Водата в ловешкото село Йоглав е негодна за пиене заради завишени стойности на нитрати

Водата в ловешкото село Йоглав е негодна за пиене заради завишени стойности на нитрати

От РЗИ информират, че са изследвани 10 проби води-питейни от централни водоизточници по микробиологични и химични показатели от: с.Тепава, с.Деветаки, гр.Летница, с.Горско Сливово, с.Крушуна, с.Чавдарци, с.Йоглав, с.Пресяка, с.Смочан, с.Гостиня. Пробите съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели с изключение на 1 проба вода от с.Йоглав, при която са установени завишени стойности на нитрати – 87,8 mg/dm3 при норма 50, 0 mg/dm3.Уведомена e писмено водоснабдителната организация за установеното надвишение на съдържанието на нитрати, с цел предприемане на действия по уведомяване на населението, обследване на причините за увеличението на нитратите в подаваната към селото вода и предприемане на мероприятия за снижаване на наднормената стойност.
През периода са изследвани още 2 проби вода от обществени местни водоизточници от с.Деветаки и с.Пресяка, 2 проби от плувни басейни в гр.Троян за изпитване по химични и микробиологични показатели, съгласно Инструкция 34 за хигиена на спортните обекти и екипировката и 1 проба от козметичен продукт за изпитване по физико-химични и микробиологични показатели. Не са установени отклонения от нормативните изисквания.
В рамките на периодичния мониторинг на питейни води от централно водоснабдяване са изследвани в РЗИ Враца 43 проби за радиологични показатели – естествен уран и бета активност, които съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *