Орлин Горанов и Мариана Попова ще поздравят троянци за празника Петковден

Орлин Горанов и Мариана Попова ще поздравят троянци за празника Петковден

Традиционно, празниците през месец октомври са посветени на Петковден – Ден на град Троян. Тази година Троян навършва 149 години и макар усилията да са насочени към голямата годишнина през 2018 г., Община Троян е подготвила богата празнична програма.
Тържествата започват още на 12 октомври, когато по традиция се отбелязва Денят на българската община. Тази година, Община Троян ще подари на първите посетители в центъра за обслужване на граждани пакет от книги за града – луксозно издание за римска станция СОСТРА, книгата 145 години Троян и рекламно издание „Три дни в Троян“.
През 2017 година се навършват 110 години от рождението на големия български социолог Иван Хаджийски. По традиция Община Троян, Институтът по социология „Иван Хаджийски“ и Българската социологическа асоциация, ще отбележат годишнината на 13 октомври, с изяви на българските социални учени и изследователи. Институтът „Иван Хаджийски“ е обявил конкурс за разработка на тема „Нова оптимистична теория за българския народ“. Участие могат да вземат студенти и докторанти в български и чуждестранни университети. Жури, излъчено от Института, ще оцени и класира постъпилите разработки. В деня на рождението на Иван Хаджийски – 13 октомври, ще бъдат поднесени цветя на гроба и паметника му в центъра на Троян. От 17.30 часа същия ден в конферентната зала на Информационно-културен център в Троян ще се състои беседа на същата тема „Нова оптимистична теория за българския народ“, с участието на победителите в конкурса, социолози от Института „Иван Хаджийски“, Българската социологическа асоциация и троянската общественост.
Естествената кулминация на тържествата е на 14 октомври, Петковден – Празник на град Троян. Празникът ще започне в 9 ч. със Света Божествена литургия в църква „Света Параскева Петка“. В 11:30 ч. по традиция ще бъде извършен ритуалът по тържествено издигане знамето на град Троян. В 12:00 ч. в салона на Общината ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени и почетни отличия. В 13 ч. ще бъде открита обновената сграда на Музея на народните художествени занаяти, по проект „Красива България“ и на изложбата „Троянски светини“. В 16:30 ч. ще бъде открит офис на Местната инициативна група-Троян, Априлци и Угърчин. В 17:00 ч. гостите на празника ще може да присъстват на откриване на обекти по енергийна ефективност. В 18:30 ч. празничен концерт за всички гости ще изнесат Орлин Горанов и Мариана Попова. Празникът по традиция ще завърши с тържествена заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *