При подчертан интерес премина прожекцията на филма „Звярът е още жив“

При подчертан интерес премина прожекцията на филма „Звярът е още жив“

При подчертан интерес премина прожекцията на филма „Звярът е още жив“ (2017 г.) и срещата-дискусия с режисьорите Мина Милева и Весела Казакова на 20 март в малката зала на Драматичен театър Ловеч. Ловешката културна общественост обсипа с въпроси авторите, тъй като техният филм разказва за малко познатата антикомунистическа съпротива на т. нар. „горянско движение“ през 50-те години на 20 век.

Към срещата се присъедини и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници. Публиката бе впечатлена от широката палитра на филма, който освен че разкрива досието на дядото на Мина Милева, показва и съвременната политическа сцена в Великобритания, Куба, Гърция, Испания и у нас. „Звярът е още жив“ се опитва да отговори на най-важните въпроси от най-новата ни история, като ги поставя в един широк контекст.

„От публиката повдигнаха въпроса за остарялото ни образование и че този период липсва в него. Но в новата учебна програма благодарение на просветния министър Красимир Вълчев този период на комунистическите лагери вече ще се изучава. Имаме и учители, които не от вчера работят по този въпрос. Съвсем наскоро открихме изложба на двама млади творци на тема лагера „Слънчев бряг“. Чудесно е, че и още една изложба за лагера Белене ще ни гостува в петък. Още по-хубаво е, че една политическа инициатива като шествието-поклонение до лагера се утвърди през годините. Всичко това е доказателство, че паметта за близкото минало е жива. Но паметта трябва постоянно да се „,захранва“, защото иначе избледнява. Това правим като ръководство – малко по малко променяме старото статукво в града ни, защото темата за комунистическите лагери доскоро беше тема-табу“, каза още Корнелия Маринова.

Авторите разказа как са протекли снимките у нас и в чужбина, как е бил посрещнат филма от представителите на БСП, още – къде и как може да се види техния филм, кога ще бъде качен в Ютуб, раздадоха много автографи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *