Само 2 работни дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица

Само 2 работни дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица

Виктор Стойчев : „Само 2 работни дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г. Тази година срокът изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код – ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Срокът за довнасяне на данъка по декларациите също изтича на 2 май.“.
До този момент в Ловешкия офис на приходната агенция са приети общо 7 000 формуляра. От тях 1500 са подадени по електронен път, подписани с ПИК или електронен подпис. Преобладаващата част от подадените декларации са за деклариране на доходи от граждански договори, наеми, от упражняване на свободна професия и трудови правоотношения. Близо 600 от подалите досега декларации са ползвали данъчни облекчения, като по този начин те ще платят общо с 80 хил. лв. по-малко данъци. Данъчните очакват да постъпят още около 2500 годишни декларации за деклариране на доходите, поради което съветват клиентите си да се възползват от предимствата за подаване на формулярите по електронен път, включително и през почивните дни.
От офиса на НАП напомнят, че 2 май е краен срок още и за подаване на декларация обр.6 за дължимите осигурителни вноски за 2016 г. от самоосигуряващите се лица, за подаване на справката по чл.73 от ЗДДФЛ за изплатените през 2016 г. доходи на физически лица, за подаване на декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал.1 от ЗКПО и внасяне на авансовите и окончателните данъци по ЗДДФЛ и данъка при източника по ЗКПО за първо тримесечие на 2017 г., за внасяне на авансовите вноски и данъка върху разходите от едноличните търговци.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *