Позиция, изготвена и приета от общинското ръководство на ПП ГЕРБ във връзка с казуса със сградата на стоматологията

Позиция, изготвена и приета от общинското ръководство на ПП ГЕРБ във връзка с казуса със сградата на стоматологията

П О З И Ц И Я

НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО
И ГРУПАТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПП ГЕРБ ЛОВЕЧ

Повод за настоящата позиция е непрозрачният и задкулисен начин, по който Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев се опитва да прокара в Общински съвет решение за стартиране на процедура за приватизация на сградата на Стоматологията.

Категорично се обявяваме в подкрепа на гражданския интерес, който се засилва от факта, че без да е разгледано инвестиционното намерение за приватизация на сградата на Стоматологията от КПСК, без да е взето решение за стартиране на процедурата, без да има санкция на Общински съвет за възлагане по реда на чл.5 ал.2 от ЗПСК на комисията да възложи на трети лица извършването на експертни дейности, свързани с подготовката за приватизация по ред, определен от МС, Кметът на община Ловеч е възложил на 2 пъти изготвяне на оценка и правен анализ, които в тези случаи нямат правно основание за разглеждане от комисията. Същевременно тава представлява и неправомерно разходен публичен ресурс от първостепенния разпоредител с бюджет.

Предложението за приватизация на сградата на Стоматологията е разгледано от ОФПИСК съгласно ПОУОФПИСК, като не е взето решение за стартиране на процедурата. Разглеждането му по-нататък следва да бъде довършено от Фонда, а не от специално създадената за целта комисия за ПСК.

Категорично не приемаме непрозрачния начин на работа на комисията:
– без публично оповестена покана за деня, часа, мястото на заседание и проекта на дневен ред;
– без да са публикувани внесените материали на официалната страница на община Ловеч при ясно заявен интерес от гражданите, видно от внесената в Общински съвет подписка с над 1000 подписа.
Заявяваме, че задкулисието и информационното затъмнение по въпроса се дължат както на Кмета на общината, така и на Председателя на Общински съвет, който следва да изиска материалите, в т.ч. инвестиционното намерение в електронен вид и да разпореди както публикуването им, така и да осигури достъпа на заинтересованите лица до тях.

Считаме, че проведените действия по приватизация сградата на стоматологията са грубо погазване на закона.

Нещо повече – те са в противоречие с положената от Кмета и общинските съветници клетва:
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Ловешка община и да работя за тяхното благоденствие.“

Настояваме решението на Общински съвет Ловеч и всички процедури, довели до това решение, да отговарят на изискванията на закона, за да не се допусне обществено недоволство и съответно съдебни дела.
Заявяваме, че е недопустимо да се ограничава със забрана достъпа на гражданите до заседание на комисия!

Ние, гражданите – членове на Общинско ръководство на ПП ГЕРБ и общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет Ловеч се обявяваме за прозрачни и законосъобразни процедури по внесеното предложение за приватизация на стоматологията в интерес на жителите на Ловеч и региона.

Общинско ръководство на ПП ГЕРБ
Група общински съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет Ловеч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *