Ловеч тържествено отбеляза 22 август – денят, в който преди 140 години прегърна свободата

Ловеч тържествено отбеляза 22 август – денят, в който преди 140 години прегърна свободата

С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал днес Ловеч отбеляза датата 22 август – денят, в който преди 140 години посрещна Освобождението си от Османското иго и постави основите на местното самоуправление. Основното събитие днес бе от 19 часа пред Белия паметник в парка „Стратеш“, където се събраха много граждани, военнослужащи и гости на града.
„Събитията от 22 август 1877 г., които днес съживяваме, имат своя дълбок съвременен смисъл. Спомените трябва да ни насърчават да работим неуморно за мир между хората, за разбирателство между държавите. Живата памет ни помага да разберем, че европейското строителство е истински шанс да се спре безкрайният цикъл на войни, на съперничество и отмъщения“, изтъкна в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни високата цена, която са платили всички – и военни, и ловчалии за двойното освобождение, тъй като руските войски два пъти превземат града, като междувременно турската войска устройва масово клане на местното население.
Слова произнесоха и руският посланик Анатолий Макаров и митрополит Гавриил. Кметът Корнелия Маринова връчи специален почетен позлатен знак за 140-годишнината от Освобождението.
„Ценя всеотдайната Ви работа за развитието на общината и усилията за превръщането й в предпочитано място за живеене и бизнес инвестиции“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от президента на Република България Румен Радев.
Бъдете горди с миналото на Вашия град, живейте в мир и любов и нека всички заедно за градим еднопо-светлото и по-доброто бъдеще, пише в адреса на министър-председателя Бойко Борисов.
Поздравителни адреси и цветя бяха получени и от министър Николай Нанков, от заместник- министър председател Екатерина Захариева Екатерина Захариева, от кметове на близки и далечни градове, от политически и обществени организации.
Сред гостите на празника бяха депутатите Милко Недялков и Калин Василев, Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България, областният управител Георги Терзийски, председателят на Общински съвет Петър Цолов, бригаден генерал Валери Цолов, началник на щаба на сухопътните войски, както и делегациите от побратимените градове Лотошино и Рязан.
Тук бяха и представители на руска туристическа група, организирана под наслов „140 години памет – среща със 140 наследника на участници в епопеята“.
Силен емоционален момент беше награждаването на 63 автори, включени в детската книжка „Освобождението на Ловеч от османско иго“. В изданието малките художници дават израз на своите представи за историческите събития.
По-рано днес в храма „Света Троица“ се състояха панихида за загиналите и благодарствен молебен, водени от Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение със свещеници от епархията. Заедно с официалните лица на ритуала присъства и посланик Анатолий Макаров, двамата депутати, областният управител на Ловеч и други официални лица.
Цветя и венци бяха поднесени на паметника в двора на храма, както и пред останалите паметни места в Ловеч. Това са паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, Кървавият паметник в кв. „Дръстене“, паметникът на Гложенеца в парк „Стратеш“, Черният паметник в парк „Стратеш“, както и обновените паметници в Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“.
Вечерта завърши с голям концерт на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков с участие на гостуващата от Лотошино група „Душа“ и на ансамбъла на НЧ „Бяла Анаста 2016 г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *