Home / НОВИНИ

НОВИНИ

Малки приятели на „Спринт“ се забавляваха заедно на куклен театър

В пълна зала и при голям интерес сред децата премина първото от поредицата куклени представления, които компанията за цифрова телевизия и интернет „Спринт“ подарява на децата на своите абонати. Всяка трета събота от месеца до края на театралния сезон плевенски деца, чиито семейства са клиенти на „Спринт“, могат да посетят безплатно детско представление в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Първото представление от програмата, което бе представено през ноември, бе „Франклин“. Децата се забавляваха с малкото костенурче Франклин в постановката на Дориана Василева и с участието на Елица Анева, Анелия Стойнова, Георги Енчев и Емил Николов. Следващият спектакъл от инициативата на „Спринт“ ще е „Безценното камъче“. Прочетете още »

Правителството предоставя 700 хиляди лева на Община Плевен за обекти, свързани с Плевенската епопея

Министерски съвет одобри на заседанието си на 22 ноември целева сума в размер на 700 хил. лв. за Община Плевен. Във връзка с честването на 140 години от Плевенската епопея, кметът Георг Спартански и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев изпратиха писмо до Премиера на служебното правителство Огнян Герджиков, а впоследствие и до Министър-председателя Бойко Борисов за предоставяне на средства за ремонт на паметниците, построени в чест на Освобождението на Плевен от османско иго. Прочетете още »

Предстои третото издание на Международния фестивал на китарата в Плевен

Третото издание на Международния фестивал на китарата в Плевен предстои от 29 ноември до 3 декември. 207 участници от 21 страни ще се състезават в конкурсната програма. 29 изтъкнати китаристи – лауреати на международни конкурси и преподаватели са специалните гости на форума, които ще изнасят концерти и ще имат майсторски класове. Преди три години преподавателят по китара Николай Михайлов заедно със свои съмишленици, партньори и спомоществователи, сбъдва мечтата си да направи китарен фестивал в родния си Плевен. Инструментът е особено популярен в града, над 150 са децата, които се обучават в школите по китара. „Когато бях ученик и в Музикалното училище нямаше паралелка с класическа китара, на мен ми се налагаше два пъти в седмицата да ходя до София, за да изучавам този инструмент. Прочетете още »

Плевенското читалище „Съгласие“ настоява за промени в Закона за читалищата

Читалище „Съгласие 1869“ инициира поредица от срещи с цел промяна в Закона за народните читалища. Ръководството на най-голямото плевенско читалище кани на среща плевенските депутати, на които ще бъдат предложени промени в Закона за народните читалища, стана ясно на пресконференция на председателя на читалището Ивайло Атанасов и юриста Пламен Иванов, член на читалищното настоятелство. Срещата е насрочена за 11 декември. Според читалищните дейци е нужен напълно нов закон, но възможното в по-спешен порядък са промени в сега действащия. Идеите са въвеждане на рестриктивна граница за разкриване на ново читалище в населено място според броя жители, както и разпределението на читалищната субсидия да става единствено при пълно единодушие на комисията. Прочетете още »

830 лева е средната месечна работна заплата в Плевенска област

830 лева е средната месечна работна заплата в Плевенска област през третото тримесечие на годината, съобщи статистиката. В обществения сектор средната месечна заплата е била по-висока, отколкото в частния – 892 лева срещу 804. В сравнено с предходното тримесечие заплатата нараства с 11,5 %. В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие област Плевен е на 12-то място по показател средна работна заплата. Най-висока работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 405 лв., Стара Загора – 1 011 лв. и Варна – 992 лева. В сравнение с останалите области от Северозападния район област Плевен е на 2-ро място по показател средна работна заплата. Прочетете още »

