Изложба от детски рисунки откриха в Художествената галерия

Изложба от детски рисунки откриха в Художествената галерия

Представителна изложба на клуб „Рисувай и мечтай“ към ОУ „Васил Левски“ бе открита в Художествената галерия в Ловеч. Показани са рисунки, пана, икони върху дърво и декорирани чаши. „Част от детските творби стоят срещу творби на художници като Едуард Пенков и Юлиян Йорданов, които печелят награди по цял свят“, каза Спас Дочев, директор на Художествената галерия. Той похвали учениците, че с творбите си са надраснали годините си и призна, че се гордее с това, че е първият учител по рисуване на тяхната преподавателка Светлана Славчева. Председателят на Общинския съвет Корнелия Маринова връчи грамоти на учениците от клуба и ги поздрави за умението да пресътворят в своите рисунки красотата на природата и багрите на някогашните къщи. Пожела им да продължават да творят, защото така създават нови мечти. Сред гостите на откриването на изложбата бяха експертите в РИО на МОМН Иваничка Буровска, регионален координатор по проект „Успех“ за Ловешка област, и инж.Станислава Николова, Илица Петрова, директор на ОУ „Васил Левски“.
Клубът „Рисувай и мечтай“ e създаден по проект „Успех“ и включва 9 ученици от 6 и 7 клас, които веднъж седмично са провеждали занятия по рисуване.Целта на тези занимания е не само да се даде възможност за развиване на творческите умения, но и учениците да намерят в тази дейност удоволствие и удовлетворение. Малките художници са работили с различни техники – декориране с текстилни бои, рисуване върху стъкло, изобразяване на икони върху дърво.
За времето, в което клуб „Рисувай и мечтай“ работи – от февруари до сега, учениците постигнаха много успехи в различни конкурси, разказа Светлана Славчева. Деца от клуба са с награди от националния конкурс „Чудото на Коледа“ – Симона от VI „в“ клас. В общинския конкурс „Коледна картичка“ Ралица Няголова от VI „а“ е на първо място, а втора е Цвета Нисторова – VII „а“. Учениците имат участие в международния конкурс в град Занка – Унгария. За този конкурс са изработени творби, свързани с празничната обредност на българите и народните обичаи. В училищния конкурс „Нашата България“, посветен на патрона на училището, са отличени Симона от VI „в“, Елена от VI „а“, Цвета от VII „а“, Маринела от VII „а“ и Ида от VII „в“.
Творби на деца от школата печелят поощрителни награди в националния конкурс „С очите си видях бедата“ . Това са Валери Борисов и Ивелина Димитрова от VII „г“. В националния конкурс в Плевен, посветен на Трети март, малките художнички Ралица, Цвета и Маринела с много талант и умение пресъздават важни моменти от национално-освободителните борби на българския народ. Заради изключителното си представяне в националния конкурс „Пейзаж от моята България“ Цвета и Ралица са наградени с безплатен четиридневен пленер в Троян. Там имат срещи с художници и преподаватели в Националната художествена гимназия по приложни изкуства.Били са в ателиетата по скулптура, керамика, живопис, графика и са се докоснали до атмосферата, в която творят големите художници. Последният конкурс, в който децата от клуба вземат участие и се представят добре, е „Здравей, Ваканция, с Кока-Кола!“С поощрителна награда е Татяна Панталеева от V „а“ клас. Предстои пленер в Априлци, където младите таланти ще рисуват красивата природа на планинския град.