Обсъждаха битовата престъпност в населените места в община Плевен

Обсъждаха битовата престъпност в населените места в община Плевен

Плевенски полицейски шефове, кметове и кметски наместници от община Плевен обсъждаха борбата с битовата престъпност в населените места. Инициативата е на новия директор на областната дирекция на МВР в Плевен Венцислав Катинов.

Катинов съобщи, че отскоро е въведен пеши патрул в централната част на Плевен и в кварталите и призова кметовете на населени места сигналите за извършени престъпления да се подават по най-бързия начин, а ако отсъства кварталният инспектор, това да става до началника на районното управление. Информацията дори за най-дребните кражби влиза в полицейския анализ за оперативната обстановка, поясни Катинов.
Кметовете по места да съставят списъци на необитаемите къщи през зимния сезон, за да може посегателствата върху тях да бъдат установявани навреме, а не след седмица или месец и криминалистите да работят по горещи следи, предложи Катинов по идея на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков. Плевенският градоначалник заяви, че от страна на полицейските органи имат пълно съдействие, а добрата съвместна работа е начин за решаване на проблемите.
В разговора се включиха шефовете на Първо и Второ районно управление в Плевен, както и на Районното управление в Пордим, към което са град Славяново и четири села от община Плевен и началникът на „Пътна полиция“ Йордан Дундаков. „Имаме първа осъдителна присъда за кражба на кокошки, както и ефективна присъда за грабеж в Мечка, нашумял в медиите“, заяви началникът на пордимското управление Мариян Дочев. По думите му обаче за разлика от другите селища, в Мечка органите на реда не срещат съдействие и разбиране от населението, включително извън ромската махала, и трудно се намират поемни лица и свидетели. Кметът на село Николаево и председател на сдружението на кметовете на населени места в общината Ваня Орозова също подчерта добрата съвместна работа с полицията, но изтъкна, че по места превантивната раота не личи, дознателите не бива да работят само формално и на бюро и поиска конкретни графици за присъствие на кварталните инспектори по селата. Кметовете и кметските наместници поискаха повече присъствие на КАТ по селата заради неправоспособни и пияни шофьори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *