Резултатни действия с имота на Регионален исторически музей в Ловеч са направени само от областните управители на ГЕРБ

Резултатни действия с имота на Регионален исторически музей в Ловеч са направени само от областните управители на ГЕРБ

Резултатни действия с имота на бул. „България” №17, ползван от Регионалния исторически музей в Ловеч, са направени само от областните управители на ГЕРБ, сочат документите на Областна администрация.
На 12 май 2010 г. след среща с тогавашния губернатор Николай Нанков, директорът на музея Иван Лалев в своя докладна казва: „Дължа да ви уведомя, че голяма част от покривната конструкция е прогнила и се нуждае от подмяна. На северната страна на покрива има пропадане и съществува реална опасност за злополука от падащи предмети. Налице са условия и предпоставки за унищожаване на експонати с голяма историческа стойност. Въпреки разговорите и изпратените уведомителни писма до ръководството на община Ловеч, конкретни действия към настоящия момент не са предприети”.
На 3 юни 2010 г. в писмо до Министерство на културата /с копие до Иван Лалев/ Николай Нанков иска да се вземат мерки за ремонт на обекта, като подчертава, че собствеността е смесена – частна и държавна в лицето на културното министерство.
През септември същата година в Областна администрация е получен отговор, подписан от тогавашния зам.-министър Тодор Чобанов. В него се казва: „Със заповед на кмета на община Ловеч от 1992 г. от актовите книги за държавна собственост е отписана ¼ идеална част от двуетажна къща, актувана с горепосочения акт /№148 от 28.02.1963 г./ за държавна собственост. Министерство на културата не разполага с акт за държавна собственост, съставен след влизане в сила на Закона за държавната собственост /обн. ДВ,бр. 44/1996 г./ и не упражнява права на управление върху имота. Регионалният исторически музей е регионален културен институт – самостоятелно юридическо лице със самостоятелен бюджет като съгласно чл. 40, ал. 2 от ЗКН регионалните музеи се финансират от общините, на чиято територия са седалищата им, както и от вноски, които правят в бюджетите им общините, на чиято територия регионалните музеи развиват дейност”. В заключение министерството е категорично: „…няма основание да вземе отношение по проблемите и финансирането на имот, който не е негова собственост”. За всичко това са информирани по надлежния ред и кметът на община Ловеч, и директорът на музея Иван Лалев.
След като никакви мерки не са взети от общината още през 2010 г., нова докладна се получава в областна администрация от директора на Регионалния исторически музей на 5 юни 2012 г., след пропадането на покривната конструкция. Ден по-късно Областният управител на Ловеч Ваня Събчева, наследила поста от Николай Нанков, информира кмета на общината за това, което той и без друго знае – имотът на бул. „България” №17 се ползва от Регионалния музей, а „…регионалните исторически музеи се финансират от общините, на чиято територия са седалищата им, на осн. чл. 40, ал. 2 от ЗКН”. И завършва с: „…необходимо е да подадете заявление за отписване на цитираните по-горе имоти от актовите книги за държавна собственост” /става дума за два имота, ползвани от музея/.
След тази инициатива на областния управител заявление вече е подадено и от август т. г. сградите, ползвани от Регионалния музей в града, са деактувани и предадени в собственост на община Ловеч. Преди това областният управител лично прави оглед на помещенията и в писмо до Министерство на култура от 6 август т. г. изисква становище по отписването на имотите от актовите книги за държавна собственост и предаването им на община Ловеч, каквото искане вече е отправено и от кмета на общината.
На 29 август министър Вежди Рашидов уведомява областния управител, че „Министерство на културата не възразява да бъде извършено деактуването на имотите на бул. „България” №17 и административната сграда в АИР „Вароша” и те да бъдат предоставени в собственост на община Ловеч”.
С действията си областните управители Николай Нанков и Ваня Събчева са изпълнили искането на директора на Регионалния музей и на кмета на община Ловеч за уреждане собствеността върху имотите, ползвани от културната институция според действащите към момента законови изисквания. Впрочем през годините са налице и значителни промени в законодателството, касаещо паметниците на културата и музеите, като действащият закон за културното наследство е в сила от април 2009 г. и именно неговите разпоредби дават основание имотът да бъде предаден на община Ловеч. И нападките на народния представител Димитър Горов са напълно неоснователни. Той обаче е прав в едно – „от 1996 до 2006 община Ловеч е получавала постоянни откази за прехвърлянето на къщата”, като пропуска да подчертае, че в периода на управление на неговото правителство въобще не са отправяни искания за решаване на казуса.
Областните управители от правителството на ГЕРБ Николай Нанков и Ваня Събчева, демонстрирайки ясна политическа воля за развитието на културната институция в града, с предприетите от тях резултатни действия дават пълна свобода на община Ловеч, което пък от своя страна би трябвало да допринесе за създаване на необходимите условия за съхраняване на богатото културно-историческо наследство на Регионалният исторически музей. И вместо от БСП да хабят толкова енергия да се оправдават, нападайки държавата, по-добре би било да я насочат към ясна визия за развитието на културния институт, и да предприемат чрез община Ловеч действия да съберат по подходящ начин цялото богато историческо наследство и го изложат за жителите и гостите на града, за развитието на туризма в региона, каквито намерения шумно декларират в последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *