С гражданско поклонение и жива картина почетоха паметта на Апостола в Къкринското ханче

С гражданско поклонение и жива картина почетоха паметта на Апостола в Къкринското ханче

Паметни събития от преди 145 години оживяха в зрелищна историческа възстановка на Къкринското ханче на 19 февруари, когато се състоя гражданско поклонение на паметното място. Да почетат делото на Васил Левски дойдоха много хора, само организираните ученици с автобуси бяха близо 600.
„Ханчето в Къкрина е изключително важно място за историците, но и за нас – съвременниците. То е пълно с изненадващи факти, данни, сведения и легенди. Винаги с интерес слушам беседите на нашите екскурзоводи, за да науча нещо ново. Бих сравнила мястото с една бездънна мина със скъпоценни камъни, която постепенно разкриват своя блясък. И ние като добросъвестни и ревностни търсачи трябва да направим така, че да стигне това богатство до всички“. Това изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
Сред официалните лица имаше представители на различни политически партии, кметове и заместник-кметове, общински съветници. Тук бяха Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, народните представители Иван Миховски, Калин Василев и Кристина Сидерова, областният управител Георги Терзийски, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, Даниел Панов – кмет на Велико Търново, заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.
Младите поколения за първи път видяха как е бил заловен Левски в Къкринското ханче чрез две възстановки. Първата жива картина бе в местността Пази мост и показва срещата на Апостола с двете турски заптиета. Втората възстановка бе на Къкринското ханче и показа арестуване на Апостола и придружителите му Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. След възстановката присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Апостола на свободата. Много от гостите си направиха снимки с участниците в сцените. За тях бяха ангажирани близо 30 членове на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ от Плевен, Троян и Ловеч. Мащабните живи картини се осъществяват с подкрепата на Община Ловеч
Събитието бе част от няколкодневната програма, посветена на 145 години от гибелта на Апостола.
Община Ловеч, пресцентър
19.02.2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *