Започна ремонт на централна градска част на Ловеч и рехабилитация на пл. „Тодор Кирков“

Започна ремонт на централна градска част на Ловеч и рехабилитация на пл. „Тодор Кирков“

Церемония по първа копка бе направена на 28.07. 2017 г. на новия проект за рехабилитация и изграждане на нови пространствени решения в централна градска част на Ловеч и рехабилитация на пл. „Тодор Кирков“. В ритуала участваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, изпълнителният директор на „Трейс Груп Холд“ АД Мирослав Манолов и заместник-областния управител Бойко Пъдарски.

Преди това Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет и поръси със светена вода участниците и багера, който бе докаран за първата копка. Нека това начинание да прилича много нови хора, които да идват в Ловеч и да видят новия храм, каза владиката.

Кметът Корнелия Маринова разля част от шампанско над копката, след което подари цялата бутилка на багериста, с което предизвика аплодисментите от присъстващите граждани. „С Бога напред да осъществим този проект, разчитам и на Вашата помощ, уважаеми съграждани!“, обърна се тя към множеството.

Кметът подчерта още, че ще се изградят нови 600 кв. метра зелени площи в централната част и няма да бъдат засегнати съществуващите дървета, а ще бъдат засадени нови.

„Оставам с надеждата за добро партньорство, очаквам строителят да изпълни качествено и в срок заложеното в инвестиционния проект и гражданите и гостите на Ловеч да се радват на обновената и рехабилитирана градска среда“, каза още кметът Корнелия Маринова.

„Благодаря на Община Ловеч, че организира една честна и обективна процедура по европейски критерии. Доказателството е, че няма обжалвания въпреки много кандидати. В аванс се извинявам за временните неудобства, които ще настъпят със строителните работи“, каза изпълнителният директор на „Трейс Груп Холд“ АД Мирослав Манолов.

По-рано днес на встъпителна пресконференция в Община Ловеч беше подробно представен проектът от неговия ръководител инж. Николай Стоянов.

Дейностите по проекта включват организация и управление на проекта, подготовка на документацията, провеждане на процедури по ЗОП и сключване на договори, изпълнение на строителни и монтажни работи, строителен и авторски надзор, публичност на проекта, въвеждане на подобекти в експлоатация, извършване на независим финансов одит. Ще бъде демонтирана площ от 27 133 кв. м. стара настилка и поставена нова настилка от гранитни плочи, червени павета, бетонови павета в цвят кафяв, охра, сив и антрацит, бетонови плочи – охра, бежов, сив и меланж. Два фонтана ще се правят – ще има ремонт на стария фонтан пред театъра и нов фонтан пред пощата. Включен е ремонт на пасажното пространство в комплекс „Космос“, което от години тревожи гражданите.

Проектът „Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на пл. „Тодор Кирков“, гр. Ловеч“ е изключително важен за града, защото предвижда рехабилитация на основната пешеходна и туристическата ос, свързваща съвременното градско ядро с възрожденската част на града. С подписването на договора с изпълнителя се дава реален ход на същинската работа, каза на пресконференция кметът.

Договорът бе подписан по-рано между кметът Корнелия Маринова и каза изпълнителният директор на „Трейс Груп Холд“ АД Мирослав Манолов. На събитието присъстваше и областният управител Георги Терзийски.

Ето още някои подробности за проекта. Основната цел е подобряване на условията за живот и работа в Ловеч, повишаване на неговата привлекателност като туристическа дестинация и осигуряване на достъпна архитектурна среда и услуги.

Пешеходната зона с прилежащите й площадни пространства и естественото й продължение в старата част на града с площад „Тодор Кирков“ е с площ от около 50 дка. Тя е изградена през далечната 1986 г. и освен някои козметични и частични ремонти нищо не е променяно. Лошо е състоянието на настилките в пешеходната зона и има необходимостта от обновяване на елементите на градското обзавеждане, както и да се направи ревизия на зелената система и създаване на един нов и съвременен облик на Ловеч.

Проектът е изработен в резултат на редица обществени обсъждания през 2015 г. В инвестиционния проект намериха отражение всички мнения и становища на архитекти, инженери, строители и граждани – участвали в обсъжданията. Инвестиционният проект е одобрен през септември 2015 г. Той е дело на арх. Емилия Христова и арх. Сергей Денчев.

Проектното предложение е подадено юли 2016 г. и през юли 2017 г., започва строителните работи за реализация му.

Няма никакво забавяне на проекта, въпреки че се появиха подобни коментари. Процесът от избор на решения, инвестиционното проектиране, кандидатстването за получаване на БФП, провеждане на обществените поръчки за избор на изпълнители и започване на СМР е дълъг, но вече е почти извървян.

Стойността на ДБФП е 6 943 866,12 лв.,

от тях Европейско финансиране – 5 850 908,06лв.,

Национално съфинансиране е 1 032 513,19лв.

Съфинансирането от Общината –е 60 444,87лв.

За извършване на СМР по проектна стойност – 6 666 991,33 лв.

за ОП 1 – 5 375 880,49 лв.

за ОП 2 – 1 291 110,84 лв. (Вароша).

За изпълнение на СМР за пешеходната част от ул. „Търговска“ – от Покрит мост до ул. „Ал. Стамболийски“, градска градина и пл. „Екзарх Йосиф I“, пл. „Г.М.Димитров“ и комплекс „Космос“ е избран „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“ АД гр.София с цена от 4 205 731,25 лв.

Продължителност на СМР е 13 месеца, считано от датата на откриване на строителната площадка. Строителен надзор с инвеститорски функции ще осъществява „Стройнорм“ ЕООД гр.София. Цената на сключения с тях договор е 43 200 лв., при цена в бюджета на проекта 83 372,72лв.

За Подобект 3 ( кв. „Вароша“), който ще запази своя облик, все още не е избран изпълнител поради процедура на обжалване. Тук срокът за изпълнение е 7 месеца.

Сред основни обекти в Инвестиционната програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие са включени и обектите:

ДГ „Зора“, ДЯ „Шарено петле“, СОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Васил Левски“, Административната сграда на РУ „Полиция“ и сградата на Младежки дом.

Чрез реализацията на проекти по различни инвестиционни приоритети на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 с включени обекти, ситуирани в публичната зона, ще постигнем интегрираност на инвестициите и синергичен ефект от тяхното изпълнение.

През втората половина на август ще стартира и СМР за осем обекта от общинската образователна инфраструктура и реконструкцията на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. Д-р Димитър Димов“, която от юни 2017 г. е със статут на национално училище.

Проектното предложение за изграждането на социалните жилища в кв. „Гозница“ е преминало през оценката на Междинното звено и се чака решението на УО на ОП „Региони в растеж“ за одобряване на финасирането и сключване на договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *