РЗИ – Ловеч предприе действия с цел недопускане на разпространение на морбили

РЗИ – Ловеч предприе действия с цел недопускане на разпространение на морбили

В изпълнение на указание на МЗ във връзка с регистрираните случаи на морбили в няколко държави на Европейския съюз – Румъния, Италия и Великобритания, вече регистрирани 3 случая в България, както и съобщените смъртни случаи на деца без имунизация срещу заболяването, РЗИ – Ловеч предприема следните действия с цел недопускане на разпространение на морбили на територията на България:

1. Всички общопрактикуващи лекари да извършат преглед на имунизационния статус на населението от пациентската листа на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили.
2. Всички деца от тези възрасти, без необходимите приеми за възрастта да бъдат обхванати и имунизирани.
3. При най-малките съмнения по отношение на диагнозата пациентите ще бъдат консултирани от специалист – инфекционист.
4. РЗИ призовава родителите да оказват активно съдействие на общопрактикуващите лекари при изясняване на имунния статус на децата и при обхващането им с ваксинация. Активно да търсят личните лекари за имунизации.

Информация за изпълнение ангажиментите на РЗИ, произтичащи от писмо на Национален статистически институт (НСИ) за статистическа отчетност в областта на здравеопазването за отчетната 2016 г.

За отчетната 2016 г. статистическите изследвания на НСИ в областта на общественото здравеопазване, при провеждането на които участва и РЗИ са:
1. Лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ и други здравни заведения чрез „З – Здравно заведение” – отчетен формуляр З – 03010 – Отчет за легловия фонд и медицинския персонал;
2. Детски ясли чрез „З – Детски ясли” – отчетен формуляр З – 03070;
3. Умирания по причини и смъртност по причини.
Целта на първото изследване е да се получи информация за здравната мрежа по видове лечебни и здравни заведения и териториалното им разпределение, както и за медицинския персонал по специалности и категории.
Второто изследване е изчерпателно годишно статистическо изследване, което обхваща както самостоятелните детски ясли, така и яслените групи в детски градини, независимо от формата на собственост на заведенията. Осигуряват се данни за заведенията, местата, персонала, броя и разпределението на децата в тях по пол и възраст.
Третото изследване дава информация за умиранията, мъртворажданията по единични причини, възраст, пол и други социално-демографски характеристики.
Изследванията се провеждат в съответствие с Националната статистическа програма за 2017 г. и в изпълнение на Регламент № 1338/2008 г. на Европейския парламент и на Съвета, относно статистиката в областта на общественото здраве и здравословните и безопасни условия на труд.
Цялата отчетна кампания условно може да се раздели на два етапа:

I. Подготвителен (организационен) етап.

С оглед своевременното събиране на отчетните формуляри, проверката, обработката и изпращането на информацията в НСИ, предварително е извършено следното:
1. Уведомяване на всички лечебни и здравни заведения в областта за конкретните задължения по годишното статистическо отчитане, съгласно разпоредбите на чл. 20, ал. 1 от Закона за статистиката, във връзка с чл. 6, ал. 3 от Закона за лечебните заведения.
• Писма до кметовете на общини в област Ловеч, с изпращане на хартиените и електронни формуляри, указания за попълване и сроковете за представяне на отчетите;
• Писмо до РЗОК – Ловеч с изпратена информация, относно предстоящата отчетната кампания;
• Писмо до Ръководителите на Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз с видовете отчетност и сроковете за представяне на отчетите;
• Писма до Лечебните заведения за болнична помощ, Лечебните заведения за извънболнична помощ и ЦСМП с формулярите и сроковете за представяне;
• Подготвена и качена информация за предстоящата отчетната кампания на сайта на РЗИ гр.Ловеч и на информационно табло в Инспекцията.
• Всички лечебни и здравни заведения в областта бяха уведомени за възможността за попълване на отчетните формуляри чрез web – базираното приложение за облекчаване дейността им;
• С оглед успешното и навременно приключване обработката на събитията за смърт, лечебните заведения бяха предупредени за своевременно предаване в РЗИ за кодиране – хартиения документ „съобщение за смърт” и „съобщение за раждане” в случай на мъртвородено дете.
2. Изпратени две писма до НСИ със следната информация:
• Актуализирани данни за контакт с длъжностното лице (експерт от РЗИ), отговарящо за изследванията „Лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ и здравни заведения” и „Детски ясли” през отчетната 2016 г.;
• Актуални данни за промените в Регистър на заведенията в областта към 31.12.2016 г., които трябва да представят отчетен формуляр „З – 03010 – Здравно заведение“ – отчет за легловия фонд и медицинския персонал;
• Актуална информация с отчетните единици, които попълват отчетен формуляр „З – 03070 – Детски ясли“.

II. Основен (същински) етап.

Представлява същинската част от дейността, през която се обработва и систематизира постъпилата информация по видове заведения. Основните моменти са:
– приемане, проверка (аритметически и логически контрол) на представените отчетни формуляри по електронен път, както и на представени книжни документи;
– коригиране на подадената информация, при наличие на грешки;
– кореспонденция с лечебни и здравни заведения (при необходимост), за уточняване на данни и корекции;
– кореспонденция с отдели „Статистика на здравеопазването и правосъдието” и „Информационни системи и приложен софтуер” в НСИ, при проблеми с попълване електронните формуляри;
– въвеждане на книжните документи чрез електронния формуляр за изследването „Детски ясли” (когато заведенията са предпочели използването на хартиен вариант за отчитане);
– генериране и архивиране на електронните файлове за формуляр „З – 03070”, и изпращане на същите за обработка в НСИ;
– въвеждане на книжните документи във web – базираното приложение за изследването „Лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ и здравни заведения” (когато заведенията са предпочели използването на хартиен вариант за отчитане);
– валидиране на данните от отчетен формуляр „З – 03010 -Здравно заведение – отчет за легловия фонд и медицинския персонал“ с данните от годишните формуляри на НЦОЗА и приключване работата във web – базираното приложение на НСИ.

За изминалата отчетна кампания, конкретните резултати са следните:

1. Приети отчетни статистически формуляри „З – 03010 – Здравно заведение” – отчет за легловия фонд и медицинския персонал – общо 54 броя (100 % от подлежащите на отчет за областта). Две от заведенията са закрити през 2016 г. и не представят отчет. Следва да се отбележи, че 26 (двадесет и шест) заведения в областта се отчетоха чрез web – базираното приложение, а останали предпочетоха хартиените формуляри. Това наложи в последствие всички книжни документи да се въведат от нас във web – базираното приложение.
2. Приети отчетни статистически формуляри „ З – 03070 – Детски ясли” – общо 17 броя (100 % от подлежащите на отчет за областта) – всички, както и през предходната отчетна представени на хартиен носител, впоследствие въведени от нас в електронния формуляр. Генерираните и архивирани файлове бяха изпратени по електронна поща в НСИ.
3. Всички представени в РЗИ документи „Съобщения за смърт” и „Съобщения за раждане” в случай на мъртвородено дете за 2016 г., бяха своевременно регистрирани, кодирани и представени (с протокол) за обработка в ТСБ.

Заключение: За отчетна кампания 2016 г. за изпълнение ангажиментите на РЗИ за статистическа отчетност в областта на здравеопазването в РЗИ гр.Ловеч, няма неотчетени лечебни и здравни заведения към НСИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *