Заседава Съвета по етнически и интеграционни въпроси

Заседава Съвета по етнически и интеграционни въпроси

В Областна администрация заседава Съвета по етнически и интеграционни въпроси, ръководено от зам. областния управител Сашо Данков. Той акцентира върху приетата национална стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 г. България е единствената страна от Европейския съюз, която прие стратегическия документ с решение на висшия орган на държавната власт в една демократична държава, какъвто е парламентът.
Стратегията обхваща шест приоритетни области на интеграционната политика – образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. Последните четири никога не са включвани като направления в стратегическите документи, подчерта Данков по време на представянето на документа.
Планът за действие към стратегията е структуриран за изпълнение в два периода – 2012-2014 и 2014-2020 г. Първият съвпада с инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.
Извън преброяванията на населението, данни по етнически признак не се събират. Тези, с които разполагат например дирекциите „Бюра по труда” са на основата на доброволно самоопределяне на регистриращите се.
На заседанието стана ясно, че до края на януари 2013 г. трябва да е готова областна стратегия, а всички общини на територията на областта съответно общински планове за действия. Областното планиране следва да обхване цели, задачи и мерки, отнасящи се до българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация. Общинските планове за действия пък следва да се базират на съответен анализ на потребностите и спецификите на местните общности. Желателно е те да бъдат максимално конкретни и да бъде отбелязано кои от дейностите могат да се осъществят с местен финансов ресурс и кои с друг такъв, бе подчертано още на заседанието.
Основната цел е да се постигне планиране, изпълнение и мониторинг на интеграционната политика на държавно, областно и общинско ниво, както и синхронизиране на визията за развитието на етноинтеграционните процеси, стана ясно още на работната среща, в която участваха представители на общините, на всички териториални структури на изпълнителната власт и други заинтересовани страни.