Кметът на Ловеч поздрави българския патриарх Неофит за рождения ден

Кметът на Ловеч поздрави българския патриарх Неофит за рождения ден

По повод рождения ден  на българския патриарх Неофит – 15 октомври, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес и плакет „С най-добри пожелания“ до духовния водач на Българската православна църква.

В посланието се подчертава:

„С радост си спомняме, че житейският Ви път е трайно свързан с нашия край.  Вашето монашестко подстригване става през 1975 г. в Троянския манастир, където получавате  името Неофит. През всичките следващи години Вие смело и открито поддържате идеята за пълна самостоятелност и ненамеса на държавата в религиозната дейност и църковно управление, заради което спечелихте народната любов.  Отдавате сили и талант за възстановяването на Духовната академия като Богословски факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и сте избран за пръв декан. След 1992 г., като главен секретар на Светия Синод, по време на разкола в БПЦ, имате важна роля за освобождението на окупираната Синодална палата. Вече български патриарх, на 30 април  2017 г., осветихте нашия нов катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий”,  като се включихте в първата Света литургия. Това участие още се помни  в Ловеч.“

Посланието завършва с пожелания за крепко здраве, още дълги години духовна дейност и всеотдайна служба в името на вярата.

Патриарх Неофит отбелязва 75-ата си годишнина в уединение и молитва. Този път той няма да посети Троянския манастир, както правеше години наред. Решението е във връзка с епидемиологичната обстановка в страната.

Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. Подстриган е за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир. След кончината на патриарх Максим, на 24 февруари 2013 г.  Неофит е избран за патриарх на БПЦ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.