Актьорът Христо Шопов се срещна с ученици в Ловеч по повод 30 години от снимките на филма „Вчера“

Актьорът Христо Шопов се срещна с ученици в Ловеч по повод 30 години от снимките на филма „Вчера“

Известният актьор Христо Шопов имаше среща във вторник следобед с ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч. Поводът беше 30 години от завършването на филма „Вчера“ (реж. Иван Андонов), който показва събития от гимназията и в който главна роля играе 25-годишният тогава Христо Шопов.
Гостът, който дойде със своя продуцент Лилия Грънчарова, бе представен от заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов.
В началото на разговора актьорът сподели:
„Филмът визира реални събития, които са се случили в тукашната гимназия между 1963 и 1968 г. и то със сценариста на филма Владо Даверов, който е учил в тази гимназия. По настояване на тогавашното ръководство на гимназия (1987г.) филмът обаче не се е снимал в Ловеч, а в Пловдив. В Ловеч е снимано само на Юзината и алеята Баш бунар, но не и в гимназията. Тогавашното министерство на образованието също е създавало известни пречки – още като са прочели романа, защото са смятали, че той представя в не добра светлина учителите. Според мен, а и тези които са гледали филма, ще се съгласят, че това не е така и всички образи на учители са симпатични и направени с много любов“, каза в началото актьорът, който беше в Ловеч по повод театрално представление с негово участие.
По време на срещата учениците зададоха десетки въпроси от всякакво естество, включително каква е съдбата на другите актьори от филма, как самият той е станал актьор и други.
На финала директорът на гимназията Радослав Хитов предложи през пролетта да се направи среща с всички участници във филма и това да е част от празниците на училището

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *