Кметът Корнелия Маринова откри 12-ите национални педагогически четения на началните учители в Ловеч

Кметът Корнелия Маринова откри 12-ите национални педагогически четения на началните учители в Ловеч

Добре дошли в Ловеч, град с традиции в образованието. С тези думи кметът на Общината Корнелия Маринова откри снощи, 21 юни, 12-ите национални педагогически четения на началните учители (21-23 юли) в Ловчанското читалище „Наука -1870“.
„Днес има много предизвикателства, сред тях е и интернетът. Ние не знаем, дали не сме на прага на нещо епохално, подобно на първата печатница. Но виждаме как през фейсбук си личи неграмотността – тя прозира и крещи. Ние трябва правилно да изберем пътя напред, защото знаем, че опорните точки на щастието са в детството. Нужно е да дадем на децата усещането за справедливост, да ги възпитаме във верни критерии. Трябва да даваме кураж на децата“, каза още в словото си кметът Корнелия Маринова.
„От името на участниците благодаря за възможността да се върнем в нашата обетована земя, каквато е Ловеч“, отвърна в словото си проф. д-р Емилия Василева, председател на център „Хуманна педагогика“, организатор на събитието. Тя допълни, че науката не разполага с универсални, общовалидни рецепти и техники, с които би могла да образова, да възпитава, да развива своите деца. И посочи: „Рецептите биват зачеркнати, когато става дума за конкретно дете, конкретен проблеми или фактори. Но има нещо общовалидно, обединяващо, важно, без което не можем, а това е любовта. Любовта в широките измерения на това понятие. Подкрепа на талант, внимателен укор, нежна прегръдка, откриване на най-светлото у детето, което стои пред нас“.
Еленко Начев, началник на Регионалното управление на образованието в Ловеч, също отправи поздравления към участниците.
Четенията преминават под наслов „Да запазим усмивката в училище“, темата е „Моето педагогическо ежедневие“. Близо 100 учители от страната обменят педагогически опит, споделят своите открития, проблеми и идеи. На финала най-добрите разработки ще бъдат събрани в сборник. Сред гостите на форума бяха още заместник-областният управител Илиян Тодоров и заместник-кметът на Ловеч Венцислав Христов. Тържественото откриване бе съпътствано с художествена програма, в която взеха участие Фолклорна формация „Елит“, балет „Ралица“, мажоретките на Тотко Рогашки и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *