Езиковата гимназия в Ловеч отбелязва своя училищен празник

Езиковата гимназия в Ловеч отбелязва своя училищен празник

Словото на кмета Корнелия Маринова беше прекъсвано от бурни аплодисменти и знаци на одобрение

Дойдох на вашия празник с три задачи – да ви благодаря, да се извиня и да ви кажа нещо лично. Тези думи на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова заковаха вниманието на пълната зала с представители на Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“, която на 13 април преди обяд отбеляза своя училищен празник.
В пълнената зала на Драматичния театър Корнелия Маринова благодари на учениците, че са положили усилия и труд, за да станат възпитаници на едно специално училище. Кметът се извини за създадените неудобства по време на мащабния ремонт в центъра на града, като припомни, че дейности ще привършват в края на октомври. Освен това тя изрази горещите си чувства към учители и ученици, като нарече Езиковата гимназия храм, какъвто е нашият катедрален храм. Словото беше прекъсвано от бурни аплодисменти и знаци на одобрение.
Корнелия Маринова връчи на директора на гимназията Радослав Хитов поздравителен адрес и специално изработен кристал с образа на Ловешката крепост. „Пазете вашата духовна твърдина така, както сме пазили крепостта през вековете“, пожела Корнелия Маринова.
Поздравления произнесоха също и областният управител Георги Терзийски и изпълняващият длъжността началник на РУО – Ловеч, Иваничка Буровска.
В стъпителните си думи директорът на гимназията Радослав Хитов подчерта, че Ловеч е „столица на чуждоезиковото обучение“ поради създадения тук през 1881 г. Американски колеж. После той обяви, че ежегодната награда „Екзарх Йосиф Първи“ отива при колежката Маргарита Калчевска, бяха връчени и други награди на изявени ученици.
Гости на празника бяха депутатите Калин Василев и Милко Недялков, председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов, философът Цочо Бояджиев, педагогът и писател Найден Ангелов и други. Тази година от празника отсъстваше Ловчанският митрополит Гавриил, който имаше предварително поет ангажимент в Тетевен.
Празничният ден продължи с художествена програма и ученическа постановка на абитуриентите. Под режисурата на Слава Георгиева младите актьори играха „Щуро племе“ от Йосиф Венков по текстове на Славе Македонски.
Община Ловеч, пресцентър
13.04.2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *