Home / НОВИНИ / Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна – приключението за родолюбци

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна – приключението за родолюбци

Жеравна – една от люлките на българщината, през август за десето поредно лято ще посрещне гости от близо и далеч. Благодарение на Фестивала на фолклорната носия името на това райско кътче излезе от забравата и отново стана емблема на възраждане на българския дух. Изпъстрена с шарени носии и разбудена от ритъма на тъпани, гайди и кавали, за три дни Жеравна е като оживяла приказка. Този удивителен фестивал е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече десета година. Всеки, докоснал се до неугасващия й пламък, следва призива „Предай нататък!“. От пръвото издание на фестивала през 2008 година стотици хиляди са българите, облекли с радост фолклорния костюм и дошли в Жеравна заедно с децата си. За тях празничните носии, открити на дъното на бабиния сандък, не са само реликви от миналото и продължение на родовата памет, а и мостове към бъдещето. Обличайки носия, посетителите на фестивала доброволно стават част от автентичното изживяване, което няма аналог в съвременните емоции на българина. А да прекрачиш век и половина назад в миналото, тотално откъсвайки се от компютри, телефони и напрежението на съвременния живот, и си починеш истински, правейки скок в едно забравено и прекрасно време – това го има само тук, в Жеравна! Ежегодно фестивалът събира десетки хиляди радетели на българската кауза и създава нови трайни приятелства.
Идеята за тази съвременна приказка за родолюбци е на създателя на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Ив. Димитров. Основаната от него Фондация „Българе“ е главен организатор на самобитната инициатива. С подкрепата на местната власт, на съмишленици и родолюбиви спонсори, Фестивалът на фолклорната носия стана очаквана традиция и се нареди сред най-ярките фолклорни събития в страната ни. По повод юбилея на НФА „Българе“ наборите на именития ансамбъл – родените през 2002 година 15-годишни младежи и девойки ще получат подарък от организаторите – безплатен достъп до „Жеравна 2017“.
На 18, 19 и 20 август Добромерица отново ще затупти с пулса на фестивала. Повече подробности за патриотичното събитие ще намерите в www.nosia.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.