Валидираха пощенски плик и картичка, посветени на Плевенската епопея

Пощенски плик и картичка, посветени на 140-та годишнина от Плевенската епопея и 110 години от създаване на плевенските военноисторически музеи, бяха валидирани в сряда. Специален гост на събитието в Регионалния исторически музей в Плевен бе Симеон Сакскобургготски, чийто дядо княз Фердинанд е сред създателите на плевенските военни музеи. Юбилейните картичка и плик са изработени от художника д-р Ненко Атанасов и представляват компилация от снимки и картини на знакови за плевенската история личности и сгради. Прочетете още »

Задържаха 36-годишен мъж от Ловеч, който е установен да управлява лек автомобил след употреба на дрога

В РУ Ловеч за срок от 24 часа е задържан 36-годишен мъж от града, който е установен да управлява лек автомобил след употреба на амфетамин и метамфетамин. По случая е образувано бързо производство.

Арестуваха двама мъже, превозвали незаконни дърва

На В землището на с. Галата полицейски патрул на РУ Тетевен е спрял за проверка автомобил „Мицубиши L300“ управляван от 34-годишен мъж и спътник на 31-години и двамата от с.Галата. В хода на проверката, в превозното средство са открити около 1.5 кубически метра дърва за огрев от вида цер и бук, без поставена контролна горска марка и е установено, че регистрационните табели на «Мицубиши»-то са издадени за друго превозно средство. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа в РУ Тетевен.По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Предстои дискусия „Пътят на деинституализацията – добри практики и бъдещо развитие“

„Пътят на деинституализацията – добри практики и бъдещо развитие“ е темата на предстоящата дискусия- презентация, организаирана от „Национален алианс за социална отговорност“, съвместно с Община Ловеч и сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“.
Събитието ще се проведе на 23.11.2017г. в гр. Ловеч, ул. „Търговска“ 22, дом „Преслав“, от 13:00 ч. до 15:30ч. в зала 109.
Изявата е насочена към служители, потребители и заинтересовани страни в процеса на планиране и предоставяне на социални услуги в общността и цели въвличане на всички участници в процеса в дискусия по темата. Основен акцент на събитието ще бъде презентиране по темата от потребител на „Център за настаняване от семеен тип“ за деца и младежи с увреждания, който ще представи гледната точка за системата през погледа на преживяното.
Дискусията по темата ще подпомогне предстоящото развитие на процеса, за да бъде социалната система съобразена с нуждите и развитието на вече порастващите деца, изведени от институции през 2014 г. и настанени в резидентни услуги в цялата страна.

Двама мъже от Сопот, направили опит за телефонна измама на възрастни хора са осъдени след одобрено от съда споразумение

Двама мъже от Сопот, направили опит за телефонна измама на възрастни хора са осъдени след одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Троян, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Двамата са били признати за виновни за това, че през август т. г. в Троян, в съучастие с друго, не установено по делото лице се опитали за измамят 77- годишен мъж от града по схемата „полицейска операция за залавяне на телефонни измамници“, като му поискали сумата от 4 260 лв. По същата схема те се опитали да измамят и 78-годишна жена от Троян, която трябвало да им предаде 2 760лв., на портата на дома си. Измамниците, представящи се за полицаи, били заловени от служители на Районното управление в Троян. Двамата извършители са осъдени на по две години лишаване от свобода, което е отложено за изпитателен срок от пет години. Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ организира вечер, посветена на съвременните славянски литератури

Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ организира днес от 17,30 часа вечер, посветена на съвременните славянски литератури. Ще се срещнете с преводачи, които даряват на българския читател новото в славянските литератури, както и с преподаватели, които водят университетски курсове в тази област.

