Лотошино вече си има улица „Ловеческая”

Лотошино вече си има улица „Ловеческая”

Лотошино вече си има улица „Ловеческая”, съобщиха днес Минчо Казанджиев и Корнелия Маринова. Това стана по време на посещението на делегация от Ловеч за празника на руския град. Улицата е модерна, тя е в комплекс с новопостроени жилища, главно за млади семейства, на които държавата и общината отпускат 70 % от средствата за изграждане на домовете. Решението улицата да носи името на Ловеч е на съвета на депутатите на Лотошинския муниципален район.

Посещението на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, на председателя на общинския съвет Корнелия Маринова, на директора на Регионалния исторически музей Иван Лалев и на представителна част на Общинския духов оркестър в побратимения на Ловеч град бе оценено от главата на Лотошинския муниципален район Анатолий Лютенко като уникално. По време на празненствата за Деня на града той заяви, че не само подаръците от България, но и присъствието на гостите е неоценимо като жест. Нашите воини, загинали на Шипка по време на Руско-турската война, са там при вас, те мълчат, но вие сте тези, които пазите спомена за техния героизъм и саможертва, и ние сме безкрайно благодарни за това, че почитате паметта им, каза Лютенко. Той получи от кмета на Ловеч капсула с пръст от епичния връх. Казанджиев предостави на храма в руския град българска икона на свети Архангел Гавриил, дар от Ловчанския митрополит Гавриил, осветена от българския патриарх Максим и от – нещо, случващо се за пръв път – руския патриарх Кирил. Казанджиев получи от Лютенко също икона, купена от един от само петте запазени по време на Втората световна война от общо 200 храма в Московска област, той от своя страна я подари на общинския съвет на Ловеч.

На Лотошинската централна библиотека ловешките гости предадоха томове руска художествена литература, книга за Левски на руски език, както и стихове на Ботев, пак на руски, дарени от дългогодишната учителка по руски в Ловеч Елена Китикова.

Кметът Казанджиев награди най-добрите в проведената в руския град викторина „Какво знаете за Ловеч?”, чийто организатор бе лотошинската библиотека. В една от нейните зали бе подредена изложбата „Ловеч в историята на България”. Експозицията, дело на Регионалния исторически музей в Ловеч, е в отговор на изложбата „Лотошино в историята на Русия”, с която се сложи началото на тържествата по случай Цветница в Ловеч в началото на април т. г. Тогава Иван Лалев се договори с директора на Лотошинския историко-краеведчески музей Раиса Бикова нашият град да гостува на руския с изложба. Тя ще остане в библиотеката в залата, посветена на България.

Председателят на общинския съвет Корнелия Маринова проведе срещи със своя колега от Лотошино, с председателя на Комитета по образование на Лотошинския район, посети местно училище.

Общинският духов оркестър изнесе три концерта – на тържественото откриване на поликлиника в Лотошино, на празника на града 10 юни и едночасов на площада в с. Микулино, където имаше и разпродажба на български сувенири и стоки. Занаятчийски базар бе подреден и в Лотошино, на който Ловеч представи майсторът на декоративно-приложното изкуство Стефка Тинкова.

Българската делегация посети Лотошинския историко-краеведчески музей, Културно-спортния център, краеведческия музей в с. Микулино и местния храм „Св. Архангел Михаил”. Тържествата по случай празника на руския град се проведоха в Лотошинския парк за култура и отдих.

Делегацията от Ловеч бе в Русия от 9 до 13 юни за участие в честванията за Деня на Лотошино – 10 юни, и Деня на Русия – 12 юни.

Лотошино е град побратим на Ловеч, споразумение за съвместна дейност в областта на културата, образованието и младежките дейности е подписано още през 2002 г., през 2009 г. то е актуализирано.

При посещението там сега са коментирани и намерения за съвместни дейности не само в сферата на културата, като размяна на изложби и концерти, а и в областта на образованието. И когато делегация от Лотошино дойде в Ловеч през август за честванията на 135-годишнината от Освобождението на града, идеите ще бъдат конкретизирани, обяви Корнелия Маринова.