Проблем в Ловеч са не толкова безстопанствените кучета, колкото недобросъвестните собственици на домашни любимци

Проблем в Ловеч са не толкова безстопанствените кучета, колкото недобросъвестните собственици на домашни любимци

Проблем в Ловеч са не толкова безстопанствените кучета, колкото недобросъвестните собственици на домашни любимци. Това заяви зам.-кметът на общината Даниел Колев по повод на сигнал за ухапан от куче човек в ловешкия квартал „Гозница“.
По думите му първоначално се подават сигнали за безстопанствени кучета, но в хода на проверката става ясно, че те реално имат собственици, които недобросъвестно ги пускат без надзор. Проблем е и размножаването на кучета и пускането на малките на свобода.
От началото на годината в община Ловеч са подадени три сигнала, свързани с кучета, като два от тях са за пострадали от ухапвания хора.
„При сигнал, безстопанствени кучета се залавят, кастрират, ваксинират, обезпаразитяват, маркират, и след 24-часов престой в общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени четириноги, те се връщат на мястото, откъдето са взети. Ако кучето е агресивно, се работи съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните, като комисия установява дали се налага евтаназията му“, посочи Колев.
По думите му, с цел превенция, общината прави срещи с кметовете на населените места, на които те се запознават с начините за регистрация и грижа за кучетата, а служители на отдел „Контрол и сигурност“ обхождат населените места.
Зам.-кметът добави, че има проект за изграждане на приют, който е на непосилна за община Ловеч стойност, и затова ще се търси вариант за неговата промяна.
В Ловеч от 2014 г. са регистрирани 79 домашни любимци.
Информацията е на БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *