75 938 лв. от туристическия данък в Троян, събрани през 2016 г., ще бъдат разпределени през 2017 г.

75 938 лв. от туристическия данък в Троян, събрани през 2016 г., ще бъдат разпределени през 2017 г.

Кметът на Община Троян ще внесе проект на Програмата за развитие на туризма в община Троян на предстоящото заседание на Общински съвет-Троян. Съгласно Програмата, през 2017 г. ще бъде разпределен събрания до 31.12.2016 г. туристически данък от 75 938 лв. и преходния остатък от 2016 г.
Четири са основните приоритетни оси, по които ще бъдат разпределяни средствата от туристическия данък през 2017 г. Събраните средства ще бъдат вложени в: изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма; участие в организиране на събития, допринасящи за развитието на туризма в община Троян; реклама на туристическия продукт на общината, включително участия на туристически борси и изложения и подобряване качеството на услугите, предлагани в общинските туристически обекти.
Резултатите от изминалата 2016 г. показват сравнително добра целогодишна устойчивост, ниската сезонност и утвърждаване на община Троян като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм.
През 2016 г. със средствата от туристически данък бе извършено художествено оформяне на части от градската среда, „Стрийт арт“, като за популяризиране на проекта бе проведен конкурс „Селфи в Троян през 30-те“ с награден фонд, осигурен от местни ресторантьори, хотелиери и фирми. Бяха изработени 10 бр. пътни табели с размери 2250/450 мм. с двуезичен надпис „Римски път Виа Траяна“, както и 22 бр. табели с разписания за автобусни спирки за информационната осигуреност на гражданите и гостите на община Троян. За популяризирането на Троян като туристическа дестинация бе изградено рекламно съоръжение на АМ „Тракия“. През 2015 г. започна реализирането на концепция за рекламиране туристическия потенциал на община Троян, чрез поставяне на рекламни съоръжения на възлови точки с голям брой поток от хора. По този начин през 2016 г. бяха обхванати две от основните и най-натоварени автомагистрали на територията на България. През годината, Община Троян издаде брошури за минералните води, маршрутите във високата планина. При ежегодната среща с туристическите дружества за разпределение на средства от общинския бюджет, същите изразиха становище за необходимост от маркиране на някои от туристическите пътеки към високопланинските хижи. Маркирането на туристически пътеки ще продължи и през 2017 г. с 3 нови такива.
През 2017 г. ще бъдат разпределени средствата от събрания през предходната календарна година средства от туристически данък, както и преходния остатък в четирите основни направления, включващи дейности като: продължаване работата по повишаване на статут в курорти от национално значение: балнеоложки – с. Чифлик и с. Шипково и климатичен планински туризъм комплекс „Беклемето“ (по приоритет 1). Ще бъдат вложени средства за художествено оформяне на части от градската среда „Стрийт арт“ и изработка на арт керамични фигури. Средства са заделените и за поддръжка на инфраструктурата в курортните зони. Средствата по приоритетна ос 2 ще бъдат вложени в организиране и провеждане на ежегодното издание „Рок-Академия с конкурс за авторска песен и бирен фест“. И през 2017 г. ще се проведе „July morning” с посрещане на първото юлско слънце. В приоритетна ос 3 е заложено провеждането на трето издание на приза за „Най-коректни туристически обекти за 2016 г.“. Новост ще бъде пускането на специална двуезична интернет страница – www.visit.troyan.bg, на която българският и чуждестранен турист ще намира информация за всички заведения, места за настаняване, обекти и забележителности на територията на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *