Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ / РУО-Ловеч проверява училище по сигнал

РУО-Ловеч проверява училище по сигнал

Две майки от Ловеч са внесли сигнали в Регионалното управление на образованието, според които в ловешкото училище „Св. Климент Охридски” първокласниците се приемат и разпределят в паралелки на база на социалния статус и етническия произход на родителите им. Така се разделяли и децата след четвърти клас. В записаното в сигнала се твърди, че тази практика на предварителна селекция на децата и групирането им в два различни класа – един за деца с „добро“ социално положение и произход и друг за деца на социално слаби родители, предимно от ромски етнически произход, в училището се осъществявала вече няколко години. Родителите смятат, че този модел пречи освен на доброто усвояване на знания, и на дисциплината в час.
Разговарях с майките, подали жалбите и още в началото на седмицата издадох заповед и назначих комисия, която да провери всички факти, които са посочени в двете жалби. Очаква се в средата на следващата седмица да представи доклад и констативен протокол, каза за Зетра Еленко Начев, началник на РУО-Ловеч.
Директорът на СУ „Климент Охридски” Валери Христов не отрече, че в училището се обучават деца от различни етноси, но е категоричен, че условията за всички са еднакви. „С училищния автобус извозваме деца от село Дойренци, които са в един клас по желание на родителите си, което беше категорично изразено на родителска среща още през май. Но в никакъв случайне може да се каже, че делим децата”, категоричен бе Валери Христов пред Зетра.
Според действащата в момента наредба, директорът определя класовете. Валери Христов разговарял още през лятото с една от майките, подали жалбите. Тогава тя изразила опасенията си, че може да има разделение на децата по социален статус и етнос. „Направихме родителска среща в началото на септември, на която обявихме класовете, изчаках след това в кабинета си, ако има недоволни родители, такива нямаше”, разказа директорът на СУ „Св. Климент Охридски”. И затова бил изненадан от жалбите.
Ако има нарушения, ние ще вземем веднага необходимите мерки и няма да ги оставим без последствия, заяви началникът на РУО-Ловеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.