Духовият оркестър на Ловеч отбелязва 50 годишен юбилей с голям концерт

Духовият оркестър на Ловеч отбелязва 50 годишен юбилей с голям концерт

Духовият оркестър на Ловеч отбелязва 50 годишен юбилей на 30 март (четвъртък) с голям концерт в салона на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“ от 18:00 ч. В изявата участват Наталия Тенева, Валерия Пейчева, Боряна Иванова, Латинка Иванова, Десислава Бешкова, Даниел Гългълов и смесен хор „Панайот Пипков“ при Ловчанско читалище „Наука -1870 г.“. Концертмайстор е Христо Бъжев, а диригент – Виктор Павлов.
Според запазените документи в Държавна агенция „Архиви“ – Ловеч, щатният духов оркестър е създаден на 1 януари 1967 г. като мероприятие на „Други мероприятия по култура“ на Градския народен съвет в Ловеч. Отпуснати са 30 000 лв. за заплати и 6000 лева за инструменти. От разрешените 25 бройки са заети 23 след изпит. За диригент е назначен Кирил Киров.
От тази информация става ясно, че по това време в града трудно се намират квартири и двама от музикантите спят в гримьорната на читалището. Някои добри кандидати не приели да останат в оркестъра, защото нямало къде да живеят.
Средства за музикални инструменти има, но някои не са закупени, защото ги няма на пазара, пише в информацията. Закупен е плат за униформи и на Първомайския парад 1967 г. музикантите се явяват с тях.
Предвидено е да се направят две естради в градинката пред читалището и в парка „Стратеш“, където духовият оркестър да свири в празнични дни.
Киро Киров – Маестрото (1926 -1988) е диригент до средата на 80-те години на м.в., след което се пенсионира. След него поста заемат последователно Михаил Радев и Виктор Павлов.


Забележка: Снимката е от Държавна агенция „Архиви“- Ловеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *