Стартира проектът за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради

Стартира проектът за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради

Стартира проектът за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, формуляри за участие се подават от 1 юли. Проект „Енергийно обновяване на българските домове” по схема BG161PO0001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. обхваща 36 града, в т.ч. и град Ловеч. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия за живот на гражданите в многофамилните жилищни сгради, чрез повишаване качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност.
Проектът ще стартира на 1 юли 2012 г., като от тази дата сдруженията на собствениците могат да започнат да подават формуляри за участие. Продължителността на проекта е 3 години – до 2015 г., а общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 млн. лева, като бенефициент по проекта е Дирекция „Жилищна политика” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Сдруженията на собствениците трябва да са регистрирани по Закона за управление на етажната собственост в общинската администрация и в регистър БУЛСТАТ.
Проектните мениджъри, избрани по реда на Закона за обществените поръчки, ще идентифицират допустимите жилищни сгради за обновяване, ще подпомагат сдруженията на собствениците при подготовка на цялостната документация за кандидатстване, ще изготвят обследванията за енергийна ефективност и ще извършват оценка на съответствието на инвестиционния проект в съответствие със съществените изисквания по чл.169, ал.1, т.6 от ЗУТ. Разходите за услугите на проектните мениджъри изцяло ще се поемат от проекта.
Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще организира целия процес по обновяване.

ІІ. Изисквания към сградите.
Изискванията към сградите са проектирането им да е започнало преди 26 април 1999 г., най-малко 60% от разгънатата им застроена площ трябва да се заема от жилища с 6 или повече апартамента на поне 3 етажа. Освен това сградата трябва да бъде конструктивно устойчива.
За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50 % от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция (разходи за строително–монтажни работи; изготвяне на технически/работни проекти; оценка на съответствието; авторски и строителен надзор; разходи, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация; разходи, свързани с набавянето на необходимите разрешителни документи). От Оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.
До момента е избран Фонд за жилищно обновяване – Кооперативна търговска банка, която ще предоставя нисколихвени заеми или банкови гаранции до 50 % от бюджета на собствениците на жилища, които не разполагат със собствени средства. В момента текат процедурите за избор на проектни мениджъри и изпълнители на конструктивно и енергийно обследване. Интервенциите по сградите, които ще се финансират в рамките на проекта, следва да включват всички енергоспестяващи мерки, предписани в обследването за енергийна ефективност – мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници (където е приложимо) необходими на сградата за привеждане в съответствие с нормативните изисквания за енергийна ефективност.

ІІІ. Допустими дейности за финансиране:
Подмяна на дограма (прозорци, врати и др.)
Топлинна изолация на външни ограждащи елементи (външни стени, покриви и др.)
Основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина/котелни стопанства или прилежащите им съоръжения, собственост на собствениците на самостоятелни обекти и смяна на горивната база при доказан енергоспестяващ и екологичен ефект)
Изграждане на инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници-слънчеви системи за осигуряване на енергия за собствени (битови) нужди, които не генерират приходи в процеса на експлоатация на съоръженията
Ремонт или подмяна на вътрешна отоплителна/ охладителна/ вентилационна инсталация, включително радиаторни, термостатични вентили и разпределители в общите части на сградата/блок секция
Ремонт на електроинсталация в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление в сградата/блок секцията
Инсталиране на автоматизирани сградни системи за управление, в т.ч. балансиране, регулиране и др. на потреблението на топлинна и електрическа енергия към локалните източници, собственост на собствениците на самостоятелни обекти в общите части на сградата/блок секцията
Газифициране на сгради (вътрешна сградна разпределителна мрежа и котел/котли) при наличие на изградена до сградата разпределителна газопроводна мрежа
Съпътстващи строително-монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на сградата/блок секцията в резултат на изпълнените мерки с енергоспестяващ ефект.

V. Ползи от реализирането на проекта:
Намаляване на разходите за енергия над 50%, намаляване на топлинните загуби през конструкцията на сградата и съхранение на топлината в жилището и удължаване на живота и експлоатационната годност на сградите
Уют и топлинен комфорт във всяко жилище, по–висока цена на имота, промяна в облика на блоковете, кварталите и градовете, както и нова култура на потребление на енергия и нова визия за стопанисване на сградите. Ефективно използване на горивата и намалени емисии на СО2 в атмосферата.

Община Ловеч