Представяне на арабската култура, изкуство и арабска кухня на Фестивала на занаятите и изкуствата „Орешак 2016“

Представяне на арабската култура, изкуство и арабска кухня на Фестивала на занаятите и изкуствата „Орешак 2016“

Всяко издание на традиционното майско събитие „Фестивал на занаятите и изкуствата“ в с. Орешак предлага на жителите и гостите на общината нова и разнообразна програма. И тази година организаторите са предвидили изненади за посетителите на Фестивал на занаятите и изкуствата „Орешак 2016“.

Основна цел на добилото популярност събитие е, чрез изразните средства на визуалните изкуства посетителите на Националното изложение и община Троян да се докоснат не само до традициите и атмосферата на миналото, но и до ценностите и особеностите в съвременния бит на различни народи. През последния месец, кметът на Общината г-жа Донка Михайлова и управителят на Националното изложение на художествени занаяти и изкуства (НИХЗИ) в с. Орешак г-н Иван Чакъров, проведоха срещи с представители на различни посолства у нас. Тази година организаторите са предвидили акцент на събитието с международно участие да бъде представянето на културните традиции на арабските държави.
Г-жа Михайлова и г-н Чакъров проведоха срещи с Негово Превъзходителство д-р Ахмед ал-Мадбух, Доайен на Дипломатическия корпус на Посланиците в Република България и Доайен на Корпуса на Арабските посланици в Република България и изпратиха официални покани. През 2016 г. събитието ще се проведе от 2 до 5 май, а акцент в него ще бъде представянето на арабската култура, изкуство и арабската кухня. Община Троян и НИХЗИ с. Орешак отправиха покана към Посолствата на Палестина, Мароко, Судан, Ливан, Ирак и Либия за включване в събитието.
На 9.03.2016 г. в Троян и НИХЗИ с. Орешак гостува Културното аташе на Ислямска Република Иран г-н Мохамед Али Киани, който обсъди с г-жа Михайлова, ресорния заместник-кмет г-жа Димова и г-н Чакъров възможностите за бъдещето културно сътрудничество.
Припомняме, че през изминалата 2015 г. в международния Фестивал на занаятите и изкуствата участие взеха 14 държави, сред които Китай, Мароко, Судан, Индонезия, Япония, Полша, Германия, Франция, Португалия, Румъния и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *