Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ / Състоя се обществено обсъждане на кандидатурите за „Почетен гражданин на Ловеч“ 2018

Състоя се обществено обсъждане на кандидатурите за „Почетен гражданин на Ловеч“ 2018

Обществено обсъждане на предложения за удостояване на проф. Беню Цонев (посмъртно) и Константин Илиев със званието „Почетен гражданин на Ловеч” се проведе на 09.01.2018 г., от 17.00 ч. в Заседателната зала на Община Ловеч.
В обсъждането взеха участие 17 души, представители на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, на РИМ – Ловеч, граждани. Участваха още Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, Петър Цолов, председател на Общински съвет Ловеч, Венцислав Христов, зам.-кмет на Община Ловеч и Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч.
Обсъждането бе открито от Венцислав Христов, който припомни, че мотивите и биографиите на кандидатурите са публикувани на сайта на Община Ловеч и са на разположение в Центъра за услуги на гражданите.
Веселина Момчева, директор на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, институцията-вносител, представи личността и делото на техния патрон проф. Беню Цонев. Тя изтъкна, че той има големи заслужи за библиотечното дело. Той е един от дарителите в ловешката библиотека и неговите книги се пазят. Неговите творби и научни трудове са в съкровищницата на нашата наука.
Най-значителния му труд „История на българский език” е замислен да бъде издаден в 12 тома като енциклопедия на българския език, но Беню Цонев не успява да я завърши. Първият том е отпечатан през 1919 година. С решение № 24 от 22 февр. 1990 г. на Общински народен съвет -Ловеч, библиотеката в града приема името на проф. Беню Цонев.
Венцислав Христов припомни, че е говорено с роднини на проф. Беню Цонев да присъстват на тържеството на 11 май в Ловеч.
Предложението за Константин Илиев бе представено от Албена Йончева – ПР на библиотеката. Той е скромна личност с големи постижения, която заслужава да бъде отличена като „Почетен гражданин“, изтъкна тя. Постановките по негови пиеси се помнят от ловчалии. Миналата година Константин Илиев е получил наградата „Аскеер“ за цялостно творчество. Признат е в Германия като отличен драматург, за което свидетелстват многобройните награди оттам. Творческата му биография е изключително богата, той има заслуги и към Ловеч и нашия театър.
Актьорът Стоян Георгиев като познавач на делото му припомни, че Константин Илиев е завършил Езикова гимназия в Ловеч през 1956 г. и веднага е приет студент в Софийския университет, специалност немска филология. Дипломира се през 1961 година. Тогава той написва и първата си пиеса „Мъка при цветовете“, но за съжаление тя е спряна от цензурата поради липса на съвременни социалистически идеи. Няма театър в България, който да не е поставял поне половината от неговите пиеси, каза Георгиев. Ловешкият театър е поставил четири пиеси, и то най-вече благодарение на това, че Николай Поляков е проявил интерес – в 1986 г. поставя пиесата „Прозорецът“, след това последва „През октомври без теб“, а режисьорът Иван Добчев постави пиесата „Одисей пътува за Итака“ и става носител на наградата „Аскеер“. „Великденско вино“ бе поставено през 1992 г. в ловешкия театър.
Двете кандидатури най-вероятно ще бъдат обсъдени от общинските съветници на заседанието през февруари 2018 г.

Община Ловеч пресцентър
10.01.2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.