Омбудсманът Мая Манолова заяви, че могат да отпаднат таксите в детските градини в Ловеч

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че могат да отпаднат таксите в детските градини в Ловеч

Отпадането на таксите за детските градини и детските ясли е най-високо възвръщаемата инвестиция, която общините биха направили, защото децата, които са били в детски заведения и в предучилищна подготовка почти не отпадат от училище. Това коментира омбудсманът Мая Манолова по повод решение на ОбС-Ловеч за премахване на таксите и оспорването на законността на решението от кмета на общината. Манолова смята, че заплащането от родителите на предучилищното обучение е нечестно спрямо гражданите, защото този вид образование е задължително.

„Това е и една изключително важна реална стъпка, която можем да направим за преодоляване на демографската криза. За област като Ловеч, която е в първата тройка по отрицателен демографски растеж, отпадането на таксите за детските заведения е една прекрасна положителна стъпка. В крайна сметка трябва да се правят конкретни и реални неща. Всички ние сме изговорили маса неща за това как ще изчезнем, като нация, как демографската катастрофа е най-големия проблем пред българската нация. От друга страна конкретни, реални стъпки не се правят“, каза Манолова в Ловеч. 

Омбудсманът Мая Манолова проведе срещи с кмета Корнелия Маринова и Ловчанския митроиполит Гарил. Тя беше в Ловеч за да посети   Дневния център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Там има получен сигнал за настанено дете, с което персонала трудно се справя. Провека е усановила,че момчето не би трябвало да е настанено в дома, но към момента живее там .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *