на Регионалната служба по заетост в Ловеч, която отговаря за няколко области, както и с директора на плевенското Бюро по труда. В следобедните часове всички желаещи ще могат да зададат своите въпроси към представителите на компанията за нейното производство и инвестиционни намерения. Прочетете още »