Днес в Къкринското ханче ще се открие мобилната изложба „85 години Къкринско ханче” и ще бъде представена новата книга на музея „Съградено от народната памет

Днес в Къкринското ханче ще се открие мобилната изложба „85 години Къкринско ханче” и ще бъде представена новата книга на музея „Съградено от народната памет

Днес в Къкринското ханче ще се открие мобилната изложба „85 години Къкринско ханче” и ще бъде представена новата книга на музея „Съградено от народната памет. Историята на Къкринското ханче – първият музей за Васил Левски” с автори Силвия Георгиева и Юлия Йовева от отдел „Работа с публики” на Регионален исторически музей – Ловеч.

На 18 юли входът в музей „Васил Левски” и в Къкринското ханче е БЕЗПЛАТЕН за посетители.

На 18 юли се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.
Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.
Предаден е през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *