Home / НОВИНИ / Кметът на Община Левски Любка Александрова: 3 март е рождената дата на днешна модерна България

Кметът на Община Левски Любка Александрова: 3 март е рождената дата на днешна модерна България

„Трети март е рождената дата на днешна модерна България“. С тези думи кметът на Община Левски започна приветствието си към жителите и гостите на града и общината по случай 140 години свободна България. ”Трети март е мечта на Левски и Ботев и на поколения свободолюбиви българи, които пет века полагаха глави, ум, усилия и богатство в името на Свободата”, посочи Александрова и припомни историческите събития, довели до Освобождението на България. „Не е случайно, че упованието на народа ни е било толкова силно в Русия. Може би никога една война не е била толкова чакана и желана от един народ, както тази която Русия повежда с Турция. На картата на военните събития се редят свети за нас, българите, места – Шипка, Плевен, Стара Загора, Шейново. Руските, румънски и финландски войни и всички националности в състава на руската армия в едно с българските опълченци попълват картината на войната с безпримерен героизъм и жертвоготовност за да се стигне до този изстрадан и паметен 3 март 1878г.
Днес ние, потомците на истинските българи, свеждаме глава за топла човешка благодарност и признателност към Русия и нейните чеда, към българските лъвове от Опълчението, които не пожалиха себе си, за да изгонят веднъж за винаги поробителя от бащиното огнище”. Пенка Здравкова, потомка на опълченеца Ангел Геновски от село Хотница, преселил се след освобождението в град Левски, разказа за живота на своя родственик. Героични моменти от българската история пресъздадоха родолюбци от село Градище. В историческата героична композиция участваха и Мъжката вокална група „Патриоти” с възрожденски песни и Танцов клуб „Седем осми”. Залпът на черешовото топче беляза празничния ден а кръшно хоро превзе площада. С тържествен концерт, посветен на 140 години свободна България, на 2 март НЧ „Георги Парцалев-1901” доказа с таланта на участниците в програмата обичта към родината, преклонение пред подвига на героите и предизвика бурните овации от препълнения салон, а родолюбивото чувство просълзи мнозина. Изключително преживяване за всички бяха пресъздадените моменти от боевете на Шипка и посрещането на Освободителите. „След този концерт малко е да кажа НЧ „Георги Парцалев-1901”- поклон до земя!”, заяви кметът на Община Левски Любка Александрова. Тя благодари за приятната емоция, с която ни дариха и подчерта, че не денят на самодееца, а денят на професионалистите трябва да е техен празник. ”Чувстваме се благословени с талантите, поздрав и поклон за всеотдайността и безсънните нощи на сцената, нека този огън не гасне. ”Нека е честит празника, рождения ден на майка България -3 март”.
Днес членове на ВК „Единство – 13” в Левски почетоха паметта на загиналите за отечеството жители на село Левски във войните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.