Кметът на Ловеч, председателят на общинския съвет и директорът на Историческия музей на посещение в Лотошино

Кметът на Ловеч, председателят на общинския съвет и директорът на Историческия музей на посещение в Лотошино

От 9 до 13 юни кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, председателят на общинския съвет Корнелия Маринова, директорът на Регионалния исторически музей и представителна част на Общинския духов оркестър ще бъдат на посещение в гр. Лотошино, Московска област. Там те ще се включват в честванията, посветени на Деня на Лотошино – 10 юни, ще участват и в тържествата по случай един от основните държавни празници – Деня на Русия на 12 юни.

Кметът Казанджиев ще награди най-добрите в провеждана в руския град викторина „Какво знаете за Ловеч?”. Организатор е Лотошинската централна библиотека, в една от залите на която ще бъде подредена изложбата „Ловеч в историята на Русия”. Експозицията, дело на Регионалния исторически музей в Ловеч, е в отговор на изложбата „Лотошино в историята на Русия”, с която се сложи началото на тържествата по случай Цветница в Ловеч в началото на април т. г. Тогава Иван Лалев се договори с директора на Лотошинския историко-краеведчески музей Раиса Бикова нашият град да гостува на руския с изложба. Тя ще остане в библиотеката в залата, посветена на България.

Председателят на общинския съвет Корнелия Маринова ще има срещи със своя колега от Лотошино, с председателя на Комитета по образование на Лотошинския район, ще посети местно училище.

Общинският духов оркестър ще изнесе три концерта – на тържественото откриване на поликлиника в Лотошино, на празника на града и едночасов на площада в с. Микулино, където ще има и разпродажба на български сувенири и стоки. Занаятчийски базар ще бъде подреден и в Лотошино, на който Ловеч ще представи майсторът на декоративно-приложното изкуство Стефка Тинкова.

Българската делегация ще посети Лотошинския историко-краеведчески музей, Културно-спортния център, краеведческия музей в с. Микулино и местния храм „Св. Архангел Михаил”. Тържествата по случай празника на руския град ще се проведат в Лотошинския парк за култура и отдих.

Лотошино е град побратим на Ловеч, споразумение за съвместна дейност в областта на културата, образованието и младежките дейности е подписано още през 2002 г., през 2009 г. то е актуализирано.