Танци, музика, кулинарни изкушения и ракия на Фестивала на сливата в Троян

Танци, музика, кулинарни изкушения и ракия на Фестивала на сливата в Троян

IMG_5669С танци, музика и, разбира се, ракия бе открито 22-рото издание на Българския фестивал на сливата. Началото на втория ден от четиридневния празничен маратон даде Иван Чакъров, директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. По традиция, освен в Троян, фестивалът се чества и в Орешак. Чакъров припомни, че вареното на троянската сливова ракия е традиция от преди сто години, зародила се зад стените на Троянския манастир. „Българският фестивал на сливата е една от емблемите на Троян и се утвърди като едно от най-големите културни събития в сърцето на Балкана. Желанието ни е да предадем автентична атмосфера на празника и всички вие да усетите духа на местните традиции”, заяви пред празнуващите гости в Изложението Иван Чакъров. Да почете един от най-значимите дни за троянци бе и областният управител на Ловеч Милко Недялков.

Кметът на община Троян Донка Михайлова сподели, че преди повече от сто години от Троянския манастир няколко монаха са тръгнали към Европа, за да представят троянската ракия и са се върнали с почетна грамота, която все още се пази в манастира. Свое пожелание за радост, сполука и мир отправи игуменът на прочутия манастир – епископ Сионий. След краткото си обръщение към миряните, епископът и всички гости на празненството изпяха „Много я лета“.
По-рано тази сутрин другият символ на Фестивала – казанът, в който се сварява домашната троянска ракия, бе запален от Дико Трифонов, син на миналогодишния победител в конкурса за най-добро сливово насаждение Григор Грозев. Младият казанджия сподели, че за добрата троянска сливова ракия е необходимо да бъде направена от троянски сини сливи и да е около 43 – 44 градуса.
Освен прочутата троянска сливова ракия, фестивалът изобилстваше от кулинарни произведения. Станка Иванкина разкри тайната вкусното сладко от сливи. След като сливите се нарежат на половина, се изкисват една нощ във варено мляко. То се прави с три шепи вар, след което се прецежда и в него се пускат сливите. Сутринта те се измиват и се варят в подсладена вода. Сладкото е готово, когато в чаша вода капка от него не са разтваря. Прибавя му се и лимонтузу, канела и индрише.
Официалното начало на фестивала бе дадено снощи, точно в 18 ч. с дефиле по централната част на града, край безбройните шатри на местните занаятчии. Кметът Донка Михайлова връчи наградите от конкурса за тематична фестивална украса на магазини. В своето обръщение към жителите на Троян и гостите на тържеството тя заяви: „На този празник честваме плода на нашата земя. Той е едно от любимите събития в Троян, защото носи всички черти на троянеца – в него има хумор, предприемчивост, уважение към традициите, любов към планината и плодовете, които ражда нашата земя.“
Празничната програма продължава и утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *