Националният исторически музей започва проучването на крепостта „Состра“ край Троян

Националният исторически музей започва проучването на крепостта „Состра“ край Троян

Националният исторически музей започва археологическите проучвания на римската крепост „Состра“ при с. Ломец, Троянско, с ръководител проф. д-р Иван Христов. Това е поредната 15-та експедиция на НИМ съвместно с Община Троян, Ротари клуб – Троян и Музея на занаятите, съобщиха от пресцентъра на НИМ. През годините в проучванията на римската крепост са участвали и специалисти от Археологическия институт при БАН. Финансирането през този сезон е подсигурено от Община Троян и Ротари клуб.
През лятото ще бъдат извършени археологически теренни проучвания на късноантични сгради от постлагерния лагер на Состра.
„Состра“ е значим римски крайпътен комплекс, разположен в долината на р. Осъм, върху площ от 6 кв.км., който включва укрепен военен лагер (кастел), крайпътна станция (преториум), цивилни селища, светилище на Тракийския конник, античен мавзолей, некрополи и раннохристиянска базилика. „Состра“ е разположена на трасето на важния военен римски път Ескус ( с.Гиген, Плевенско) – Филипополис (днес град Пловдив). Паралелно с проучванията община Троян подготвя процедури за реализиране на идеен проект за изграждане на посетителски център, туристическа инфраструктура и консервация на всички разкрити през последните десетилетия старини, разкрити при с. Ломец.
Заданието за реализацията на този проект бе съгласувано от края на миналата година от Националния институт за независимо културно наследство и одобрено от министъра на културата. В археологическите проучвания ще участват работници от близките населени места, както и студенти от софийските университети.
Римската крепост „Состра“ и едноименната крайпътна станция, както и раннохристиянската базилика „Св.Георги” са обявени за паметници на културата от национално значение.
Екипът на проф. д-р Иван Христов е спечелил проект по линия на Министерството на културата за финансиране на проучването на ранновизантийската крепост Хрисосотира (крепостта Червенка) при град Черноморец. Така със средства на Министерството на културата след Состра ще продължи прекъснатото проучване на този интересен обект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *