Home / НОВИНИ / Кръгла маса на тема „Съдът близо до хората“в Луковит

Кръгла маса на тема „Съдът близо до хората“в Луковит

На 17.04.2018 г. от 11:00 ч. в гр. Луковит, в залата на хотел „Дипломат Плаза“ ще се проведе кръгла маса на тема „Съдът близо до хората“. Събитието се организира от фондация „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ), съвместно с Районен съд – Луковит.
На кръглата маса ще се дискутира върху възможностите за сътрудничество между съда, различните институции на местната и изпълнителната власт, и гражданите за понижаване на криминогенната обстановка. Подобен подход предвижда използването на мерки, различни от класическата наказателна репресия. Актуалната ситуация в съдебния район на РС-Луковит, както и съществуващите практики за работа с изложените на риск непълнолетни и малолетни жители на общината, хора страдащи от зависимости или психични заболявания, както и ресоциализацията на бивши затворници, ще бъде представена от съдия Владислава Цариградска.
Специален гост на събитието ще бъде съдията от Върховния съд на щата Ню Йорк, САЩ, г-н Алекс Калабрезе. Съдия Калабрезе гостува в България по покана на БИПИ, в рамките на проект „Мрежа на американските съдии за България“, изпълняван с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.
Алекс Калабрезе е основател на първия общностен съдебен център в Съединените американски щати, в който се разрешават казуси от наказателното, семейното и имущественото право. Мисията на центъра е да установи и да се занимае с причините, поради които едно или друго обществено отношение се е изострило до такава степен, че то да не може да бъде решено без намесата на съда. Целта е да се „лекуват“ предпоставките за социалните напрежения, а не толкова техните симптоми, и в частност да се намалят рецидивизмът и броят на т. н. „вечни обвиняеми“. Общностният съдебен център, създаден от съдия Калабрезе, е в основата на цяло движение на общностните съдилища. На базата на неговия модел се създават такива съдилища на много места в САЩ и по света. Този подход за решаване на проблеми е обект на национално и международно внимание и за работата на съдия Калабрезе са информирали големи световни медии като „Гардиан“ и „Ню Йорк Таймс“.
Събитието ще бъде открито от кмета на община Луковит, г-н Иван Грънчаров, и ще присъстват представители на областната и местната управа, съдии, прокурори, адвокати и гражданският сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.