Home / НОВИНИ / Троян беше посетен от журналисти, туроператори и блогъри, част от информационен тур в областта на креативния туризъм

Троян беше посетен от журналисти, туроператори и блогъри, част от информационен тур в областта на креативния туризъм

Троян е една от спирките на информационен тур „Creative Bulgaria”, който се провежда в страната ни от 28.02. до 05.03.2018 г. Програмата на събитието обхваща творчески форми на туризъм и местни продукти в общините София, Троян, Велико Търново, Габрово и Пловдив. Събитието се провежда по повод влизането на Габрово в мрежата на Творческите градове на ЮНЕСКО. Троян, както и останалите общини, представят своя туристически потенциал и възможности.
Какво е креативен туризъм? Една от най-динамичните и развиващите се форми на устойчив туризъм в световен мащаб, която свързва локалните традиционни ресурси и творческия потенциал на местното население с новите очаквания на туристите. На преден план в туристическата индустрия все повече стои преживяването. Новите пътешественици искат да опознаят като докоснат, преживеят, направят, научат, усетят и вкусят. Различни форми на арт резиденции, обучение в занаяти, танци, посещение на фабрики, дестилерии, кулинарни курсове, работилници, преживявания сред розите в България, в оризовите полета в Тайланд или пък сред френската лавандула … всичко това днес се приема като висок клас туризъм, който провокира нашата креативност и дестинациите се приемат на сетивно и емоционално ниво.
Троян домакинства на своите гости на празника Баба Марта, като в програмата на гостите бяха включени: посещение и презентация в Информационно-културен център гр. Троян (ИКЦ), дегустация на една от емблемите – троянска сливова ракия; посещение и разходка в изложбените зали на НИХЗИ – с. Орешак, както и посещение на третия по големина манастир в страната – Троянски манастир „Успение Богородично“, с. Орешак. В ИКЦ гостите бяха посрещнати освен от домакините и от екип от Център за подкрепа за личностно развитие Троян, които закичиха посетителите с ръчно изработени мартеници.
Подборът на участниците в събитието се осъществи със съдействието на мрежата за креативен туризъм, международната мрежа за Нови дестинации, Асоциацията за индустриален туризъм “I’m local” и Тайванската асоциация за екологичен и приключенски туризъм TEATA. Общо 24 участници от Великобритания, Испания, Швеция, Тайланд, Мароко, Полша, Румъния, Гърция и Австрия посетиха нашия 150-годишен град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.