Стартира проектирането на важни обекти в град Ловеч

Стартира проектирането на важни обекти в град Ловеч

В изпълнение на проект „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти в подкрепа на следващия програмен период”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, Община Ловеч подписа три договора за проектиране на важни инфраструктурни обекти, които са с голямо обществено значение и имат отношение към основния облик на града:

„Преустройство и цялостна реконструкция на сградата на Младежки дом, гр. Ловеч“,

„Преустройство и рехабилитация на Покрит мост, гр. Ловеч“ и

„Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитация на площад „Тодор Кирков”.

Обектите, предмет на проектирането, са идентифицирани в процеса изработване на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Ловеч чрез широко обществено обсъждане на всички заинтересовани страни.

Заданията за проектиране са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство – гр.София, и в тях са заложени основните изисквания на възложителя. Конкретните решения ще се вземат в резултат от предложенията на гражданите, институциите, неправителствени и професионалните организации на предвидените обществени обсъждания.

Първият проект „Преустройство и цялостна реконструкция на сградата на Младежки дом” предвижда в сградата да се съчетаят следните основни функции:

– Регионален исторически музей с постоянни и временни експозиционни площи, помещения за подготовка на изложбите, научна лаборатория, работни кабинети и офиси, обслужващи и спомагателни дейности;

– Фондохранилище на Градска художествена галерия;

– Запазване на осмоъгълната и камерната зали;

– Нова съвременна ритуална зала, разположена на първия етаж,

– Кафе-сладкарница и помещения за развиване на дейността на Общински детски комплекс Ловеч.

Вторият проект „Преустройството и рехабилитацията на Покрит мост, гр. Ловеч” има за цел да представи решение за оригинална визия, която да се съобрази с резултатите от енергийното обследване на обекта и изготвения технически паспорт за него. Ще се представи решение на вътрешното пространство, като се постигне оптимално разпределение на търговските площи и местата за отдих и наблюдение. С проекта да се осъществи естествена функционална връзка между площад „Тодор Кирков“ и АИР „Вароша“ и съвременната централна градска част. Ще се търсят нови обемно-пространствени решения на подхода към моста от ул.Търговска”, съобразно предвижданията на ПУП-ПРЗ, одобрен с решение №510/24.10.2013г. на Общински съвет Ловеч и реконструиране и преустройство на покрива с възможност за повече естествена светлина на средната пешеходна част.

Третият проект „Рехабилитацията и нови пространствени решения на пешеходната зона в централна градска част и рехабилитацията на площад „Тодор Кирков“ обхваща прилежащите площадни пространства, попадащи между ул. „Александър Стамболийски” на север, Покрит мост и ул.“Мостова“ на юг, на изток – р.Осъм и на запад и бул. „България” и ул. „Търговска” от пресечката с ул. „Димитър Пъшков” до ул.“Мостова“ и площад „Тодор Кирков“.

Архитектурният облик на централна градска част и специфичният силует са характерни за града и проектното решение трябва да бъде разработено въз основа на териториален подход, който да постигне „интеграция“, т.е. всички дейности в проектното предложение трябва да бъдат разглеждани в тяхната взаимовръзка с оглед на това между отделните елементи да има синергия, че цялостното въздействие на проектното предложение да превишава сбора от въздействието на отделните му съставни части, ако те бъдат осъществени поотделно.

Предстои подписване на още три договора за проектиране на рехабилитацията на Зоопарк – гр.Ловеч, преустройство на Фондохранилището в кв. „Вароша” и рехабилитация на три улици в двете промишлени зони на града – ул. „Крайречна”, ул. „Осъмска” и ул. „Баховско шосе”.

Целта е град Ловеч да се превърне в по-модерен и динамично развиващ се европейски град с адаптирана градската среда и реновирани туристически обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *