Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ / Кметът на Ловеч взе участие в среща в Брюксел за финансовата рамка на ЕС

Кметът на Ловеч взе участие в среща в Брюксел за финансовата рамка на ЕС

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в среща за финансите на ЕС в периода до 2020 г., организирана като Зимен университет от групата на Европейската народна партия (ЕНП) на 4 и 5 декември в Брюксел. Дебатът се проведе в Европейския комитет на регионите, в който кметът на Ловеч е редовен делегат и участник в работните срещи. Подобни дебати дават възможност всеки участник да бъде част от процеса на вземането на най-важните решения, които засягат всички региони, и така да бъде адекватен на процесите.
Визията за финансовата рамка ЕС до 2020 година трябва да чертае далечна перспектива и същевременно да е гъвкава – около това се обединиха от групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите. Има широк консенсус, че бюджетът трябва да осигури по-голяма европейска добавена стойност и да има положително въздействие върху ежедневния живот на хората. Същевременно бюджетът трябва да е по-лесен за използване и по-справедливо разпределен, както и да съответства на демократичните принципи на ЕС.
Самата среща във вторник бе на много високо ниво. Участваха Майкъл Шнайдер – председател на групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите, вицепремиерът на България Томислав Дончев, както и Гюнтер Йотингер, европейски комисар по бюджет и финанси. С много силно изказване се включи и Лиляна Павлова – министър за българското председателство на Съвета на ЕС.
Участваха още маршал Марек Возняк – зам.-председател на групата на ЕНП – Комисия на регионите, Ян Олбрихт – зам.-председател на работната група на ЕНП – Европейски парламент по бюджета и структурните политики.
Лиляна Павлова представи за първи път на такъв форум четирите български приоритети на председателството. Те са бъдещето на младите хора, сигурността и стабилността на ЕС, европейската перспектива на Западните Балкани и дигиталната икономика. Специално бе подчертано, че България иска да бъде запомнена като „балканско председателство“, даващо европейската перспектива и интеграция на Западните Балкани.
Лиляна Павлова обяви още, че на 9 март в София ще има дискусия за следващата финансова рамка на ЕС.
По време на пребиваването в Брюксел кметът Корнелия Маринова се срещна лично с Майкъл Шнайдер, с вицепремиера Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова. Тя участва и в срещата на близо 30 журналисти от различни страни от ЕС.
Комитетът на регионите е консултативен орган в Брюксел, представляващ местните и регионалните власти в ЕС. Ролята му е да представя локалните гледни точки относно еврозаконодателството. Състои се от 344 членове и още толкова заместник-членове от всичките държави в ЕС. Освен кметът на Ловеч, кметовете на Сливен, Попово и Горна Оряховица също са делегати на Националното сдружение на общините в Р България в Комитета на регионите на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.