Home / НОВИНИ / Индия спечели Деня на народите в МУ-Плевен

Индия спечели Деня на народите в МУ-Плевен

На 11 ноември Спортният комплекс „Проф. д-р Недко Кючуков“ при Медицински университет за пети път се превърна в сцена, на която студентите на висшето училище представиха своите държави – различни култури, традиционна кухня, бит, облекло, история, народни песни и танци. Това разнообразие от изпълнения на студенти от над 10 държави се разгърна по време на поредното издание на превърналия се в традиция за МУ-Плевен – Ден на народите. Събитието се организира по инициатива на чуждестранните студенти, съвместно с българските им колеги, и се осъществява с подкрепата на Ръководството на висшето училище. Целта е студентите да запознаят академичната общност и плевенската общественост с различните култури на родните си държави. Студентите на МУ-Плевен вярват, че познавайки националните си различия и особености, всички те ще станат по-сплотени и единни и по-лесно ще живеят и учат заедно.
В организацията и в програмата на събитието се включиха над 250 студенти, водени от амбицията да представят своите култури, от над 10 държави – България, Великобритания, Германия, Непал, Индия, Пакистан, Бангладеш, Япония, Шри Ланка и арабските държави. Представянето на отделните държави стана на отбори, чрез които студентите запознаха аудиторията с автентичните за страната обичаи, облекло, песни и танци. Гостите на празника имаха възможността да посетят специалните щандове на държавите и да опитат традиционната за тях кухня. За пореден път отборите бяха оценени от компетентно жури от преподаватели и членове на ръководството на висшето училище, което излъчи държава-победител и връчи награди за най-атрактивно представена националност. На първо място бе отличен отборът на Индия, на второ – представянето на Непал, а на трето – българският отбор. Бяха дадени две допълнителни награди – за най-добър щанд спечели отборът на Пакистан и за най-добър танц – арабският отбор.
С подкрепата на Академичното Ръководство в лицето на проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен, и проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, Денят на народите е посветен на благородна кауза. Тази година студентите се обединиха от идеята да помогнат на малкия Азер, който е роден с епилепсия и се нуждае от средства за провеждане на специална рехабилитация. Помощта в размер на 4906,90 лв. бе събрана от входни такси на гостите на празника. Парите ще бъдат преведени на родителите на детето за неговото лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.