Осъдиха мъж, държал неправомерно огнестрелно оръжие и боеприпаси

Мъж, държал неправомерно огнестрелно оръжие и боеприпаси е осъден след постигнато и одобрено от съда споразумение с Районна прокуратура – Ловеч. Мъжът се признал за виновен и е осъден за това, че в апартамент в ж.к. „ Здравец“ в Ловеч, държал боен пистолет и 75 бр. патрони в различни калибри, без да има за това надлежно разрешение. Осъден е на пет месеца лишаване от свобода, е отложено с три години изпитателен срок. Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

В библиотеката на МУ-Плевен се проведе пореден обучителен курс с докторанти, специализанти и млади учени за подпомагане на тяхното развитие

Габриел Георгиев, директор на библиотеката при МУ – Плевен, в качеството си на експерт проведе обучителен курс на тема „Работа със систематизирана електронна информация (бази данни, библиографска и цитатна справка)“. Габриел Георгиев, който изнася ежегодно лекции в рамките на Докторантското училище, отново подчерта пред докторантите, специализантите и младите учени, че работата по написване на един дисертационен труд включва всички форми и методи на библиографската дейност. В своята презентация той подробно изясни, че се започва с избор на тема, преминава се през различните бази данни, които да удостоверят значението на написания труд, прави се цитатна справка на трудовете на съответния аспирант и се завършва с бибилиография на използваната литература. Прочетете още »

Седем проектни предложения са одобрени за културния календар на Община Ловеч за 2018 година

Седем проектни предложения на местни читалища са включени в културния календар на Община Ловеч за 2018 г. Постъпилите проекти бяха на брой 11, като четири от тях са отпаднали поради недостатъчен брой точки и/или неспазване на условията.
Одобрените проекти са „Великденски фестивал на детската забавна песен „Пеещо яйце“ (200 точки), „Вечерни срещи с ловешките музиканти край реката 2018 г.“ (200т.), „Варошлийски вечери – 2018 г.“ (200 т.), „Възрожденски концерт по случай Трети март“ (196 т.), „Ритъмът на България“ (180 т.), „Хоро под Стратеш“ (154 т.) и „Люлякова ръченица“ (136 т.)

По-слаб ловен сезон в Троян

Въпреки по-слабите резултати троянските ловци отчитат устойчивост на популацията на животинските видове, обект на лов, дължаща се на постоянните грижи, които те полагат за задържане на дивеча.
Месец след старта на сезона ловците от община Троян отчитат малко по-ниски резултати в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от местното сдружение. Инциденти и нарушения обаче няма, сочат редовните проверки, извършвани от Регионалната дирекция по горите – Ловеч, и Районното управление на полицията в Троян. Най-голяма слука в отстрела на дива свиня през изминалия месец са имали ловците от Балканец и Орешак, като успехите – не само техните, но и на останалите им колеги, се дължат преди всичко на постоянните грижи, които те полагат за изграждане на добри хранителни райони, където дивечът да се задържа. В резултат на това популацията на всички видове, обект на лов, е стабилна.
Общият брой на отстреляни сърни за тази година е 91 спрямо миналата – 95, а на дивите свине – 305 спрямо 369. Много добра борба се води срещу хищниците. До момента троянските ловци са отстреляли 2 вълка, 129 чакала, 72 лисици, 4 бялки и 8 язовеца.

С молитвата „Отче наш“ започна вечерта, посветена на християнското семейство в приземния храм „Въведение Богородично“ при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч

С молитвата „Отче наш“ започна вечерта, посветена на християнското семейство в приземния храм „Въведение Богородично“ при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.
Днес, на 21 ноември, Българската православна църква чества Въведение Богородично – Ден на християнската младеж и православното семейство, припомни в началото Ловчанският митрополит Гавриил. „Наша задача и дълг е да подготвим децата за живота, защото бъдещето на родината зависи от младите хора. Семейството трябва да бъде една домашна църква, а църквата е там, където има любов и самопожертвователност на единия в името на другия“, припомни Негово Високопреосвещенство.
В словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова каза: „Този празник се чества самостоятелно още от далечната 715 година, когато човечеството усеща значимостта на семейството. Семейството е съжителство, в което децата получават най-важните житейски уроци, развиват възможностите си, показват таланта си. Затова днес посланията ни са към всички млади хора, да създадат свой дом – една изконна християнска ценност“.
Кметът изрази тревогата си, че днес мнозина предпочитат да живеят не в семейства, а да просто съжителстват. „Поемането на отговорност е сред големите уроци на семейството, и пред обществото, и пред Бога“, припомни Корнелия Маринова.
Сред официалните гости на празника бяха заместник кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, както и заместник областният управител Илиян Тодоров.
В пъстрата концертна програма взеха участие деца и ученици от ловешките детски градини и училища, както детският църковен хор „Архангелский глас“ при Ловчанска митрополия с диригент Юлия Тодорова. Изпълнителите бяха възнаградени с бурни аплодисменти.

