Home / НОВИНИ / Древни монети, пръстени, върхове на копия и стрели, кръстчета, части от римски камък и други предмети са открити открити до стените на Троянския манастир

Древни монети, пръстени, върхове на копия и стрели, кръстчета, части от римски камък и други предмети са открити открити до стените на Троянския манастир

Древни монети, пръстени, върхове на копия и стрели, кръстчета, части от римски камък и други предмети са открити открити до стените на Троянския манастир наскоро. На находката попаднали строители, които извършвали изкопни дейности при ремонт на най-старото манастирско крило. Според игумена на манастира епископ Сионий, след като бъдат проучени находките и бъдат направени археологически изследвания на терена, ще бъде допълнена историята на манастира, който според досега известни източници, води началото си от хиляда и шестстотна година.
Според игумена на манастира, епископ Сионий, откритите предмени сочат, че мястото, на което се намира манастира, е било населено още в дълбока древност, по всяка вероятност от монаси. За него находката от древността била изненада, въпреки че се знае, че чудотворната икона на св. Богородица Троеручица, при идването си на това място, е била посрещната от монаси.
От манастира веднага предоставили снимки на открите предмети на археолози и учени, за да определят времето, към което принадлежат и тяхната историческа стойност. По този начин ще стане ясно от кога на мястото съществува манастир.
Досега се говори от 1600-ата година, когато е дошла тук чудотворната икона на св. Богородица Троеручица. Но в по-старо време ние оставаме в неведение. Затова тези находки и тяхната датировка ще донесат едно обогатяване на историята и преместването на годината на основаването на светата обител много, много по-назад.
И докато археолози и учени изследват древните предмети, те вече са изложени в обновения музей на манастира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.