Home / НОВИНИ / Потомци на съратници на Левски в „Час по родолюбие“ в село Гложене

Потомци на съратници на Левски в „Час по родолюбие“ в село Гложене

Конференция за 180-ата годишнина от рождението на Васил Йонков – Гложенеца събра цели родове на поборници
В село Гложене, Тетевенско, се проведе конференция по повод 180 години от рождението на Васил Йонков – Гложенеца. Събитието бе организирано от Ваня Давидова – председател на читалището в Гложене. Форумът бе уважен от Мария Стойчева – председател на Общински съвет Тетевен, Свилен Русинов – зам.кмет на община Тетевен, Милчо Милчев – кмет на Гложене.
“Кой е Васил Йонков-Гложенеца?” – емоционално звучеше есето на ученика от Гложене Борислав Цачев, получил първа награда на Национален литературен конкурс в Разград, 2018 г. Теодор Тончев, главен уредник в Регионалния исторически музей Ловеч, разкри нови данни за ролята на Васил Йонков – Гложенеца в комитетската мрежа 1871-1872 г.
Цонка Петкова, уредник в Градския исторически музей Тетевен, говори за връзките на Васил Йонков с Тетевенския революционен комитет. Албена Йончева, главен библиотекат в Регионална библиотека Ловеч, направи библиографски обзор за Гложенеца и Гложенския революционен комитет.
Ваня Давидова сподели мисли за етиката и духа на старите гложенци през призмата на писмото от монах Данаил /Дико Влахов/ до Димитър Страшимиров. Катя Гечева от Държавна агенция архиви Габрово направи преглед на дейността на Никола Илиев – гложенец, кмет на Ловеч, като с това постави началото на изследване на родовата памет в Гложене.
Първи откликна на идеята за запазване на родовата памет родът на Дико Йотов Влахов, който е дал 5 членове в революционния комитет на Васил Левски в Гложене /Дако, Иван, Дико, Дона и Кина Влахови/. Вергиния Йорданова Влахова – Войнова от Благоевград представи живота на дядо си Иван Диков Влахов след Освобождението 1878 г. Като член на революционния комитет на Левски в Гложене той е изпратен в Учредителното събрание 1879 г. , Търново, представител от Ловчанския окръг. Името му е и сред участниците в Четвъртото обикновено народно събрание /1884-1886 г./, а животът му продължава като стамболовист и управленец на село Малорад, Врачанско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.