Предстои анализ на услугите, предоставяни от Община Плевен на гражданите

147 са административните и техническите услуги, които предоставя на гражданите Община Плевен. Те са регламентирани в общинската Наредба 17. Очаква се на всички услуги и регистри в Община Плевен да бъде направена инвентаризация от страна на Министерски съвет. Това е необходимо за електронното управление, в което ще се включат всички общини, каза за „Зетра“ секретарят на Община Плевен Паулина Кирова. Тя е изготвила справка, в която се прави съпоставка между предоставяните услуги от Община Плевен и другите общини в страната. Прочетете още »

В плевенското село Беглеж отбелязаха Деня на християнското семейство

В плевенското село Беглеж отбелязаха Деня на християнското семейство с тържество в училището и с молебен в местната църква „Възнесение господне“. За празника в Беглеж пристигнаха гости – хора на изкуството, икономисти и преподаватели от София, отскоро обединени в Национален комитет „Свети Иван Рилски“. От над 15 години като доброволци те се опитват да напомнят на българските семейства за този празник и той да се отбелязва подобаващо. Тази година за първи път на този ден посещават извънстолично училище. Прочетете още »

Архитекти ще обсъждат покриване на коритото на Тученишката река в Плевен

Среща с плевенските организации на архитекти за възможностите за покриване на Тученишката бара инициира главният архитект на Община Плевен арх. Светослав Митев. Въпросът за покриване на част от коритото на Тученишката река, известна сред плевенчани като Барата, е повдиган неколкократно през годините с идеята там да се открият нови паркоместа и така да бъдат освободени от спрени коли платната на улица „Дойран“. Досега обаче това не се случи, основно заради възражения, свързани с евентуално прииждане на водите на реката при обилни дъждове. „Ние не говорим за пълно покриване на Тученишката бара, а частично на отделни участъци, което да даде възможности за обособяване на паркинг места. Прочетете още »

Определят прилежащите части към блоковете в Плевен, за които ще се грижат обитателите

Община Плевен ще започне поетапно да определя прилежащите части към всеки жилищен блок в града, за да е ясно кои площи се поддържат от местната власт и кои са ангажимент на гражданите. Това съобщи на седмичното оперативно заседание кметът Георг Спартански. По общинската наредба поддръжката на прилежащите към жилищните сгради площи е ангажимент на обитателите им. Кои точно части са прилежащи се определят или по инициатива на домоуправителите, или по инициатива на местната администрация, поясни кметът. Георг Спартански изрази задоволство от това, че вече на много места плевенчани сами поддържат и почистват околоблоковите пространства. Прочетете още »

Започва нова процедура по извеждане на общински наематели в Плевен

Започната е процедура по прекратяване на наемните отношения с наематели на къща на бул. „Георги Кочев“ 56, съобщи на седмичното оперативно заседание в Община Плевен Полина Георгиева, директор на общинското предприятие „Жилфонд“. Това става след проверка, при която за пореден път е констатирана незаконна търговия със стари коли и части от тях в общинските имоти. Част от колите са били върху три свободни общински терени в близост. Там по-рано е имало опасни за обитаване къщи, собственост на общината, които вече са съборени. Прочетете още »