Home / НОВИНИ / Плевенска филхармония с концерт, посветен на 120-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров

Плевенска филхармония с концерт, посветен на 120-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров

Симфоничен концерт, посветен на 120-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров, ще представи Плевенска филхармония на 17 януари. Плевенските филхармоници ще бъдат дирижирани от Константин Добройков от Държавна опера Пловдив. Солист ще е цигуларят проф. Марио Хосен.
В програмата: Панчо Владигеров – Концерт за цигулка и оркестър №1 , Рапсодия „Вардар” Паганини – Вариации за цигулка на една струна „Моисей в Египет”.

Константин Добройков е диригент в Държавна опера Пловдив и от 2013 г. е един от нейните основни двигатели. През 2014 г. той е поканен от Държавна филхармония в Кошице, Словакия, където провежда три концерта в два последователни сезона. След това работи с радио симфоничния оркестър на Братислава. Между 2011 г. и 2013 г., Константин Добройков е помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Бостън, работи върху балетни постановки в Бостънския университет и Университета на Северна Каролина.  Проф. д-р Марио Хосен прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с международна репутация, Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Като солист на едни от най-известните световни оркестри той е гост на Симфоничен оркестър Чайковски на Московското радио, Оркестърa на Миланската Скала, Софийска филхармония, Виенския камерен оркестър, Английския камерен оркестър, Academy St. Martin and the Fields, Филхармония Брукнер , Кралската Филхармония, Симфоничния оркестър на радио София. Носител е на много престижни награди. Смятан е за един от най-добрите интерпретатори на Паганини. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на творчеството на Паганини за едно от старите и престижни музикални издателства в света „Musikverlag- Doblinger“ Виена. Хосен свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артистичен директор на международен музикален фестивал „Варненско лято“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.