Община Ловеч награди 7 професионалисти по здравни грижи

Община Ловеч награди 7 професионалисти по здравни грижи

Зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков награди 7 професионалисти по здравни грижи. Те са Петя Димитрова, медицинска сестра в ЦДГ „Зора”, номинирана в категорията „Професионалист по здравни грижи в целодневна детска градина”, Димитър Иванчев, медицински фелдшер в Природоматематическа гимназия – категория „Професионалист по здравни грижи в училищното здравеопазване”. Трима са наградените в категория „Професионалист по здравни грижи в детска ясла” – Юлия Семова, медицинска сестра в детска ясла № 1 „Шарено петле”, Емилия Мирчева, медицинска сестра в детска ясла № 3 „Мечо Пух”, и Светлана Игнатова, медицинска сестра в детска ясла № 5 „Патиланци”. Рехабилитаторът в Дневния център за деца и възрастни с увреждания в Ловеч Вяра Николова получи приза в категория „Професионалист по здравни грижи в социални услуги за деца”, а медицинската сестра в Дома за стари хора „Върбовка” Димитринка Асенова – в категория „Професионалист по здравни грижи в социални услуги за възрастни хора”.
Инициативата е по повод 12 май – Международен ден на професионалистите по здравни грижи. „Вашата роля е важна при опазването здравето на децата и учениците, обгрижването на възрастните и хората с увреждания – обяви на тържеството зам.-кметът Пламен Петков. – Всеки от вас заслужава благодарност за енергията, която влага, и за всеотдайността при изпълнение на професионалните си задължения. Вие сте достойни за уважение хора, с достойни професии, с които трябва да се гордеете.” Той честити празника на професионалистите по здравни грижи и от името на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев. Всички наградени благодариха на община Ловеч и посочиха, че работата им е резултат на екипност, затова приемат отличията си като признание за труда на всичките им колеги.
Отличените медицински специалисти са предложени от Първичното дружество на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи към община Ловеч. Това се прави за първи път, намерението на община Ловеч е тържественото честване и награждаване да се превърне в традиция. Идеята е да получи морална подкрепа и трудът на медицинските специалисти, които се грижат за здравето на децата още най-ранните им години, за бабите и дядовците на преклонна възраст и за хората с увреждания.
В сферата на общинското здравеопазване в Ловеч работят 73 медицински специалисти – фелдшери, рехабилитатори, кинезитерапевти и медицински сестри, които обслужват децата в детските ясли, целодневните детски градини, обединените детски заведения, училищата, социалните услуги за деца и възрастни хора.
12 май първоначално се чества като Международен ден на сестринството на рождената дата на Флорънс Найтингел (1810-1920 г.), основателка на модерното сестринство. Тя е определена и като една от стоте най-влиятелни жени на всички времена. Датата е определена от Международния сестрински комитет през 1935 г. Като празник започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г. През 1971 г. празникът е променен на Международен ден на медицинските сестри и асоциираните професионалисти по здравни грижи – фелдшери, акушерки, клинични и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и кинезитерапевти .
На 11 май 2003 г. в Плевен на Втория конгрес по здравни грижи е учредена Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Всяка година тя организира национални номинации за „Професионалист на годината”. Тази година Ловеч ще бъде представен в София с кандидатурите на Емилия Мирчева, която днес получи още една награда – на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, и на Мирослава Тотева, клиничен лаборант в МБАЛ – Ловеч, и организационен секретар на Регионалната колегия, също отличена като „Професионалист на годината – 2011 г.“ на регионално ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *