Кметът на Ловеч Корнелия Маринова с призив сред тежките катастрофи в петък и събота

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова с призив сред тежките катастрофи в петък и събота

„В този изключително неприятен откъм тежки пътни инциденти момент искам да се обърна към всички участници в пътното движение – нека бъдем повече от всякога внимателни и отговорни на пътя! Десет жертви за два дни – това би трябвало да ни събуди и отрезви!“ Това се казва в призив на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, разпространен на 18. 11.2017 г. от пресцентъра на институцията.
В петък и събота станаха две тежки катастрофи все на главен път София – Варна, в района на селата Микре и Сопот. Пътят е от републиканската пътна мрежа, участъкът минава през Община Угърчин, но по него пътуват граждани от цялата страна, включително и от ловешка община. Така че всички сме заинтересовани от промяна.
Кошмарът се повтаря за пореден път, отсечката от години е почернена от паметници. Новите инциденти вдигнаха на крак всички специализирани служби в Ловеч, на място пристигна и новият министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Досега жертвите са общо десет – девет в петък и една от събота, като има и пострадали в критично състояние в болниците.Този катастрофи са зловещ удар по десетки семейства. Защото само през тази година в тази „точка на смъртта“ жертвите вече са общо 15.
В своето обръщение към гражданите кметът на Ловеч казва още:
„Пролятата на пътя кръв е предизвикателство към обществото и политическата класа, защото за пореден път повдига необходимостта час по-скоро да се изгради магистрала „Хемус“, при която поне челните удари ще са невъзможни. Но докато магистралата стане факт, ние трябва да намалим скоростта и да бъдем тройно по-внимателни!
В часовете след първата катастрофа в петък аз получих съобщения по телефона от граждани – всичките настояват този ужас да спре, да има повече контрол, да има камери за скоростта, да се обнови маркировката. Хората пишат: „Трябва да направите нещо! Затова имате власт, ползвайте я!“
Затова призовавам да сме координирани и солидарни не само при тежки инциденти, а и в превантивната дейност, в контрола и съграждането.
Като изказвам моите най-искрени съболезнования на близките на загиналите, аз се моля за повече смиреност и отговорност от всички водачи на МПС, особено през настъпващия сезон с мокри и заледени пътища.
Изказвам моята подкрепа в този труден момент на Вяра Церовска, кмет на Перник – един град, който от петък потъна в траур. Заедно с нея ние прекарахме часове сред пострадалите.
Изказвам благодарност на полицейските, прокурорските и медицинските екипи, на лекарите и състава на цялата болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч за неуморната работа и в този момент.
Още през следващата седмица ръководството на Община Ловеч ще разгледа в рамките на своите пълномощия какви спешни допълнителни мерки могат да се предприемат, за да се вдигнат мерките за безопасност по пътищата на нашата територия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *